Recenzie: “Abilități de comunicare” – Alan și Barbara Pease

Cartea “Abilități de comunicare” scrisă de Alan și Barbara Pease este foarte ușoară și utilă și o recomand celor care vor să-și facă noi prieteni și noi relații de calitate, dar și să-și conoslideze relațiile existente. Cartea este ca un ghid care dacă ar fi citit de toată lumea ar putea elimina toate barierile din societate impuse de comunicarea neclară și ineficientă. Autorii Alan și Barbara Pease, prin modul lor de a scrie scurt și la obiect, oferă răspunsuri pe tavă în ceea ce privește domeniul abilităților de comunicare.

La început sigur te vei întreba ce vei învăța din această carte. Ca să lămuresc dilema, vei găsi răspunsuri la următoarele întrebari:

Cum să începi o conversație?

Cum să menții o conversație activă?

Cum să oferi și să primești complimente?

Cum să eviți să ajungi în punctul mort al unei conversații?

Cum să le reții numele oamenilor cu care interacționezi?

Cum să emani energie pozitivă în jurul tău și să te faci plăcut?

Cum să te comporți la un interviu de angajare?

De multe ori într-o conversație ne concentrăm prea mult la propria persoană, vorbim prea mult despre evenimente prin care am trecut, dar uitam să dăm importanță persoanei cu care purtăm o conversație.

“Dacă vă duceți la pescuit, e inutil să puneți în cârlig ca momeală ce vă place vouă să mâncați, cum ar fi friptură, hamburgeri sau înghețată de ciocolată. Puneți o momeală care îi place peștelui: un vierme sau un crevete împuțit.”

Prin simplul fapt că ascultăm pe cineva și îi punem întrebări despre viața sa, vom deveni în ochii ei o persoană plăcută și interesantă, în jurul căreia cu siguranță va vrea să-și petreacă timpul. Este singurul mod prin care îi poți influența pe ceilalti. Vorbește numai despre ceea ce vor ei!

O cale foarte bună de a face complimente sincere este să rostești numele persoanei, deoarece ridică nivelul de interes al conversației. Majoritatea complimentelor dau greș deoarece spunem ce ne place, dar nu și de ce.

O modalitate foarte buna de a primi un compliment este pur și simplu să-l accepti. Mulțumeste pentru el și dovedește sinceritate. Acceptarea complimentelor le arată celorlalți că ai o bună imagine despre tine.

Ideea cărții s-ar rezuma la faptul că în ciuda faptului că noi am fost crescuți urmând un anumit exemplu impus de familie, prieteni, profesori și mass-media, acum noi înșine ne putem forma obiceiuși și gesturi care ne vor aduce prieteni și relații frumoase în societate. Într-un cuvânt, dobândim mai multă charismă. Charisma este un talent dobândit al oamenilor cu autoritate, și ca orice talent dobândit se poate învăța, poate fi consolidat și perfecționat, dacă ai informațiile necesare și voința de a învăța. “Abilități de comunicare” îți spune ce calități îți trebuie pentru a avea mai multă autoritate asupra celorlalți, de a vorbi convingător cu oamenii și de a manifesta o influența mult mai mare asupra acestora.