Recenzie: “De ce bărbaţii se uită la meci şi femeile în oglindă” – Allan și Barbara Pease

O carte extrem de interesantă care mi-a lărgit universul cunoștințelor despre diferențele dintre bărbați și femei și cum să conviețuiești mai bine cu sexul opus este „De ce bărbaţii se uită la meci şi femeile în oglindă?” scrisă de soții Allan și Barbara Pease. Acesta este un volum care răspunde multor întrebări legate de viaţa de cuplu, de relaţii interumane, dar şi despre influenţa timpului şi a societăţii asupra relaţiilor dintre femei şi bărbaţi.

Cartea porneşte de la prezentarea ultimelor descoperiri în domeniile cercetării asupra creierului, biologiei evoluţioniste, geneticii, psihologiei şi schimbărilor sociale. Rezultatul este o viziune care dezvăluie multe secrete, unele şocante asupra teritoriului de luptă trasat între sexe.

Volumul permite cititorilor să se delecteze, să se amuze, dar în acelaşi timp să înveţe despre trecutul lor ca fiinţe umane şi despre cum funcţionează creierul uman în diferite situaţii. Chiar dacă are la bază multe studii, cartea are un limbaj uşor de înţeles, este o lectură plăcută şi incitantă.

Ce am reținut din această carte?

Problema diferențelor dintre sexe a fost tratată în această carte de mare succes. Bărbații și femeile au evoulat diferit pentru că de-a lungul miilor de ani, necesitatea și natura i-a îndemnat astfel. Bărbații au vânat iar femeile au cules recolta. Bărbații au protejat, femeile au hrănit. Ca urmare, corpurile și mințile lor au evoluat complet diferit. Bărbații au dezvoltat abilități ca orientarea în spațiu și urmărirea unei ținte, atât de necesare în timpul vânătorii, abilități care azi se reflectă în ușurința de a citi o hartă, ușurința de a efectua o parcare laterală cu spatele sau înclinația către sporturi de echipă care necesită urmăriea unei mingi. Femeile, socializând încă din timpuri preistorice cu alte femei și având grijă de adăpost și de copii au dezvoltat abilități care azi se reflectă în ușurința de stabili relații noi, comunicare și interpretarea fără probleme a limbajului trupului.

Dacă ne referim la orientarea în spațiu, interpretarea hărților și parcările laterale, cu siguranță bărbații le surclaseaza pe femei. Femeile, în schimb, dovedesc abilități mai bune de cumunicare, empatie, stabilirea relațiilor. Unui bărbat îi este foarte greu să o mintă pe o femeie față în față fără ca aceasta să-și dea seama. Toate aceste lucruri au la baza felul în care s-au comportat strămoșii noștri de-a lungul miilor de ani.

Citește și recenzia unei alte cărți foarte bune scrisă de Allan și Barbara Pease “Limbajul trupului in dragoste” – CLICK AICI

De ce recomand aceasta carte?

Recomand acest volum cu foarte mare entuziasm. Prin intermediul acestei cărţi am învăţat că este important să cunoaştem felul în care funcţionează creierul uman pentru a şti de unde pornesc anumite atitudini şi reflexe. Mai important decât să cunoaştem creierul, este să înţelegem că, prin natură, noi, bărbaţii şi femeile, suntem diferiţi – nu inegali, ci diferiţi. Cartea ne mai învaţă şi că pentru a avea o relaţie sentimentală sănătoasă este important să cunoşti nevoile celui de lângă tine, dar şi pe ale tale.

Citate din carte

Cartea dezvăluie motivele pentru care bărbaţii şi femeile gândesc diferit şi prezintă descoperiri asupra creierului, psihologiei şi schimbărilor sociale. Dacă eşti femeie şi vrei să-i înţelegi pe bărbaţi sau daca eşti bărbat şi vrei să înţelegi femeile, cartea îți poate fi de ajutor.

Am selectat şi câteva citate din carte:

“Femeile pot vorbi şi asculta în acelaşi timp, acuzându-i totodată pe bărbaţi că nu sunt în stare să facă nici una, nici alta.”

“Femeile nu se descurcă bine în spaţiu pentru că în evoluţia lor n-au vânat altceva decât bărbaţi.”

“Bărbaţii glumesc spunând de îndată ce se însoară că vor să doarmă pe partea dinspre uşă a patului ca să poată fugi mai repede – în realitate e doar un instinct de apărare.”

“Testele arată că, în medie, femeile sunt cu 3% mai inteligente decât bărbaţii.”

“Atunci când i se vorbeşte unui bărbat este simplitatea! Lui trebuie să i se spună un singur lucru odată, la care să se poată gândi.”

“Femeile îi părăsesc pe bărbaţi nu pentru că ar fi nefericite cu ceea ce le oferă ei, ci pentru că sunt neîmplinite din punct de vedere emoţional.”

“Nu-i oferiţi bărbatului vreun sfat decât dacă îl cere – în schimb, spuneţi-i că aveţi încredere în capacitatea lui de a rezolva totul.”


Capitolul final

În capitolul de final, respectiv în cel de concluzii generale, autorii ne spun că: „Bărbatul doreşte putere, împlinire şi sex. Femeia vrea relaţii interumane, stabilitate şi iubire. A ne simţi supăraţi pe aceste lucruri este la fel de inutil ca supăratul pe cer pentru că plouă.”

3 comentarii

Comentariile sunt închise