Uită-te la oamenii din jurul tău. Pentru cei mai mulți dintre ei, datoriile fac pur și simplu parte din viață, dar nu trebuie să fie la fel și pentru tine. Nu te-ai născut să fii sclav!
Ceea ce vei vedea adesea uitându-te la oamenii din jur, dacă treci dincolo de aparențe, este o acceptare necondiționată a celui mai periculos obstacol în calea îmbogățirii: DATORIILE.
Mentalitatea de datornic e sprijinită de societate
Cei din jurul tău probabil consideră datoriile drept un bilet spre o “viață mai bună”. Deloc surprinzător pentru că datoriile sunt promovate și acceptate la nivel general ca făcând parte din viață în mod firesc. Peste tot ești bombardat de diverse oferte pentru carduri de credit, alte oferte mai bune pentru credite de consum, rate fără dobândă direct la comerciant și tot așa. Pare tentant să le accepți, pentru că îți permit să cumperi acele lucruri care aparent te fac să pari mai înstărit și că ai o viață mai bună. Cel mai nou model de telefon, o mașină nouă mai scumpă, o casă mai mare, vacanțe pe credit și lista poate continua. Pare că standardul tău de viață crește, însă se întâmplă chiar opusul. Datoriile sunt o piedică spre independență financiară și cumpărarea libertății financiare.
Uită-te din nou la acești oameni. Majoritatea nu vor obține niciodată aceste lucruri, iar acceptarea datoriei este principalul motiv. Dacă intenționezi să dobândești libertate financiară, va trebui să-ți schimbi modul de gândire. Iar procesul începe prin conștientizarea faptului că datoria nu trebuie considerată normală. Trebuie considerată distrugătorul nociv al potențialului de îmbogățire.
Ideea că mulți oameni par să se îngroape cu lejeritate în datorii este greu de înțeles. Iată care sunt dezavantajele datoriilor.
Dezavantaje
1. Stilul tău de viață e diminuat și renunți la aspirațiile către independență financiară. Venitul tău este devorat de dobânzi iar o porțiune mare din venitul tău a fost deja cheltuită pe rate și dobânzi.
2. Te afli la cheremul datoriilor devenind sclavul sursei tale de venit.
3. Crește nivelul de stres. Efectele emoționale și psihologice ale înglodării în datorii sunt reale și periculoase.
4. Opțiunile devin foarte restrânse. Nivelul de stres este atât de ridicat încât recurgi la tipare distrugătoare cum ar fi dependența de alte cheltuieli și mai mari, sau chiar alcool și tutun.
5. Creierul tău tinde să blocheze acest subiect cu speranța că totul se va rezolva de la sine “mai încolo”.
Ce fac cu datoriile pe care le am deja?
Merită să te gândești dacă achitarea în avans a datoriilor nu ar însemna o utilizare optimă a propriului capital? Acestea ar fi câteva îndrumari:
Dacă rata dobânzii este:
– Sub 5%, plătește-o treptat și direcționează-ți banii către investiții
– Între 5-8%, fă ceea ce ți se pare comod, fie plătește datoria fie redirecționează banii către investiții
– Peste 8%, plătește-o de urgență!
Cum plătesc datoriile?
Pentru plata datoriilor poți folosi această strategie:
– Fă o listă cu toate datoriile
– Elimină absolut toate cheltuiele neesențiale cum ar fi: mesele prea scumpe și prea dese în oraș, cafelele pe care dai câte 15-20 ron în fiecare dimineață, mersul cu taxiul în loc de mijloc de transport în comun, garderobă nouă în fiecare anotimp, abonamentele pe care nu le folosești, vacanțele ridicol de scumpe. În acest fel economisești banii pentru stingerea datoriilor.
– Clasifică datoriile descrescător în funcție de dobândă, deci în capul listei e datoria cu dobânda cea mai mare.
– Plătește suma minimă pentru fiecare datorie apoi redirecționează banii către datoria cu dobânda cea mai mare.
– După ce ai scăpat de datoria cu dobânda cea mai mare, treci la următoarea și tot așa până la sfârșitul listei.
Ce nu aș face?
1. Nu aș plăti prima dată împrumuturile mai mici pentru ridicarea moralului. Adaptează-ți strategia la cifre nu la confortul tău psihic.
2. Nu aș plăti pentru consultanță. Pur și simplu nu are rost să scoți bani din buzunar pentru ca cineva să te învețe cum să-ți plătești datoriile. Nu există o formulă magică, tot ce citești în acest articol este suficient.
3. Nu aș încerca să-mi consolidez împrumuturile într-un singur loc. Dacă ai 3 datorii, nu are rost să-ți faci o singură datorie mare din cele trei, cu un cost mediu al dobânzii celor trei.
Nu e nimic sofisticat, dar nu va fi nici foarte simplu. Va fi necesar să-ți ajustezi dramatic stilul de viață și cheltuielile personale ca să poți dispune de banii pentru plata anticipată a datoriilor. Ai nevoie de disciplină pentru a te menține pe calea cea bună a plății datoriilor pentru multe luni sau chiar ani! Dar vine și vestea bună. După ce scapi de datorii vei putea să începi să faci investiții și să-ți construiești independenșa financiară.
Datoriile bune
Cu toate că acest articol oferă o soluție de plată mai rapidă a datoriilor, trebuie să știm că nu toate datoriile sunt “rele” și că există și “datorii bune”. Datoriile bune îți pun bani în buzunar spre deosebire de datoriile rele care îți scot constant bani din buzunar.
Pentru persoanele care petrec timpul și energia pentru a învăța cum să folosească datoria în mod corespunzător, știind că există “datorie bună”, precum și “datorie rea” este o idee și mai utilă. De fapt, învățarea de a utiliza “datorii bune” ca mijloc de dobândire a averii este o abilitate foarte importantă.
Diferența dintre “datorie bună” și “datorie rea” este simplă: datoria bună te face bogat, în timp ce datoria rea te face sărac. Datoria bună este datoria pe care altcineva o plătește pentru tine și datoria proastă este datoria pe care trebuie să o plătești cu propria transpirație și muncă.
Toată lumea știe cum arată “datoria rea”, deoarece majoritatea oamenilor se îneacă în ea.
Să luăm însă un exemplu de “datorie bună”:
Cumperi o proprietate pentru închiriere care generează $500 venituri ( venituri din chirii ) în fiecare lună, în timp ce plata ta catre bancă și cheltuielile totale sunt de $300 pe lună. Drept urmare, banii altcuiva (adică banii plătiți de chiriașul tău) îți plătesc ipoteca. Și mai bine de atât, câștigi un flux de numerar pozitiv de $200 pe lună pe care altfel nu l-ai fi avut și de asemenea păstrezi activul odată ce creditul este achitat.
Deci cel mai bun mod de a determina dacă datoria este bună sau rea este să îți pui o singură întrebare:
– > Vei lua acasă fluxul de numerar pozitiv la sfârșitul fiecărei luni? <-
Te invit să te abonezi pentru a primi cele mai recente articole pe e-mail !