Vacanță în Kuala Lumpur și principalele atracții

Am vizitat Kuala Lumpur în octombrie 2019 și pentru început aș vrea să fac câteva observații importante legate de acest oraș:

  • Recomand transportul prin aplicațiile de ”ride sharing”.  Prețul este în jur de 1 ron pe km.
  • Uber nu există în Malayesia dar se pot folosi apilicații alternative cum ar fi Grab sau MyCar;
  • În Kuala Lumpur este bine să ai cazarea în zona centrală (KLCC), datorită frumuseții impersionante a clădirilor noi, cele mai mari zone pentru shopping fiind în centru și datorită faptului că cele mai importante obiective turistice se află în centru și vei putea merge pe jos;
  • Malayesia este o țară în care predomină religia musulmană, așa că dacă vizitezi această țară va trebui să respecți tradițiile islamismului; pregătește-te să vezi foarte multe femei pe strada care poartă hijabul (corpul și o parte a capului sunt acoperite);
  • În Kuala Lumpur sunt peste 700 clădiri cu o înălțime de peste 100 metri;
  • Temperaturile în Kuala Lumpur sunt ridicate, peste 30 de grade ziua și în jur de 25 de grade noaptea. Plouă zilnic torențial (în general dupa-amiaza) cel puțin jumătate de oră;
  • Prețurile în Kuala Lumpur sunt la nivelul celor din România, în unele locuri chiar mai mici;
  • Cazarea în Kuala Lumpur nu este scumpă, o cameră la un hotel de 5* se poate rezerva cu mai puțin de 100 euro pe noapte;

În Kuala Lumpur am ales o cazare la hotel Pullman în centrul orașului (https://www.pullman-kualalumpur-citycentre.com/), hotel pe care îl recomand cu încredere.

Citește și articolul “Vacanță în Singapore și cele mai importante obiective turistice

Consider că trebuie neapărat bifate următoarele obiective în Kuala Lumpur.

Batu Caves

Batu Caves este cel mai mare templu hindus din Malaezia (vechi de 100 de ani) și imaginea statuii aurii impozante de la intrare este un reper pentru turiștii care vin în KL. Statuia, cu înălțimea impresionantă de aproape 43 m îl reprezintă pe Sri Murugan, întruchiparea zeului războiului în hinduism, fiul lui Shiva și conducătorul armatelor de zei.

Batu Caves

La Batu Caves se poate ajunge din centru cu taxiul sau mașinile din sistemul “ride sharing” (Grab, MyCar) la un preț de aproximativ 20 ron sau cu trenul Komuter, un fel de metrou, care costă aproximativ 4 lei dus/întors (4 MYR).

Batu Caves

Urcând cele 272 de trepte, am putut „admira” cetele de maimuțe. Maimuţele de aici sunt foarte hoaţe şi atacă dacă li se ia prada înapoi, mulţi oameni au fost muşcaţi de maimuţe. La întoarcere poți gusta fructul Durian care se vinde la tarabele din zona intrării în Batu Caves. Durian este un fruct exotic care se remarcă printr-un miros incredibil de urât, dar gustul este foarte posibil să-ți placă. Te las să-l descoperi.

Fructul Durian

Bird Park si Butterfly Park

La doar 10 – 15 minute de mers cu mașina din centru vei descoperi minunatele parcuri Bird Park și Butterfly Park. Ar trebui să-ți rezervi aproape o zi pentru a vizita cele două parcuri, dar va merita din plin.

Bird Park este un paradis tropical ce-ți deschide porțile unei adevărate lumi a păsărilor. Pe cele aproape 9 hectare de parc, poți admira peste 3000 de păsări din cele 200 de specii caracteristice Malaeziei, sau altor țări.  Parcul este împărțit în 4 zone. Zona 1 și zona 2 reprezintă zonele unde păsările sunt lăsate libere. Plimbându-te pe potecile parcului vei putea observa o grămadă de păuni, pelicani sau alte specii de păsări care aleargă pe lângă tine.  Zona 3 este dedicată papagalilor rinocer (Hornbill Park), niște papagali de dimensiune mare care au un corn întors deasupra ciocului.  În zona 4, păsările sunt plasate în cuști și aviare separate.  Nu vei regreta cei aproximativ 60 ron pe care îi vei plăti pe bilet.

Bird Park
Bird Park

La Butterfly Park vei găsi un paradis al fluturilor tropicali. Prețul unui bilet este de aproximativ 20 ron. Aici vei găsi o multitudine de fluturi colorați, de diverse dimensiuni, unii dintre ei pot ajunge și la 20 cm diametru cu aripile deschise. Vei putea chiar să prinzi unii fluturi și să-i ții pe deget sau în palmă.

Petronas Towers

Petronas Towers sunt turnurile gemene deținute de compania petrolieră Petronas și au o înălțime de 450 m (88 etaje). Petronas Tower sreprezintă simbolul orașului Kuala Lumpur. Între 1998 și 2004, această structură a fost cea mai înaltă clădire din lume și încă deține titlul de „cea mai înaltă structură gemelară din lume”. Pentru a vizita turnurile, biletul costa 80 MYR (24 USD) în cazul rezervarilor on-line, unde poți verifica și disponibilitatea (https://eticket.petronastwintowers.com.my/). Fiecare turn are peste 300000 de tone, deoarece turnurile sunt construite din beton. Turnurile Petronas dețin mai multe recorduri mondiale: cele mai înalte turnuri gemene, cea mai adâncă fundație din lume, cea mai înaltă pasarela din lume. Pentru construirea lor și a întregii zone s-au cheltuit peste 8 miliarde de dolari.

În apropiera turnurilor Petronas se află un parc cu un lac care deține niște fântâni care ocazional oferă spectacole de apă, sunete și lumini. Dacă dorești să faci niște cumpărături, poți merge la cele 2 mall-uri din apropiere (Suria KLCC sau Pavillion)

Petronas Towers

Vertigo Sky Bar

Dacă îți dorești să servești cina la înălțime sau doar să savurezi un pahar de vin cu o priveliște uimitoare de la 200 m înălțime deasupra orașului Kuala Lumpur, o poți face la Vertigo Sky Bar. Pentru rezervări: https://www.banyantree.com/en/malaysia/kuala-lumpur/dining/vertigo

Prețurile sunt accesibile. O sticlă de vin costă în jur de 25 euro sau un pahar de vin în jur de 5 euro.

Vedere de la Vertigo SkyBar

Genting Highlands

în ultima zi a aventurii malaieziene am fost la Genting Highlands. Acolo am găsit un adevărat paradis situat pe un munte de 2000 de metri înălțime, la 60 km de Kuala Lumpur.  Accesul la Genting Highlands se face cu o telegondola. Poți opta între cabină obișnuită sau cu podeaua de sticlă transparenă. Genting Highlands oferă parcuri tematice interioare și în aer liber, un teren de golf cu 18 găuri, un cazinou și cea mai mare fermă de căpșuni din Malaezia, toate situate în mijlocul unei păduri tropicale vechi de 100 de milioane de ani.

Tot la Genting Highlands găsești un mall imens cu multe magazine ale multor brand-uri celebre din întreaga lume și cel mai mare hotel din lume cu peste 7000 de camere.

Genting Highlands

La coborârea cu telegondola, te poți da jos la stația intermediară pentru a vizita un templu budhist care găzduiește o statuie imensă a lui Buddha.