Revelion la Florența.

Am sărbătorit revelionul 2019-2020 la Florența, unde am stat timp de 3 zile între 30 decembrie și 2 ianuarie. Florența figurează pe lista celor mai frumoase orașe din lume: este un oraș plin de cultură și deține o istorie fascinantă, galerii de artă și clădiri istorice perfect conservate.

Transport

Am ales o cursă low cost cu Wizz Air de la București la Bologna. Distanța de 100 km între Bologna și Florența se parcurge foarte ușor cu trenul de mare viteză în aproximativ 40 de minute. Între Bologna si Florența trenurile circulă la fiecare oră.

Cazare

Pentru cazare am ales un apartament cu mic dejun inclus, la 100 de metri de Piazza del Duomo (catedrala Santa Maria del Fiore). Reședința se numește B&B Magnifico Messere și mai multe detalii găsești la link-ul următor:

https://www.booking.com/hotel/it/magnifico-messere.en-gb.html?aid=304142

Este foarte important să stai în centru în Florența pentru că toate obiectivele turistice imporante sunt concentrate în această zona și te vei putea deplasa pe jos.

Restaurant

Pentru prânz sau cină recomand restaurantul Pizzeria Lorenzo de’ Medici ( https://www.lorenzodemediciristorante.com/ ) din apropierea pieței San Lorenzo. Vei avea posibilitatea să alegi între pizza, paste, fructe de mare sau diferite tipuri de fripturi. Vinurile sunt excelente. Prețurile sunt rezonabile iar calitatea mâncării ireproșabilă. Dacă ai noroc vei putea fi servit de ospătari români.

În perioada revelionului, centrul orașului Florența este extrem de aglomerat. Străzile sunt pline de turiști de toate națiile și abia ai loc să te deplasezi în voie. Din păcate aceeași aglomerație o găsești și la obiectivele turistice. Dacă vrei să intri la Galleria dell’Accademia ca să vezi statuia lui David,  la Galleria degli Uffizi sau la Palazzo Vecchio este absoult necesar să achiziționezi un bilet online cu opțiunea de a nu mai sta la coadă (skip the line ticket) pentru a salva 2-3 ore pe care le-ai petrece stând la coadă. Acest tip de bilete se pot lua de pe site-urile

Atracții turistice în Florența

1.Piazza del Duomo

Piazza del Duomo și grupul de clădiri ce formează întreg complexul adună laolaltă unele dintre cele mai mari comori artistice ale Italiei, toate amplasate într-un areal relativ redus. Vizitați Baptisteriul (Battistero), Clopotnița (Campanile), Catedrala Santa Maria del Fiore (Domul) si Muzeul acesteia (Museo dell’Opera del Duomo) și vei pătrunde într-o lume în care cei mai mari artiști ai renașterii italiene: Ghiberti, Brunelleschi, Donatello, Giotto și Michelangelo au creat operele care au făcut înconjurul Pământului.

Piazza del Duomo

2. Catedrala Santa Maria del Fiore

Poți începe acest periplu cu o plimbare prin exterior, în jurul Domului, pentru a-i admira arhitectura complexă și pentru a-l putea evalua la adevăratele lui proporții. Când spun adevăratele proporții nu exagerez; Domul Santa Maria del Fiore este enorm! Fiind a treia catedrală ca mărime din lume după Sf Petru din Roma și St Paul din Londra, Domul din Florența poate găzdui în interiorul său 20.000 oameni.

Santa Maria del Fiore

Cupola  catedralei de azi se înalță la 91 de metri. Când au început construcția nu aveau încă tehnologia pentru a construi cupola imensă. Au lăsat totul pe seama posterității, însă după 100 de ani, când catedrala era gata, încă nu aveau tehnologia necesară! Bruneleschi a studiat Pantheonul din Roma și tehnicile romanilor pentru cupole și a venit cu o soluție, care nu se cunoaște nici în ziua de astăzi! E un mister cum a fost construită cupola, Bruneleschi nu a lăsat niciun plan în urma sa.

Clopotnița. Aflat într-o parte a catedralei Santa Maria del Fiore, turnul clopotniței a început să fie construit în anul 1334 sub îndrumarea lui Giotto. La moartea sa, în 1337, era finalizat doar primul dintre cele cinci niveluri. Andrea Pisano a preluat lucrările între anii 1337-1342, iar apoi  Francesco Talenti până în anul 1359 când lucrările au fost finalizate. Ambii au modificat considerabil planurile inițiale și au adăugat ferestre mari turnului clopotniței. Poți urca 414 trepte pana în vârful clopotniței pentru a te bucura de priveliștea asupra orașului.

3. Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi este un mare muzeu de artă Renascentistă și unul dintre principalele obiective din Florența. Apare în toate ghidurile și pe toate listele de recomandări pentru Florența, și peste tot se spune că vei petrece jumătate de zi acolo. Noi am fost și ne-a plăcut să vedem în special tablourile faimoase, sculpturile dar și arhitectura interioară și exterioară a clădirii.

De pe unul din coridoarele de la etajul 1, privind pe fereastră vei avea o imagine superbă a râului Arno.

Ponte Vecchio văzut din muzeul Uffizi

Clădirea are și ea o poveste, a reprezentat birourile (uffizi) magistraților din Florența, fiind construită în secolul 16. În galeria de la etajul superior familia de Medici își ținea colecția de sculpturi romane, iar mai târziu și alte tablouri sau sculpturi comisionate de ei sau colecționate. Când familia s-a stins colecția lor de artă a fost dăruită orașului, și astfel Galleria Uffizi a devenit primul muzeum modern de artă. Din secolul 16 a fost deschis pentru vizite, în 1765 a fost deschis oficial publicului, iar în 1865 a devenit formal un muzeu.

Uffizi este unul dintre cele mai vizitate muzee de artă din lume și cel mai vizitat din Italia.

Trebuie neapărat să urmărești filmulețul de mai jos ca să-ți faci o impresie despre cât de grandios este acest muzeu.

4. Galleria dell’Accademia

La Galleria dell’Accademia îl vei găsi pe David al lui Michelangelo! Eu cred că e un obiectiv neapărat de bifat în Florența, e atât de impresionant! Perfecțiunea întruchipată, fiecare mușchi sau venă sculptate cu atenție, e absolut incredibil!

O replică a statuii David a lui Michelangelo găsești la intrare în Palazzo Vecchio și in Piazzalle del Michelangelo

David by Michelangelo Florence Galleria dell’Accademia

5. Ponte Vecchio

Unul dintre cele mai frumoase și impersionante poduri din Florența este Ponte Vecchio.  Ponte Vecchio sau Podul Vechi a fost, în timpul romanilor, singurul pod peste râul Arno care făcea legătura cu Via Cassia (lega Roma de orașele din nord). Prima documentație a podului datează din anul 966. Podul de astăzi a fost reconstruit în urma unui potop în anul 1345. Martor al unor evenimente istorice importante, Ponte Vecchio, este singurul pod al Florenței care a scăpat neatins în urma celui de-al Doilea Razboi Mondial datorită chiar intervenției personale a lui Hitler.

6. Palazzo Vecchio

Când ajungi în Piazza della Signoria, vei vedea străjuind grandiose Palazzo Vecchio. Palazzo Vecchio (Palatul Vechi) este una dintre cele mai importante clădiri politice din Florenţa, rolul său de căpetenie în viaţa politică a oraşului fiind, printre altele, probat de apelativele sale anterioare: Palazzo della Signoria, Palazzo del Popolo, Palazzo dei Priori şi Palazzo Ducale. În prezent, Palazzo Vecchio serveşte drept Primărie, însă cea mai mare parte a sa a fost transformată în muzeu, ţinând cont de uriaşul patrimoniu artistic cu care este populat.

Palazzo Vecchio

Plimbare pe jos in centrul Florentei și de-a lungul râului Arno către Piazzale Michelangelo.

Dacă dorești să mergi pe jos și în același timp să admiri frumusețile arhitecturale are Florenței, sugerez următorul traseu.

https://goo.gl/maps/DbqLb5RnqgEeDHtz8

Pornște din Piazza del Duomo și lasă în urmă catedrala Santa Maria del Fiore. Mergi pe Via del Calzaiuoli către Piazza della Signoria. În Piazza della Signoria, după ce admiri Palazzo Vecchio, cotește la dreapta pe Via Calimaruzza către Fontana del Porcellino. Apoi, urmează Via Por Santa Maria către Ponte Vecchio.

Traversează Ponte Vechhio și ia-o la stânga pe Via de Bardi de-a lungul râului Arno. Pe malul celălalt admiră clădirea care găzduiește Galeria Uffizi. După ce ajungi in Piazza Giuseppe Poggi urcă pe un drum care șerpuiește și vei ajunge la Piazzale Michelangelo.

Firenze. Piazzale Michelangelo

În Piazzale Michelangelo bucură-te de vederea panoramiă asupra orașului Florența. În apropiere este biserica Chiesa di San Salvatore al Monte care merită vizitată.

Coboară din Piazzale Michelangelo, cotește la stânga și îndreaptă-te catre Palazzo Pitti. Dacă nu ai timp să-l vizitezi, poți să admiri acest palat din exterior. Revino în Piazza del Duomo trecând pe același Ponte Vecchio.

Revelion în centrul Florenței

În noaptea dintre ani, există evenimente în toate piețele din centrul orașului.  Poți asculta concerte ale unor artiști locali sau străini, poți vedea jocuri de lumini sau spectacole acrobatice. Ține cont de faptul că artificiile și petardele sunt interzise în orașul Florența.

Am început seara în Piazza san Lorenzo unde cântărețul American de muzică rap, Eric B. Turner, a oferit un spectacol deosebit.

În Piazza del Duomo mulțimea prezentă a fost încântată de un cor de muzică gospel (muzică creștină afroamericană din secolele XX – XXI).

În Piazza delle Signoria specatacolul acrobatic a fost oferita de o trupă locală de circ. Foarte impresionant a fost jocul de lumini și proiecții de pe fațada Palazzo Vecchio.