ACTIVE versus PASIVE

Motivul pentru care cei mai mulți oameni au probleme financiare este că nu cunosc diferența între active și pasive. Aceștia investesc masiv în pasive care le scot bani din buzunar în timp ce ar fi trebuit să cumpere active care le bagă bani în buzunar.

O nouă regulă a banilor pleacă de la ideea greşită că cea mai mare investiţie trebuie să fie casa ta. Mulţi oameni consideră propria casă un activ, dar în realitate este un pasiv pentru că îţi scoate bani din buzunar. Casa ta îți scoate bani din buzunar pentru că ai cheltuieli cu întreținere, asigurări, facturi, amenajări. Un activ trebuie să-ţi bage bani în buzunar. Deci regula nouă a banilor pe care o vom discuta în acest articol provine de la diferenţa dintre active şi pasive.

            O să explic pe scurt de ce casa în care locuieşti nu este activul tău. În momentul în care cumperi o casă cu credit, vei avea o ipotecă. Cel mai important cuvânt din educaţia financiară este “cashflow” – fluxul de numerar. Ceea ce face ca un lucru sa fie activ sau pasiv este fluxul de numerar. Dacă acel lucru îţi pune bani în buzunar, atunci este un activ. Dacă îţi scoate bani din buzunar, atunci este un pasiv.

Ipoteca creează un flux de numerar de la tine către bancă datorită ratelor pe care le plăteşti. Deci casa ta îţi scoate bani din buzunar fiind un pasiv.

Chiar dacă nu ai credit ipotecar pentru casa ta, ea îţi scoate în continuare bani din buzunar prin cheltuieli, asigurări, întreţinere, facturi.

  Dacă am o casă iar banii ies din buzunarul meu, atunci casa respectivă este un pasiv. Deci reşedinţa mea este un pasiv. În schimb dacă am un apartament sau o casă care este dată spre închiriere şi chiriaşul îmi plăteşte bani în fiecare lună, atunci acea casă sau acel apartament reprezintă un activ. Dacă pleacă chiriaşul şi nu mai încasez bani din chirie, atunci casa respectivă se transformă într-un pasiv.

Conform noilor reguli ale banilor, trebuie să cunoşti diferenţa dintre active şi pasive. Regula este simplă. Activele îţi pun bani in buzunar şi pasivele îţi scot bani din buzunar.

Aşa arată declaraţia financiară în cazul locuinţei tale:

Aşa arată declaraţia financiară în cazul proprietăţii tale dată spre închiriere:

Trebuie să-ţi pui următoareale întrebări:

  1. Dacă încetezi de azi să mai munceşti, câţi bani continuă să-ţi intre în buzunar? Acele lucruri care fac să-ţi intre în continuare bani în buzunar dupa ce încetezi să mai munceşti sunt active.
  2. Iar dacă încetezi începând de azi să mai munceşti câţi bani continuă să-ţi iasă din buzunar? Acele lucruri care fac să-ţi iasă bani din buzunar în continuare sunt pasive.

Situația care poate face ca tu să te poţi retrage tânăr şi bogat este să ai mult mai multe active decât pasive. Motivul pentru care cei mai mulţi oameni au probleme financiare în ziua de azi este că au mai multe pasive decât active.

Dacă vrei să fii bogat în ziua de azi, încetează să mai consideri că locuinţa ta este o investiţie bună. Trebuie să te întrebi dacă locuinţa ta este un activ sau un pasiv.Declaraţia financiară reprezintă baza inteligenţei financiare şi a educaţiei financiare.