Condiția fizică bună și sănătatea sunt obiective majore în viața mea de mai bine de 2 decenii. Însă foarte multă lume nu cunoaște faptul că sănătatea și condiția fizică NU sunt același lucru! În acest articol vreau să demontez mitul că sănătatea și forma fizică sunt același lucru. Eșecul celor mai multor oameni de a sesiza diferența dintre condiție fizică și sănătate este ceea ce îi face să simtă frustrarea că fac sport cu regularitate și au în continuare aceleași între 2 și 4 kg agățate cu încăpățânare de abdomen. Mai rău de atât este nefericirea celor care fac din sport elementul central al vieții lor și cred că acțiunile lor îi fac mai sănătoși și, cu toate aceastea, în absolut fiecare zi, se împing pe ei înșiși cu un pas mai aproape de extenuare, de boală și de o schimbare emoțională totală.
Ce înțelegem mai exact prin diferența dintre sănătate și formă fizică? Forma fizică este “capacitatea fizică de a realiza o a activitate sportivă”. Pe de altă parte, sănătatea este definită ca “starea în care toate sistemele corpului – nervos, muscular, osos, circulator, digestiv, limfatic, hormonal – funcționează la nivel optim!”
Dacă pui întotdeauna sănătatea pe primul loc, te vei bucura mereu de beneficii enorme în viața ta. Dacă obții condiție fizică pe socoteala sănătății, este posibil să nu trăiești suficient de mult pentru a te bucura de fizicul tău impresionant. Echilibrul optim între sănătate și condiție fizică este obținut prin antrenarea propriului metabolism.
Cea mai mare difierență dintre sănătate și condiție fizică
Cea mai mare difierență dintre sănătate și condiție fizică se rezumă la înțelegerea distincției dintre exerciții aerobice și anaerobice, între rezistență și putere.
AEROBIC înseamnă “cu oxigen” și se referă la exercițiul moderat susținut de-a lungul unei perioade de timp. Sistemul aerobic este sistemul tău pentru rezistență și cuprinde inima, plămânii, vasele de sânge și muschii. Dacă îți activezi sistemul aerobic printr-o dietă adecvată și sport, combustibilul primar pe care îl vei arde va fi grăsimea!
ANAEROBIC înseamnă “fără oxigen” și se referă la exercițiile care produc explozii scurte de energie. Energiile anaerobice ard glicogen ca principal combustibil, în timp ce determină corpul să înmagazineze grăsime. Genetica joacă un rol important în capacitatea corpului tău de a arde grăsime și, în realitate, unele persoane se nasc cu un sistem aerobic performant, complet funcțional. Acestea sunt persoanele pe care le invidiem și care aparent pot să mănânce orice fără să se îngrașe vreun gram.
Majoritatea tipurilor de exerciții pot să fie ori aerobice, ori anaerobice. Nivelul de intensitate determină dacă utilizezi sistemul aerobic sau sistemul anaerobic. Mersul, joggingul, alergarea, ciclismul, dansul, înotul pot furniza ambele beneficii. Un ritm cardiac mai redus face aceste activități aerobic și un ritm cardiac mai accelerat le aface anaerobice. De obicei fotbalul, baschetul, tenisul, alergările pe distanțe lungi care solicită corpul la maxim sunt anaerobice.
Stare constantă anaerobică
În ziua de azi cei ma mulți oamenilor au un stil de viață caracterizat de o stare anaerobică, bombardați de stres, solicitări, pe care o amplifică prin felul în care fac sport. Prin urmare ei își antrenează metabolismul să fie cotinuu anaerobic, adică să ardă glicogen ca sursă principală de energie. Când nivelurile de glicogen devin excesiv de scăzute, metabolismul antrenat anaerobic recurge la zahărul din sânge ca sursă secundară de combustibil. Asta perturbă imediat nivelul tău de sănătate și de vitalitate. Pe măsură ce nevoile tale anaerobice îi răpesc corpului tău zahărul din sânge, pe care l-ai putea utiliza pentru alte lucruri, începi imediat să simți efectele negative. Iată o listă cu câteva simptome în legătura cu antrenamentul anaerobic și cu utilizarea de către sistemul nervos a peste două treimi din zahărul din sânge:
– oboseală
– accidentări repetate la antrenament
– niveluri scăzute ale zahărului din sânge
– depresie și anxietate
– probleme ale metabolismului
– sindrom premenstrual
– încheieturi rigide
Din nefericire, din impulsul de a produce cele mai mari rezultate în cel mai scurt interval de timp, cei mai mulți dintre noi creează un echilibru inadecvat între sănătate și condiție fizică și suportă consecințele. Dar soluția este simplă. Toate programele de sport trebuie să înceapă prin construirea unei baze aerobice, un program de exerciții care se bazează exclusiv pe activitate aerobică. Apoi exercițiile anaerobice se introduc treptat în program. Dezvoltarea adecvată a sistemului tău aerobic nu te va face doar un atlet mai bun, ci va arde și grăsimea suplimentară de pe șoldurile tale, îți va întări sistemul imunitar, îți va oferi mai multă energie și te va feri de accidentări.
Construind o bază aerobică, tu creezi și o cantitate colosală de energie și rezistență. Nu uita, extinzându-ți capacitatea aerobiă, tu extinzi capacitatea corpului de a livra oxigen fiecărui organ și sistem al corpului tău.
Un exercițiu fizic este clasificat ca aerobic sau anaerobic în funcție de ritmul cardiac
Din dorința de a ajunge cât mai rapid la starea unei condiții fizice bune, o mulțime de oameni încearcă să facă sport la maximul ritmului lor cardiac. Formula pentru ritmul cardiac maxim este 220 minus vârsta ta. Să faci sport la intensitate maximă pe termen lung este unul dintre cele mai distructive lucruri pe care i le poți face corpului tău: este posibil să te aducă în formă dar cu prețul sănătății tale. Este foarte greșit ca după o perioadă lungă de pauză să alergi 8 km la intensitate maximă. Sau fără nicio încălizare să începi un antrenament de sprinturi pe intervale.
Atunci când începi să faci sport într-un ritm care îți aruncă imediat corpul într-o capacitate anaerobica, se poate întâmpla ceva foarte periculos. Pentru a acoperi cererea imediată de sânge pe care exercițiile anaerobice îl pretind pentru mușchi, corpul alocă sânge de la organe importante, cum ar fi rinichii și ficatul. Ca urmare, aceste organe pierd o cantitate mare de oxigen, fapt ce le afectează semnficativ vitalitatea și sănătatea. Dacă faci asta continuu, consecințele vor fi că le vei slăbi, le vei deteriora sau le vei distruge.
Arde grăsimea din jurul taliei
Cheia este să antrenezi metabolismul să funcționeze constant în regim aerobic. Corpul tău NU va arde grăsime dacă tu NU îl antrenezi special pentru asta.
Dacă vrei să scapi de stratul persistent de grăsime din jurul taliei tale trebuie să-ți antrenezi corpul să ardă grăsime, nu zahăr.
!!Unul dintre cele mai mari beneficii ale exercițiilor aerobice este că previn înfundarea arterelor care duce la boli de inimă!!
Când oamenii își propun să dea jos acele ultime 5 kg, cel mai frecvent ei fac sport într-un fel care îi face să piarda apă sau mușchi, nu grăsime. Tu poți să ai aceeași greutate astăzi ca în urmă cu zece ani, dar să fii mult mai puțin sănătos deoarece musculatura ta a fost înlocuită de grăsime. Mușchii cântăresc mai mult decât grăsimea, așa că dacă ai aceeași greutate ca în urmă cu zece ani și corpul tău este alcătuit din și mai multă grăsime, atunci ai necazuri mari!
Oxigenul din celule
Probabil că cel mai important element din sănătatea cuiva este oxigenul. Fără oxigen, celulele sunt slăbite și mor. Sunt aproximativ 75 de mii de miliarde de celule în corpul tău și acestea îți furnizează adenozin trifosfat (ATP), energia elementară pentru tot ceea ce face corpul tău, indiferent că respiră, visează, mănâncă, face sport. Ca să supraviețuiască, celulele trebuie să aiba oxigen pentru a arde glucoza și a crea ATP pentru o dezvoltare continuă.
Ideea este că nu vrei să epuizezi oxigenul în timp ce faci sport. Dacă vrei să știi dacă ai trecut dincolo de aerobic, în anaerobic, iată un test simplu: poți să vorbești în timp ce faci sport (aerobic)? Sau ai respirația prea gâfâită (anaerobic)? Respirația ta ar trebui să fie regulată și sonoră, nu greoaie. Ce senzație ai atunci când faci sport? Dacă faci exerciții anaerobice, te simți presat și stresat. Pe o scară de la 0 la 10, 0 fiind efort minim și 10 cel mai intens, dacă ai depășit 7, atunci ești în modul anaerobic.
Ritmul cardiac ideal pentru exerciții aerobice = 180 minus vârsta ta
Sugerez că NU ar trebui făcute deloc exericiții anaerobice? Nicidecum! Exercițiile anaerobice pot fi introduse în programul de antrenament, însă abia după ce metabolismul a fost obișnuit într-un regim aerobic și după o perioadă de cel puțin 3-6 luni de antrenamente exclusiv aerobice.
Încălzirea înainte de antrenamente
Fă treptat încălzirea pentru a ajunge la zona ta optimă de antrenament aerobic.
1. Încălzirea va mobiliza acizii grași, depozitați pe tot cuprinsul corpului, spre fluxul tău sanguin, astfel încât să-ți poți utiliza grăsimea în locul zahărului vital din sânge.
2. Încălzirea va preveni crampele, perioada de încălzire ar trebui să dureze aproximativ 15 min
3. Folosește între 10 și 15 min pentru a te calma la sfârșitul antrenamentului, prin mers sau stretching. În felul acesta vei preveni acumularea sângelui în mușchii care depun efort. Dacă te oprești abrupt din mișcare după ce ai făcut sport, nu există nicio modalitate prin care sângele să fie adus înapoi pentru purificare, reoxigenare și redistribuire. Va rămâne în mușchi, umflându-i și mărind toxicitatea în fluxul sanguin.
Concluzie
Sportul poate deveni o dependență pozitivă. Vei îndrăgi să faci sport pentru că produce plăcere și niciun fel de durere și vei simți un nivel de vitalitate fizică pe care nu l-ai simțit niciodată înainte. Cercetările au demonstrat că dacă faci sport în mod constant pentru o perioadă de timp de peste 12 luni, îți vei forma această dependență pozitivă pentru toată viața. Chiar dacă te îndepărtezi pentru o perioadă de timp, vei reveni mereu la un regim constant de exerciții fizice pe toată durata vieții tale. Corpul tău va fi împins spre plăcerea sănătății, spre euforia naturală a maximizării potențialului tău fizic.