Recenzie: “De la idee la bani” – Napoleon Hill

Cartea “De la idee la bani” a fost scrisă în anul 1937 în timpul Marii Crize economice. Napoleon Hill şi-a petrecut 20 de ani studiind şi intervievând peste 500 de oameni de succes în afaceri privind modul în care şi-au dobândit ei succesul. Descoperirile lui le-a scris în această carte ce a devenit biblia libertăţii financiare.

Citește și: “Recenzie: Regulile de aur ale lui Napoleon Hill”

Aceasta carte nu este doar o carte obișnuită de dezvoltare personală. Este mai degrabă un manual care te îndrumă treptat pe calea spre succes. Cei 13 pași de urmat indicați în carte sunt esențiali pentru a avea siguranță și libertate financiară. Programul ce constă în mai multe sugestii și exemple de succes, care au fost aplicate de oameni care au ajuns bogați și cunoscuți, te poate pune pe drumul cel bun. Cartea nu se adresează numai celor care vor să devină bogați. Ideile pot fi aplicate și de cei care se simt descurajați și nu au suficientă încredere în ei, de cei care se confruntă cu dificultăți, de cei care își doresc să aibă succes dar au eșuat, de cei care doresc să-și găsească visurile și forța de a le îndeplini.

Cei 13 pași prezentați de Napoleon Hill în această carte sunt:

  • “Dorinţa” – trebuie să existe o dorinţa puternică pentru a obţine ceva, trebuie să o ai mereu în minte şi orice acţiune trebuie să fie în concordanţă cu aceasta;
  • “Credinţa” – Cu cât ai mai multă încredere şi siguranţă pentru viitorul tău, cu atât există mai mare posibilitatea să obţii ceea ce doreşti;
  • “Auto-sugestia”
  • “Cunoaştere specializată” – cunoaşterea şi educaţia sunt importante pentru succes;
  • “Imaginaţia”
  • “Planificarea”
  • “Decizia” – ia o decizie fermă privind ce îţi doreşti şi nu te abate de la ea;
  • “Persistenţa” – persistenţa este importantă pentru succes, aşa că nu trebuie să te laşi doborât de eşecuri;
  • “Puterea Minţii”
  • “Transmutarea energiei sexuale” – un partener căruia să îi pese este un aspect important în viaţă;
  • “Subconştientul” – antrenează-ţi mintea să gândească pozitiv;
  • “Creierul” – studiază indiciile non-verbale ale altor persoane;
  • “Al Şaselea simt” – idei bune apar prin meditaţie.

Un citat pe care eu îl consider esenţa cărţii: “ Orice mintea poate să conceapă, tu poţi realiza.” Cartea te învaţă să gândeşti diferit, aşa că dacă eşti pe drumul spre libertate financiară, această carte este obligatoriu de citit.

Cartea nu trebuie citită o singură odată ca și cum ai citi ceva doar pentru că ai auzit că e grozav și te va impresiona. Cartea trebuie folosită ca un manual care trebuie citit și recitit de mai multe ori, subliniat și folosit ca un caiet de notițe și idei care te vor duce mai aproape de obiectivul tău. În plus, odată ce vei parcurge cei 13 pași de urmat, te va aștepta ceva practic. Un ghid de acțiune care îți mai spune odată de la cap la coadă ce ai de făcut și cum să lucrezi în fiecare zi la visul tău pentru a-l face să devină realitate cât mai curând.

Cu ce am rămas eu după ce am citit “De la idee la bani”? Am rămas cu o convingere și mai puternică în ceea ce privește puterea mea de a atinge un obiectiv anume, dacă îmi doresc suficient de mult lucrul respectiv. În plus, știu că “De la idee la bani” îmi va fi mereu un instrument util și că mă voi reîntoarce adesea la această carte.