Lacul Scropoasa – Cascada Șapte Izvoare – Cheile Orzei

Cum ajungi la lacul Scropoasa?

Drumul din București până în apropierea lacului Scropoasa se parcurge cu mașina în aproximativ 2 ore și jumătate. Se poate ajunge cu mașina chiar până la lac dar drumul este prost, foarte greu accesibil chiar și pentru mașinile de teren, așa că o să ofer două variante de parcare, apoi distanța până la lac se poate parcurge pe jos într-o drumeție ușoară și plăcuta în mai puțin de o oră.

Cum vii din București pe DN1 virezi la stânga pe DN 71 la intrare în Sianaia. Apoi după aproximativ 3-4 km părăsesti DN 71 şi intri pe DJ 713 – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiu.   De la Cuibul Dorului faci stânga spre platoul Padina. De aici ai cele 2 variante:

 Varianta 1

Mergi până ajungi la Campingul Zănoaga.  De la Campingul Zănoaga există indicator Lacul şi Cabana Scropoasa.  Se trece apa pe un podeţ din capătul din stânga al campingului şi se urmează marcajul cruce albastră.  Ţinând partea stângă a Lacului Scropoasa, ajungi la capătul Cheilor Orzei. Nu departe se află şi Cascada 7 Izvoare, care se spune că are cea mai pură apă din lume.

Varianta 2

Din Șaua Dichiului, după aproximativ 3 km există o bifurcație cu indicator către localitatea Moroeni. Drumul la dreapta merge către Peștera / Cabana Zănoaga iar tu va trebui să continui înainte către Moroeni pe DJ 714. După încă 4 km vei vedea on ocol silvic pe partea dreapta a drumului. Aici este cel mai bun loc unde poți lăsa mașina.  De aici înainte, drumul pentru mașina este foarte anevoios însă se poate ajunge la lacul Scropoasa pe jos în aproximativ 45 minute.

Cascada 7 Izvoare

Daca alegi varianta a 2-a, vei vedea Cascada 7 Izvoare (1269m) pe partea dreapta a drumului forestier cu 5 minute înainte de a ajunge la lac. Vei vedea aici mulți turiști care își încarcă bidoanele cu apă. Se spune că apa de aici este extrem de pură, pentru că, conform legendei, trece printr-un zăcământ de argint înainte de a țâșni din munte prin 7 izvoare care se unesc într-o cascadă. Ineditul cascadei este dat de o căsuță mică, amplasată fix la începutul cascadei, care face impresia că apa iese chiar din ea.

Cascada 7 Izvoare

Lacul Scropoasa

Lacul Scropoasa este un lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice, situat la aproape 1200 de metri altitudine, cu o suprafaţă 5,7 hectare. Lacul Scropoasa alimentează hidrocentrala de la Dobreşti, una dintre cele mai vechi din România, construită în anul 1936. Barajul Scropoasa are 27 de metri înălţime şi 6 metri lăţime.



Lacul are o culoare ireal de bleu, și se vede frumos între brazii verzi ai pădurii din jur. De partea cealaltă față de Cabana Scropoasa lacul se termină cu Cheile Orzei, creându-se o panoramă impresionanta, cu apă bleu, stâncile acestor chei, unele din cele mai înguste din Romania și barajul vechi de lemn, cu căsuțele sale.

Drumeția la lacul scropoasa este rezumată în filmulețul de mai jos.

Cheile Orzei

Cheile Orzei sunt situate pe Valea Ialomiței. Deși au o lungime scurta, de aproximativ 2 km, Cheile Orzei sunt impresionante și oferă turiștilor și iubitorilor de munte peisaje cum rar se pot găsi. Din 1970 toată zona este constituită în Rezervația Naturala Complexa Cheile Orzei, pentru că aici se pot găsi elemente de floră rare.

Cheile Orzei sunt accesibile de pe traseul Cabana Zănoaga – Lacul Scropoasa. Din parte lacului unde se află hidrocentrala accesul care ar fi posibil printr-un tunel săpat în piatră, este îngrădit din motive de securitate.