Cu o suprafață de peste 75.000ha, Parcul Natural Apuseni este caracterizat de o frumusețe aparte dată de peisajului carstic. Peșterile, dolinele, avenele, văile seci, cheile, cascadele, platourile carstice și izbucele, oferă o varietate peisagistică unică în care se dezvoltă o faună și floră bogată.
Parcul Natural Apuseni este situat în vestul României, în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni. Parcul cuprinde Munții Bihorului (la sud), Munții Vlădeasa (la nord). Se întinde pe teritoriul administrativ a trei judeţe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).
Având în vedere frumusețea aparte a acestui parc natural, o să prezint în rândurile următoare obiectivele care nu trebuie ratate în acest minunat parc.
Unde te cazezi?
Pentru explorarea acestui parc natural, cea mai potrivită zonă de cazare este Vârtop-Arieșeni. Cele mai importante obiective de explorat se află în apropierea acestei stațiuni montane. Dacă decizi să te cazezi în acestă zonă îți recomand două opțiuni.
Hotel Four Seasons din Vârtop: https://www.4seasons.ro/
Pensiunea Iara din Arieșeni:
https://www.booking.com/hotel/ro/pensiunea-iara.ro.html
http://www.pensiuneaiara.ro/new/Home.html
Ce vizitezi?
1. Peștera Urșilor
Peștera Urșilor este situată pe raza localității Chișcău iar distanța de la Arieșeni la Peștera Urșilor este de 65 Km și se poate parcurge în aproximativ 1h și 10 minute.
Peştera Urşilor nu primează prin dimensiuni, ci prin fantastica aglomerare de formaţiuni speologice, fiind din acest punct de vedere, un unicat în rândul peşterilor amenajate pentru turism. Tot aici se găseşte un mare număr de resturi fosile ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus) dispărut de aproximativ 17.000 de ani.
Intrarea în peşteră se face printr-un pavilion de exploatare turistică. Lungimea totală este de peste 1.500 m, din care nivelul inferior are lungime de aproximativ 700 m şi este închis turiştilor fiind rezervaţie ştiinţifică.
Partea superioară este amenajată cu trotuare și balustradă, pe o lungime totală de 847 m şi se compune la rându-i din trei galerii, în ordinea vizitării: Galeria “Urşilor”, Galeria “Emil Racoviţă” şi Galeria “Lumânărilor”. Prima galerie este puţin mai săracă în formaţiuni, bogată în schimb în resturi scheletice ale ursului de cavernă, adevaratele frumuseţi fiind concentrate în celelalte două galerii. Ieşirea se face printr-o fantastică galerie ornată cu stalagmite în formă de lumânări, ultima sală fiind simbolic denumită “Sfatul Bătrânilor”.
2. Cheile Ordâncușei și Peștera Poarta lui Ionele
Cheile Ordâncușei sunt de o frumusețe deosebită așa cum poți vedea în filmulețul de mai jos. Intrarea pe chei se face din satul Gârda de Sus.
Poarta lui Ionele este o peșteră amenajată pentru turism, fiind iluminată și dotată cu scări și podețe de metal, astfel încât oricine poate cu ușurință să o viziteze. Peștera se află la o altitudine de 810 metri și are o lungime de 131 metri. Intrarea în peșteră se face printr-un impresionant portal de peste 10 metri înălțime.
Frumusețea peșterii și detaliile oferite de ghid le poți vedea și auzi în filmarea de mai jos.
3. Satul Poiana Călineasa
Mergi mai departe pe cheile Ordâncușei pornind de la peștera Poarta lui Ionele și ajungi în satul Poiana Călineasa. Aici vei fi uimit de frumusețea panoramei asupra munților Apuseni și de farmecul aparte al satului.
4. Valea Galbenei – Cheile Galbenei și Cascada Evantai
Ca să ajungi la Cascada Evantai poți parcurge cea mai mare parte a drumului cu mașina pe drumul comunal DC131 pornind din Arieșeni. Drumul este foarte bine asfaltat în cea mai mare parte a lui dar este deosebit de îngust. Frumusețea drumului pe valea Galabenei o poți vedea în filmarea de mai jos.
Ultima porțiune de 4 km până la cascada Evantai nu este asfaltată. Poți parca mașina la intrarea pe porțiunea neasfaltată și să parcurgi distanța rămasă până la cascadă pe jos într-o drumeție de aproximativ 50 minute. Cheile Galbenei se termină cu cascada Evantai. Este o cascadă deosebită care se formează dintr-un râu care trece prin stâncă.
5. Groapa Ruginoasă
Groapa Ruginoasă este urmarea eroziunii puternice a apei asupra solului format din gresii roșii, violacee și gălbui, rezultatul fiind o imensă groapă (aproximativ 100 m adâncime și 500 m diametru) de culoare ruginie. Groapa Ruginoasă se află în versantul nordic al muntelui Tapul, la izvoarele Văii Seci, la o altitudine de 1373 m.
Din Vârtop accesul la Groapa Ruginoasă se face din șosea de la km 28-400m. Așadar, pentru a ajunge în acest punct trebuie să parcurgem aproximativ 800m de șoseaua națională. O identificare mai exactă a locului în care traseul urcă spre groapă este prima curbă mare după kilometrul 28. În acest punct șoseaua traversează un vâlcel cu apă ce coboară dinspre vârful Tapul. Traseul turistic urcă pe acest vâlcel, marcajele turistice ‘bandă roșie’ și ‘bandă galbena’ care ne vor duce la Groapa Ruginoasă putând fi identificate pe pietrele din apă. Această porțiune de traseu (șosea-Groapa Ruginoasă) poate fi împărțită în două, o parte caracterizată printr-un urcuș abrupt de aproximativ 10-15 minute și o parte în care diferența de altitudine nu mai este atât de mare urcușul în această zonă fiind reletiv lin.
6. Cascada Vârciorog
Cascada Vârciorog este o spectaculoasă cădere de apă de peste 15 metri înălțime situată într-o pădure de conifere la poalele Vârfului Piatra Grăitoare. Aceasta se găsește în Arieșeni, în apropierea satului Vămvucești – la 5 kilometri distanță de centrul comunei. Cascada și zona tampon din jurul ei constitue o rezervație peisagistică protejata de lege.
Cum să ajungi la Cascada Vârciorog din Arieșeni?
Pentru a ajunge la cascada plecând din centrul comunei Arieșeni urmează drumul național înspre Vârtop 2,5 kilometri până la un drum pe partea stângă unde găsești și un indicator mare spre cascadă (coordonatele GPS ale intersecției sunt 46.481893, 22.724640). De aici urmează drumul ce însoțește Valea Vârciorog (3 kilometri) și totodată marcajul punct galben până la cascadă. Distanța este ușor de parcurs fiind pantă mică și în cea mai mare parte a traseului o să mergi prin pădurea verde de molid și brad.
Drumul poate fi parcurs și cu mașina însă este un drum mai greu accesibil fiind pietruit pe toată lungimea lui de la șoseaua principală fiind mai adecvat pentru mașinile de teren.
7. Peștera Scărișoara
Am pus peștera Scărșioara ultimul obiectiv pe listă pentru că nu am reușit să o vizitez în această vacanță din august 2020 pentru că este în renovare până în 2021, dar cu siguranță este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Parcul Natural Apuseni.
Al doilea ghețar subteran ca mărime din lume se află în Parcul Național Apuseni din județul Alba. Peștera este formată dintr-o singură încăpere cu o întindere totală de peste 700 de metri în mijlocul căreia se află blocul de gheață vechi de peste 4000 de ani și cu un volum măsurat de 80.000 de metri cubi.
În peșteră se pot admira stalagmite de gheață, unele permanente, alte prezente doar pe perioada iernii și relief carstic tipic dar bogat în diversitate și impresionant ca frumusețe.
După vacanța în Apuseni, dacă dorești să te relaxezi 1-2 zile într-un loc minunat supranumit “al boierilor contemporani” citește postarea despre Conacul Archia