Recenzie: Urmează-ți inima – Andrew Matthews

Autorul Andrew Matthews este un orator cunoscut la nive internațional, principalele teme pe care le abordează fiind atitudinea, fericirea, succesul și prosperitatea. Cărțile lui au fost publicate în 42 de limbi, distribuite în 60 de țări și vândute în peste 7 milioane de exemplare. Multe dintre ele reprezintă azi repere pentru psihologii și psihiatrii din toată lumea. În SUA există cursuri universitare fundamentate pe cărțile lui.

Cartea “Urmează-ți inima” este o carte foarte nostimă și plină de înțelepciune. O citești toată dintr-o suflare fără să te plictisești. Este una din puținele cărți care cuprind ilustratele amuzante și caricaturi aproape pe ficare pagină, lucru care o face și mai captivantă și ușor de citit.

Citește și recenzia cărții “Cum funcționează viața“, scrisă de același autor. Click AICI.

În primul capitol aflăm că suntem în această lume pentru a ne învăța lecțiile, iar lumea ne este profesoară. Atunci când nu reușim să învățăm o lecție, trebuie să o reluăm iar… și iar! Odată ce am învățat lecția, trecem la următoarea, iar lecțiile nu se termină niciodată.

Autorul spune că singurul moment în care ne învățăm o lecție de viață este acela în care primim o lovitura dupa ceafa. Practic continuăm să facem ceea ce facem până ne lovin de un zid. Ca și exemplu, atunci când familia e pe cale să se destrame ne spunem cât de mult ne iubim, sau când nu mai putem respira și ne mișcăm greoi de grași ce suntem, ne apucăm de sport și de dietă și așa mai departe.

În următorul capitol autorul ne poartă prin legea cauzei și a efecutlui, ne vorbește despre disciplină și aflăm că niciun un efort în viață nu este irosit. Orice efort până la urma își va găsi răsplata.

În capitolul 3 aflăm că viața este o reflexie perfectă a credințelor tale. Atunci când îți schimbi cele mai profunde credințe cu privire la lume, viața ta se va schimba și ea. Nu conteaza ceea ce ți se întâmplă ci modul în care privești acea situație. Cât timp crezi că un anumit lucru din viața ta este un dezastru, acesta va continua să pară un dezastru.

Cel de-al patrulea capitol ne învață că atașamentul față de lucruri, oameni, bani este dăunător. Adevarata provocare în viață este să apreciezi totul și să nu te atașezi de nimic. Secretul când dăruiești ceva este să o faci fără să aștepți ceva în schimb. Dacă speri să primești ceva înapoi, ești atașat de un rezultat, și atunci când ești atașat, efectele sunt mai reduse. Referitor la lucrurile materiale, ar trebui să ne bucurăm de ele, dar să ne asiguram că suntem stăpânii lor și nu invers.

Din capitolul 5, lecția învățată este că lucrurile asupra cărora te concentrezi, se dezvoltă. Ai mare grijă ce îți dorești și pe ce îți concentrezi mintea. Ai putea spune că gândești cum gândești pentru că viața ta este un dezastru. Greșit! Viața ta este un dezastru pentru că gândești așa cum gândești acum. Atunci când renunți la anumite lucruri, și ele renunță la noi. Dacă îți transformi viața într-o campanie împotriva anumitor lucruri, lucrurile cu care te lupți vor deveni mai puternice. Hotărăște-te care sunt lucrurile pe care le susții.

Te las pe tine să citești această carte și să descoperi pe larg ce poți învăța din ultimele cinci capitole. Pe scurt, ideile sunt următoarele:

  • De ce e important să ne urmăm inima, să facem ce ne place și să avem o direcție în viață
  • Dacă vrei să ai succes, nu aștepta momentul perfect, ci începe chiar acum cu curaj
  • Nu mai eticheta toate lucrurile drept „bune” sau „rele”. În schimb privește imaginea de ansamblu.
  • Ca să-i iubești pe oameni, pur și simplu trebuie să-i accepți, acceptarea totală înseamnă dragoste necondiționată.
  • Scopul tău nu este să schimbi lumea ci să te schimbi pe tine. Schimbarea propriei persone funcționează când vrei să vezi niște rezultate concrete, schimbarea lumii, nu funcționează.