Cartea lui Bodo Schafer “Drumul către libertate financiară” este o carte foarte bună din punctul de vedere al educației financiare și al conceptelor despre bani pe care le oferă.
Ce mi-a placut.
Autorul definește principiul de bază ca fiind responsabilitatea asupra tuturor aspectelor vieții. Acesta este primul pas și cel mai important pentru a porni pe drumul spre libertate financira. Nu controlezi toate evenimentele dar controlezi reacția ta la aceste evenimente.
Mi-a mai plăcut faptul că autorul susține educația și dezvoltarea personală și că cea mai buna investiție este investiția făcută în tine. Cei patru piloni ai dezvoltării mindsetului financiar sunt: cărțile, jurnalul de succes personal, seminarele și modelele de urmat.
Mi-a plăcut și că autorul menționează economisirea și plata anticipată a datoriilor proaste ca aspect al siguranției financiare. Autorul menționează regula 50/50 când ai datorii –trebuie să direcționezi jumătate din surplus spre rambursea creditelor și jumatate spre economii/investiții.
Și mi-a mai plăcut și că autorul sprijină donațiile și explică foarte frumos principiul dăruirii și de ce oamenii care donează 10% din venitul lor ajung să acumuleze avere mai mare decât cei care își păstrează 100% din venit.
Ce nu mi-a plăcut
Ce nu mi-a plăcut este că autorul specifică principalul mod de a deveni independent financiar și a avea o sursă de venit recuret din care să trăiești fără să mai fii nevoit să muncești ca fiind un cont de economii foarte mare. Acel cont de economii ar trebui să-ți susțina standardul de viață doar din dobânda pe care o produce. Prin urmare, dacă ai nevoie de 5000 euro pe lună și 60.000 euro pe an ca să duci stilul de viață pe care ți-l dorești, ar trebui să ai în bancă un cont de 600.000 euro cu dobândă de 10% pe an.
Din păcate, cartea a fost scrisă cu mult timp în urmă, într-o perioadă în care dobânzile la depozitele bancare erau aproape de 10%. În zilele noastre nu mai este posibil așa ceva deoarce produsele de economisire abia oferă o dobândă de 1% pe an, iar în unele țări deja există rate de dobândă negative, adică plătești bani ca să poți ține banii în bancă.
Unul dintre conceptele interesante din această carte este “Cum poți deveni bogat și să faci primul milion în șapte ani”. Autorul se referă atât la bogăția materială cât și la felul de persoană mai bună care poți deveni, dar te las să descoperi mai multe despre acest aspect citind această carte.