Oradea – unde ne cazăm, ce mâncăm și ce vedem?

Oradea este unul dintre cele mai dezvoltate oraşe ale României, cu un stil arhitectural aparte, cu foarte multe obiective turistice şi o amplasare care îl transformă într-o destinaţie turistică, dar şi de tranzit. Dacă Oradea se află pe lista ta de city-break-uri, în rândurile următoare vei descoperi opțiunile de cazare și opțiunile culinare pe care le-am experimentat când am fost acolo. De asemenea vei descoperi și o listă cu locuri de vizitat în Oradea.

Cazare

Pentru cazare recomand în totalitate Grand Hotel Astoria.

https://astoriaoradea.ro/

sau

https://www.booking.com/hotel/ro/astoria-grand.ro.html?

Grand Hotel Astoria este un superb hotel de 4 stele, amplasat într-un loc perfect, în centrul orașului. Aici te poți bucura de o panoramă uluitoare, de clădiri istorice cum ar fi Teatrul Regina Maria, Casa Poynar și Hotel Transilvania.

Aici am avut surpiza deosebit de plăcută să primim un upgrade gratuit de la o cameră dublă standard, la un apartament superb situat la ultimul etaj cu o vedere panoramică. Trebuie neapărat menționat și faptul că aflându-ne în plină pandemie Covid-19, toate normele de protecție anti Covid erau respectate la hotel.

Apartament Grand Hotel Astoria

Grand Hotel Astoria – Oradea

Unde mâncăm?

Pentru mâncare recomand Restaurant Cyrano aflat pe Str. Republicii 7, Oradea.

Mâncarea este foarte bună iar servirea ireproșabilă. Aici am mâncat cea mai bună supă de gulaș pe care neapărat trebuie să o încerci și tu.

Supă gulaș

La felul principal recomand:

– escalop de porc cu șuncă și ciuperci și garnitură de carofi aurii

– piept de pui în sos gorgonzola cu nuci

Ambele au fost delicioase.

Dacă dorești să te relaxezi la o terasă și să servești o bătură pe malul Crișului Repede, recomand terasa Dock Bistro-Bar (str. Emilian Chițul, nr. 1). Terasa se află foarte aproape de Piața Unirii.

Dacă ești interesat de atracțiile turistice din Cluj poți citi părerea mea într-un alt articol publicat după ce am petrecut 3 zile în Cluj – CLICK AICI

Ce vizităm în Oradea?

1. Piața Unirii

Este o piață absolut superbă, înconjurată de clădiri în stil Art-Nouveau, precum Palatul Vulturul Negru sau Biserica cu Lună. Acesta este locul în care s-au materializat diverse idei ale maeștrilor arhitecți, pictori, constructori, făcând din Piața Unirii centrul istoric și cultural al Oradiei.

Piața Unirii

2. Sinagoga Zion

Construită în 1878 cu influențe ale stilului maur, avem de-a face cu cea mai mare sinagogă neologă din România, reabilitată cu bani europeni. Este într-atât de mare încât să poată găzdui 1.000 de persoane odată, iar astăzi servește ca centru cultural unde se organizează tot felul de evenimente.

Sinagoga Zion

3. Calea Republicii

Calea Republicii este un loc care vibrează datorită energiei pozitive și atmosferei pline de viață pe care o găzduiește, dar și datorită clădirilor impunătoare ce se regăsesc de-a lungul ei. Recomandăm să admiri Casa Poynar și Teatrul Regina Maria, situate exact la începutul acestei străzi, Palatul Kolozsvari, Biserica Ursulinelor, Palatul Rimanoczy, dar și cel mai impresionant dintre toate, Palatul Moskovits Miksa.

Pe Calea Republicii se află restaurantul Cyrano recomandat mai sus.

4. Cetatea Oradei

Turiștii pot face un tur al cetății în manieră impecabilă, trecând de la fresce superbe la statui neobișnuite (grifoni, unicorni, elefanți), la un scaun de tortură sau chiar la un fost localnic al cetății.

Aceeași cetate îți oferă posibilitatea unei plimbări prin parcul dendrologic care îi aparține, amenjat la baza zidurilor. Aici ai opțiune de cazare la Hotelul Cetate, într-o clădire istorică, în interiorul zidurilor cetății. Sunt sigur că o noapte sau două aici ar fi o experiență frumoasă pentru iubitorii de istorie.

Cetatea Oradei

Prin urmare, recomand cu căldură o vizită în orașul Oradea, atât pentru relaxare cât și pentru arhitectura deosbită a orașului.