Recenzie: “Cadranul banilor” – Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki este un nume celebru în lumea educației financiare. Misiunea acestuia prin compania sa educațională “Rich Dad, Poor Dad” este de a îmbunătăți situația financiară a cât mai muți oameni. Cei care își doresc mai puține griji din punct de vedere financiar, și să afle cum să pună banii să muncească pentru ei și cum să ajungă chiar independenți financiar sigur au avut măcar o carte de-a lui în mână. Kiyosaki este un nume de referință în domeniul educației financiare și până acum a publicat în jur de 20 de cărți dintre care una în colaborare cu soția sa, iar alta în colaborare cu sora sa.

Eu recomand tuturor să citească toate cărțile lui Robert Kiyosaki și nu doar cartea „Cadranul banilor”.

În cartea „Cadranul banilor”, autorul împarte lumea banilor în 4 și arată că există 4 metode în care oamenii pot câștiga bani: Angajat, Liber profesionist, Proprietar de afacere și Investitor. Această împărțire formează cadranul banilor și este explicată în figura de mai jos.

Cadranul banilor

Cei mai mulți oameni câștigă bani în cadranul „A” ca angajați. Dezavantajul acestora este că salariul este limitat, taxele sunt mari iar ei își vând timpul pentru bani.

Alți oameni câștigă bani ca liber profesioniști în cadranul „L”, cum ar fi doctorii, avocații. Și aceștia își vând timpul pentru bani iar de multe ori taxele plătite sunt mult mai mari ca ale angajaților.

Angajații și Liber Profesioniștii completează partea stângă a cadranului unde se află peste 90% din populația lumii. Din nefericire aceștia au mai puțin de 10% din banii care circulă în lume.

În cadranul „P” câștigi bani ca Proprietar de afacere. Aici nu îți mai vinzi timpul pentru bani pentru că ai un sistem antreprenorial care lucrează pentru tine. Sistemul de taxare și impozitare este făcut in favoarea proprietarilor de afacere deci aceștia plătesc procentual taxe mai mici ca angajații și liber profesioniștii.

În cadranul „I” sunt oamenii care câștigă bani ca Investitori. Aceștia pun banii să muncească pentru ei și plătesc cele mai puține taxe.

Proprietarii de Afacere și Investitorii întregesc partea dreapta a cadranului banilor unde se află sub 10% din populația lumii. Aceștia au însă peste 90% din banii din aceasta lume. În partea dreapta a cadranului ești independent financiar.

Tu pe care parte a Cadranului Banilor ai vrea să fii?

Fiecare persoană trebuie să se mute din partea stânga a cadranului către partea dreaptă a cadranului cât de repede poate, dacă își dorește să cunoască prosperitatea și independența financiară.

În viziunea lui Kiyosaki, dacă vrei să fii bogat, trebuie să ai venituri pasive. Vestea bună este că deși te afli în categoria “Angajat” oricând poți trece în cealaltă parte a cadranului.

Aceasta carte m-a învățat diferența dintre ACTIVE și PASIVE și mi-a deschis viziunea asupra banilor. Ca să faci diferența între active și pasive trebuie să-ţi pui următoareale întrebări:

1. Dacă încetezi de azi să mai munceşti, câţi bani continuă să-ţi intre în buzunar? Acele lucruri care fac să-ţi intre în continuare bani în buzunar dupa ce încetezi să mai munceşti sunt active. Exemple: o proprietate oferită spre închiriere, o afacere, drepturi de autor, dobânzi, dividende.

2. Iar dacă încetezi începând de azi să mai munceşti câţi bani continuă să-ţi iasă din buzunar? Acele lucruri care fac să-ţi iasă bani din buzunar în continuare sunt pasive. Exemple: mașina, casa în care locuiești, carduri de credit.

Așadar, dacă vrei să fii bogat și independent financiar trebuie să ai venituri pasive care îți acoperă toate cheltuielile lunare.

Un articol mai larg despre ACTIVE vs PASIVE poți citi aici: CLICK AICI

Cartea „Cadranul banilor” nu este o carte cu instrucțiuni despre cum să construiești o afacere sau cum să devii un investitor de succes. Nu ăsta e scopul cărții. Scopul cărții este să arate pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a deveni liber din punct de vedere financiar. Îți spune ce aptitudini trebuie să dobândești și cu ce obstacole te vei confrunta.

Școala programează studenții să fie angajați în cadranul A sau P. Educația tradițională nu este suficientă pentru o persoană care vrea să fie antreprenor în cadranele L și I. Cartea susține independența financiară și încurajează pe cititori să-și construiască bunăstarea prin investiții imobiliare și anteprenoriat.

Un comentariu

Comentariile sunt închise