Principiile prosperității

Am sintetizat în acest articol idei și principii care te pot ajuta la creșterea bunăstării personale și a prosperității. Aplică aceste principii și situația ta financiară se va îmbunătăți considerabil. Fii răspunzător pentru viața ta financiară și conșitentizează faptul că se află sub controlul tău și că, indifierent în ce stadiu te afli în prezent, poți să-ți achiți datoriile, să economisești bani, să investești inteligent și să-ți construiești o fortăreață financiară pentru tine și pentru familia ta. Se poate întampla mai repede decât crezi dacă vei începe imediat.  

 

Cât valorezi?

Suma de bani pe care o câștigi este o măsură a valorii pe care alții i-o atribuie contribuției tale. Cumpărătorul de pe piață determină cât valorăm. Clienții firmelor pentru care muncim sunt cei care stabilesc cât vor plăti ei pentru produsele și serviciile la producerea cărora contribuim. Acest fapt va decide suma de bani cu care vom fi plătiți. Suma de bani cu care ești plătit va fi direct proporțională cu cantitatea și calitatea contribuției tale, în comparație cu contribuțiile altora, combinată cu valoarea pe care alte persoane o atribuie contribuției tale.  

Prin urmare, dacă ești nemulțumit de cât câștigi în prezent ar trebui să te gândești că probabil mai sunt alte 5 sau 10 persoane care așteaptă la ușa companiei tale și care ar putea face ce faci tu pentru aceiași bani sau pentru mai puțin. Dacă vrei să câștigi mai bine, trebuie să îți dezvolți constant aptitudinile pentru a crea mai multă valoare și a deveni mai bun și asta mă conduce la următoarea idee.

Perfecționare continuă

Când aud pe cineva spunând că lucrează la Mc Donald’s de zece ani și că are acasă patru copii și niciun soț, a cui este greșeala și vina? Cine a făcut toate acele alegeri ale stilului de viață care o duc în aceată stiuație?

Dacă ne referim la inegalitatea veniturilor, toți ne naștem inegali, iar aceasta este marea problemă. Majoritatea oamenilor sunt inegali pentru că așa au ales. Sunt inelgai deoarece când au termiant școala au încetat sa-și mai perfecționeze cunoștințele și aptitudinile. Au urmat modele proaste sau nu au avut niciun model. Au avut rezultate slabe la școală din diferite motive. Un studiu arată că aproape jumătate din absolvenții de liceu din SUA sunt analfabeți. Iar jumătate din sutdenții admiși la facultate trebuie să urmeze în timpul verii cursuri de recuperare la limba engleză și matematică, pentru a putea absolvi cursurile de bază din toamnă.

Dacă nu ai aptitudini de marketing, nu ai cunoștințe de afaceri, nu înțelegi matematica sau ingineria, nu știi să lucrezi pe computer, atunci nu ai cum să produci mai multă valoare. Iar angajatorul te va plăti conform valorii pe care o aduci și conform contribuției tale la profiturile firmei, în comparație cu valoarea altor angajați și a contribuției pe care aceștia o pot aduce pentru profitul firmei. Prin urmare venitul tău va fi mai mic. Oamenii din această categorie a celor 80% de jos nu și-au îmbunătățit aptitudinele de zeci de ani. Au terminat școala și nu au mai citit nicio carte. În schimb, cei 20% aflați în frunte își îmbunătățesc mereu aptitudinile și își sporesc valoarea, așa că inegalitatea este autoimpusă. Fiecare persoană decide dacă să fie mai bună perfecționându-se continuu și lucrând asupra ei pentru a contribui mai mult la bunăstarea semenilor ei.

Miracolul dobânzii compuse

Dacă investești bani cu atenție și îi lași să se înmulțească datorită dobânzii compuse, te vor face în final bogat. Dobânda compusă este una dintre cele mai importante pârghii de înmulțire a averii. Atunci când lași banii să se adune la o dobândă compusă pe o durată suficient de lungă, ei sporesc mai mult decât ți-ai putea închipui.

Ca să determini în cât timp poți dubla banii la orice rata a dobânzii, folosește regula lui 72. Împarte la 72 rata dobânzii pentru a determina câți ani îți trebuie ca să dublezi banii. De exemplu, dacă primești o dobândă de 9% pentru investiția ta și împarți 72 la 9, vei obține 8. Asta înseamnă că, cu o dobândă de 9%, dublarea sumei de bani va dura 8 ani. S-a estimat că 1 dolar investit la o dobândă de 3% pe vremea lui Hristos ar valora peste jumătate din banii existenți în lume la ora actuală.

Poți ajunge bogat și dacă ești un simplu angajat

Nu trebuie să fii neapărat om de afaceri ca să ajungi bogat. Poți să ajungi bogat chiar dacă ești un simplu angajat. Dacă muncești din greu, ești plătit bine și pui bani de o parte, poți beneficia de miracolul donbânzii compuse. O persoană care economisește lunar între 100 – 200 de euro și îi investește  într-un fond mutual bine administrat, sau într-o pensie privată, va constata că în timp, acei bani cresc cu circa 8-10% pe an. Iar cu cei 100 – 200 euro investiți pe durata anilor de muncă respectivă, persoana poate deveni milionara.  Nu contează cât câștigi ci contează cât păstrezi. Asta îți va determina viitorul financiar. Un mod sănătos de a cheltui este acela în care obții profit din investiția ta, în care păstrezi, economisești bani. Un mod prost de a cheltui este acela în care banii sunt pierduți pentru totdeauna, nemaiputându-i recupera niciodată.

Dacă ai un venit mediu și investești lunar 100 de euro de la vârsta de 21 de ani până la vârsta de 65 de ani, dobândind în acea perioadă o rată a dobânzii compuse de 10%, vei avea la vârsta pensionării o avere de 1.118.000 euro. Iar dacă investești lunar 300 euro la o rată a dobânzii de 10%, in 30 de ani vei avea 683.000 euro iar în 40 de ani vei avea aproape 2 milioane de euro!

Foarte multe persoane nu respectă legea conservării, adică cheltuie tot sau chiar mai mult decât câștigă. Viitorul tău financiar va fi determinat nu cât câștigi ci cât păstrezi. Un mod sănătos de a cheltui este acela în care obții profit din investiția ta, după ce păstrezi și economisești bani. Un mod prost de a cheltui este acela în care banii sunt pierduți pentru totdeauna, nemaiputându-i recupera niciodată.

Să nu cumperi mașini noi

Un principiu pe care îl susțin cu tărie este acela de a nu cumpăra autoturisme noi. Acestea își pierd jumătate din valoare în primii 2 ani. Dacă economisești 10.000 euro la cumpărarea unui autoturism nou, suma aceasta se poate investi în imobiliare sau într-un fond mutual bun, iar în decursul a 5 sau 10 ani în care conduci acel automobil, suma de bani economistă se poate dubla sau chiar tripla.

Scapă de datorii

Economisește 10% din venituri si redirecționează spre rambursarea anticipată a datoriilor. Ordonează datoriile crescător după valoarea soldului și apoi începe prin a achita anticipat datoria cu soldul cel mai mic. Sau ordonează datoriile crescător în funcție de valoarea dobânzii și începe prin a achita anticipat datoria cu dobânda cea mai mică. Când termini de plătit  prima datorie, direcționezi toți banii economisiți către următoarea datorie.

Dacă nu poți economisi 10% din venitul tău lunar, începe economisind 1% în prima lună și apoi crește gradual cu 1% lunar până ajungi la sfârșitul anului la 12% bani puși de o parte din venitul tău. Aproape că nu vei simți o creștere cu 1% din venitul tău lunar a procentului pe care îl pui deoparte. Dar eliberarea de datorii va face o diferență în viața ta.

Situații neprevăzute

Ai nevoie să pui deoparte banii necesari pentru cheltuielile obișnuite timp de 2 până la 6 luni, astfel că dacă vei rămâne fără serviciu sau dacă afacerea ta dă faliment să-ți poți păstra standardul de viață actual. 

Principiul “ceva în schimbul a nimic”

Cea mai periculoasă mentalitate este “ceva în schimbul a nimic”. Oamenii considera că sunt îndreptățiți să primească mai mulți bani, chiar dacă nu fac nimic altceva pentru a-i obține. În mentalitatea angajaților se infiltrează ideea că ar trebui să fie mai bine plătiți pe baza vechimii. Aceasta este mentalitatea oamenilor care vor mai mulți bani fără să-i câștige, care gândesc că ar trebui să primească mai mulți bani fără a fi mai productivi, fără a crea mai multă valoare. Dacă ești angajat, ar trebui să-ți pui mereu următoarea întrebare: contribui tu în prezent cu mai multă valoare decât săptămâna trecută, luna trecută și anul trecut? Obții mai multe rezultate pe care șefii și angajatorii tăi le apreciază și pentru care te vor plăti? Contribui cumva cu mai multă valoare pe care compania ta o poatea folosi pentru a genera mai multe vânzări și o profitabilitate mai mare? Dacă răspunul este ”NU” înseamnă că nu ai câștigat o creștere salarială automată și te ghidezi după mentalitatea “ceva în schimbul a nimic”.

Un caz foare des întâlnit este că oamenii spun că “Am 20 de ani experiență”, dar de fapt oamenii au doar un an de experiență repetat de 20 de ori. Majoritatea oamenilor (peste 80%) își fac treaba doar atât cât să nu fie concediați și ca să evite atitudinea ostilă a colegilor de muncă din cauză că nu își fac partea lor. Odată ce ating acest nivel, oamenii alunecă într-o zonă de confort. Socializează, stau la taclale, ies la cafea și să mănânce de prânz. Pe scurt, irosesc timp.

Dacă vrei să fii plătit mai bine, lucrurile sunt foarte simple: începe munca mai devreme. Lucrează mai sârguincios. Rămâi până târziu. A munci tot timpul cât ești la lucru reprezintă cheia succesului. Nu pierde timpul cu lucruri inutile atunci când ești la serviciu. Când mergi la muncă, muncește! Implică-te total și muncește!

Cum să ajungi între cei mai buni 1% in domeniul tău

Toată lumea începe cu aceleași aptitudini naturale, nu au aptitudinea de a câștiga, nu au bani, poate au sau nu o educație buna, dar au ajuns în cei 1% din frunte. Acești oameni au făcut însă ceva ce restul de 99% nu face. Au obiective si planuri clare, exacte, scrise pe hârtie, la care lucrează fără încetare și fără să găsească scuze. Ei lucrează pentru obiectivele și planurile așternute pe hârtie și reprezintă cei 1% din frunte. Din studiile făcute reiese că acești oameni câștigă de 10 ori mai mult decât media, obțin de zece ori mai mult, au o viață mult mai bună datorită faptului că și-au așternut pe hârtie obiectivele și planurile. Oamenii de succes nu sunt mai inteligenți, nu au un coeficient de inteligență mai mare, nu au absolvit școala cu note mai bune, nu au beneficiat de circumstanțe mai bune. Ei doar au făcut diferit anumite lucruri, iar unul din ele a fost acela că și-au scris pe hârtie obiectivele și planurile și au direcționat toate eforturile fizice și mentale de care dispuneau pentru a realiza obiectivele.

Nu pierde bani

Singurul lucru ușor cu privire la bani este pierderea lor. E greu să faci bani pe o piață competitivă, e greu să faci bani la locul de muncă, dar să îi pierzi este unul dintre cele mai ușoare lucruri pe care le-ai putea face vreodată. Un proverb japonez spune că a face bani este la fel ca a săpa cu o unghie, în timp ce a pierde bani este la fel ca a turna apă pe nisip.

Gândește-te la banii tăi ca și când ar fi o parte din viața ta. Trebuie să dai în schimbul lor un anumit număr de ore, săptămâni și chiar ani din timpul tău pentru a genera o anumită sumă de bani destinată economiilor sau investițiilor. Timpul acesta este de neînlocuit, e o parte din viața ta prețioasă care s-a dus pentru totdeauna. Dacă tot ceea ce faci este să păstrezi banii în loc să-i pierzi, acest singur lucru îți poate asigura dobândirea securității fanciare. Nu pierde bani!

Dacă te gândești că-ți permiți să pierzi un pic, vei ajunge să pierzi mult. Există ceva legat de atitudinea unei persoane care simte că are suficienți bani pentru a-și permite riscul de a pierde un pic din ei. În final va ajunge să piardă mulți din ei. Prin urmare întreabă-te întotdeaună ce s-ar întâmpla dacă ai pierde 100% dintr-o presupusă investiție? Ai face față pierderii? Dacă nu, atunci mai bine nu face acea investiție.

Speculantul la bursa de valori

Dacă investești la bursă în mod speculativ, este o formă de joc de noroc. Este ca și cum ai juca la casino și ai miza la ruletă pe roșu sau pe negru. Cine intră pe bursa pentru a miza speculativ pentru o eventuală creștere a prețurilor, nu e conștient de riscurile pe care și le asumă. Viitorul unei companii listate la bursă este incert și depinde de o mulțime de factori pe care investitorul speculant nu îi controlează. Iar dacă intri și ieși din piață de mai multe ori pe zi încercând să speculezi pe termen scurt, o să pierzi bani! Mulți oameni care fac lucrul ăsta pierd aproape totul!

Investiția la bursă în mod speculativ este tot un efect al mentalității “ceva pentru nimic”. Tu plasezi niște bani în piață, fără a oferi vre-un produs, seriviciu, munca ta, sau ceva de care cineva ar putea beneficia, și te aștepți să primești un profit în urma unei eventuale creșteri a prețurilor. Nu poți primi bani pentru nimic în schimb. Este ca și cum ai paria la casino sau la parirui sportive.

Singurul mod de câștiga la bursă este de investi bani pe termen lung, bani de care companiile ale căror acțiuni le cumperi se vor folosi pentru a-și crește profitabilitatea, iar apoi acele profituri vor fi împărțite cu tine sub formă de dividend. Investind pe termen lung vei fi ferit de oscilațiile pieței pe termen scurt care în general scot de pe piață investitorii speculanți.

Banii și fericirea

Mai mulți bani nu aduc nepărat mai multă fericire. Din punct de vedere psihologic, fiecare om are tendința de a se compara din punct de vedere al veniturilor și al bogăției cu cineva care este mai sus decât el. Imediat ce începe să câștige mai mulți bani, va găsi un nou reper situat mai sus, cu care să se compare, și tot așa. Și omul nu va fi nicodată fericit.

Iată ce trebuie să faci ca să fii fericit cu nivelul de acum. Fiecare om are un anumit nivel de fericire, ca un termostat. Obiectivul tău este să lucrezi asupra ta și să-ți ridici acel nivel de fericire, astfel ca în general, să fii fericit mai tot timpul. Acest lucru necesită obiective, muncă asiduă, să devii mai bun în ceea ce faci, relații bune, sănătate, familie. De aemenea trebuie să fii atent la sarcinile pe care le ai și munca pe care o prestezi. Finalizarea unei sarcini te face să te simți plin de energie, entuziasm și respect de sine. Suntem astfel concepuți încât faptul de a fi productivi și de a avea rezultate ne face fericiți. Dacă suntem productivi în afacere sau la locul de muncă, acest lucru ne face fericiți. Dacă câstigăm bani muncind, acest lucru ne face fericiți. Fericirea ne curge prin vene.

Dacă îți adminsitrezi bine timpul, îți planifici munca, te ocupi de cele mai importante sarcini și le duci la bun sfârșit, atunci, de fiecare dată, în creier sunt produse endorfine ce te fac să te simți mai bine și mai fericit. Îți dau energie, te fac mai agreabil, îți măresc creativitatea și îți întăresc sistemul imunitar.  Cei mai mulți oameni care sunt cu adevarat fericiți se simt așa pentru că fac ce le place foarte mult, începând și finalizând treburi.