Probabil că până acum, singurul tău mod de a privi datoriile a fost ca pe un lucru rău. Dar datoriile pot fi și bune, și îți voi explica de ce. Orice aşa zis expert îţi va spune: “Scapă de datorii!”. Nu foarte mulţi știu că acest sfat face parte din vechile reguli ale banilor. Astăzi există două tipuri de datorii: datorie bună şi datorie rea. Motivul pentru care mulţi oameni au probleme este că au prea multe datorii rele. Datoria bună te face bogat pentru că îţi pune bani în buzunar iar datoria rea te sărăceşte pentru că îţi scoate bani din buzunar.
Ai o casă cumpărată cu credit ipotecar pentru care plăteşti ratele. Casa respectivă este o datorie rea pentru că tu plăteşti pentru ea. Datoria bună este datoria pentru care altcineva plăteşte şi te face pe tine bogat. Problema financiară vine din faptul că îţi cumperi o casă cu credit pentru care ai o ipotecă (“mortgage” în limba engleză). Ipoteca este pasivul tău. Ipoteca ta înseamnă datorie. Ce se întâmplă cu cei mai mulţi oameni este faptul că merg la şcoală, termină şcoala şi îşi găsesc o slujbă iar primele cheltuieli care apar sunt taxele (pentru că devin angajaţi sau liberi profesionişti) şi rata creditului ipotecar (pentru că își cumpără o casă pentru a nu mai plăti chirie). Este clar că din acest moment banii zboară din buzunarele lor.
Tiparul investitorului este însă diferit. Ai o proprietate imobiliară pe care o închiriezi şi o ipotecă corespunzătoare. Diferenţa este că nu tu plăteşti pentru casă ci chiriaşul tău plăteşte. Chiriaşul îţi plăteşte bani, apoi cu aceşti bani plăteşti taxele şi rata crediului ipotecar.
Poţi deveni bogat având multe datorii bune. Datoria bună este un lucru extraordinar. Probleme financiare pot apărea şi în rândul investitorilor care încearcă să speculeze deoarece cumpără şi vând. Ei cumpără o proprietate sperând să o vândă mai scump. Un investitor profesionist cumpără o proprietate şi o păstrează pentru flux de numerar (cashflow).
Parte din IQ-ul tău financiar trebuie să fie cunoaşterea foarte bună a diferenţei dintre datorie bună şi datorie rea. Dacă gândirea ta este încă de domeniul trecutului, vei considera că orice fel de datorie este datorie rea.
Într-un alt articol pe acest blog (disponibil la linkul de aici) am spus că cei care economisesc sunt perdanți şi în viitorul apropiat cei care au datorii vor fi câştigători. Am spus acest lucru din următorul motiv. Să presupunem că ai investit 200.000 euro într-o proprietate imobiliară şi ai o ipotecă pe această sumă. În următorii ani vei plăti această ipotecă cu bani care valoareaza din ce în ce mai puţin. De asemenea datoria ta totală se va devaloriza din cauza inflației. Deci cei care au datorii bune vor fi câştigători pentru că după 1971 îţi plăteşti datoria cu bani care nu mai au echivalent în aur. Începând cu 1971 când Nixon a scos dolarul de pe standardul aurului, cei care economisesc au devenit pierzători şi datornicii cu datorii bune au devenit câştigători.
Chiar şi în economia actuală care este foarte volatilă nu trebuie să-ţi bazezi investiţiile pe creşteri de capital ci pe flux de numerar. Contează câţi bani îţi intră lunar în conturi din acele investiţii. Chiar dacă piaţa imobiliară se va mai prabuşi încă o data, proprietăţile imobiliare vor produce în continuare flux de numerar din chirii.