Citesc postări ale unor influenceri financiari care susțin vehement că BVB (Bursa de Valori București) este cel mai bun loc unde să-ți investești banii, chiar mai bun decât bursa americană. Practic, internetul este inundat de afirmații de genul:
– Indicele BET al BVB a bătut indicele S&P500 cu X% în ultimii ani;
– Dacă investești pe BVB, în 5 ani dublezi banii;
– Dacă ai fi investit la BVB în 2015, până acum ai fi triplat banii;
– BVB a crescut cu peste 30% în anul X;
– Nu bloca banii în „cărămizi”, mai bine rulează-i la bursă.
Dar oare chiar așa este? Sau e doar un mit că bursa și economia românească performează mai bine decât bursa și economia americană?
Într-adevăr, dacă te apuci și cauți bine, vei găsi o perioadă anume între anul X și anul Y, în care randamentul mediu anualizat pe bursa noastră este mai bun decât pe bursa americană. Dar ceea ce nu se ia în calcul este faptul că în indicele BET investești în RON, pe când în S&P500 investești în USD. Păi, dacă ai in vedere și diferențele de curs valutar aferente perioadei respective, mai ai randamentele acelea atât de bune pe BVB? (În anul X era un anumit curs USD/RON, iar în anul Y era alt curs USD/RON, și după cum se știe, leul nu prea se apreciază niciodată față de dolar). Apoi, dacă ne uităm înapoi la randamentele istorice (pe bursa românească avem statistici din 1995, când a avut loc redeschiderea după perioada comunistă), este valabil pentru orice perioadă aleasă că BET surclasează S&P500 sau este invers?
Pentru a analiza concret, am ales „rolling periods” a câte zece ani și am calculat randamentele anualizate ale BET-TR (indicele BET al BVB, inclusiv dividende) și ale S&P500-TR (indicele S&P500, inclusiv dividende). Practic, am comparat perioade de câte zece ani, începând cu 2005, cum ar fi 2005-2014, 2006-2015, 2007-2016 și tot așa până la 2015-2024. Ca să fie totul cât mai obiectiv, trebuie analizate cât mai multe perioade, nu-i așa? Nu cum face influencer-ul „X” care se uită doar la ultimii 5 ani și spune: „Ai fi dublat banii dacă investeai la BVB începând cu 2019, aici trebuie să fie banii tăi.”
Haide să ne uităm la graficul de mai jos. Barele verticale exprimă randamentul mediu anualizat al perioadei respective pentru un anumit indice. Spre exemplu, în perioada 2009-2018, S&P500 are un randament mediu anualizat de 10,85%. Atât randamentul S&P500-TR, cât și randamentul BET-TR sunt denominate în USD.
S&P-500 TR vs BET TR

Observăm că, din 11 „rolling periods” a câte 10 ani, doar ultima perioadă a fost favorabilă pentru BVB! În rest… USA wins!
Atenție! Nu sunt împotriva investițiilor pe bursa românească. Există anumite avantaje, cum ar fi că banii rămân „în țară”, fiind investiți în economia românească, și de asemenea, randamentele bune ale dividendelor nu merită trecute cu vederea. Dar, în afară de aceste aspecte, nu găsesc alte motive pentru a plasa bani într-o economie cu atât de multe riscuri.
Următoarea întrebare este poate cea mai importantă: Cu cât ar trebui să fie mai mare randamentul BET față de randamentul S&P500 pentru ca plasarea banilor la BVB în loc de Wall Street să merite “risk-rewardul”? Părerea mea este că BET ar trebui să fie în fiecare an cu 4-5% procente peste S&P500 pentru ca raportul risc-recompensă să fie clar favorabil, dar după cum se vede pe grafic, nu există nicio perioadă în care BET să facă acest lucru.
România, fiind o țară emergentă, se confruntă cu următoarele riscuri:
– Instabilitate macroeconomică: deficite bugetare mari și datoria publică în creștere pot duce la pierderea încrederii investitorilor;
– Riscul de a avea un președinte precum Călin Georgescu, și consecințele care ar urma, pe care le știe toată lumea și nu le detaliez aici;
– Riscul ca războiul aflat la granițele noastre să degenereze într-un conflict de amploare;
– Politici fiscale imprevizibile sau taxe noi care pot afecta mediul de afaceri: după cum știm, am avut parte recent de mai multe ordonanțe pentru creșterea taxelor;
– Inflația, care în ultimii ani a fost mult peste medie;
– Volatilitate valutară: spre exemplu, cursul EUR/RON este ținut artificial sub control de BNR de câțiva ani și pare stabil, însă o depreciere bruscă a monedei naționale poate genera inflație și scumpirea creditelor.
Concluzie
Deși bursa românească a avut perioade favorabile de creștere, analiza pe termen lung arată că bursa americană oferă randamente mai consistente și mai predictibile, cu un raport risc-recompensă superior. Investitorii trebuie să fie conștienți de riscurile asociate economiei emergente a României și să ia decizii bazate pe date obiective, nu doar pe tendințele recente sau pe recomandările influencerilor.
Abonează-te pentru a primi cele mai noi articole pe e-mail: