Drumeție la Cabana Poiana Izvoarelor şi Cabana Mălăiești

În acest articol o să descriu traseul montan din Bucegi: Complex Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Mălăiești – Pichetul Roșu – Cabana Diham – Complex Gura Diham.

Cabana Mălăieşti este una din cele mai frumoase cabane din munţii Bucegi.  Cabana Mălăiești este o cabană izolată, situată în frumoasa vale glaciară cu același nume din Munții Bucegi. De aici pornesc unele dintre cele mai spectaculoase trasee spre Vârful Omu (2505 m).  Zona ofera un loc al liniştii sufletesti, al contemplarii frumuseții muntelui și al bucuriei traseului finalizat. O dată ce mergi acolo vei avea un singur gând: când să te reîntorci cât mai curând.

Traseul de la Gura Diham spre Cabana Mălăiești este bine marcat. În mod normal se parcurge în 3-4 ore. Dacă nu ești în formă, vei avea de urcat din greu până la cabană, așa că ai grijă să începi urcarea ușor. Traseul are și unele porțiuni mai expuse, unde va fi nevoie să te ții de lanțurile fixate în stâncă. Recomand atenție sporită ân acele zone.

Care este cel mai bun punct de pornire spre cabanele Poiana Izvoarelor și Mălăiești?

Complex Gura Diham din Bușteni oferă suficiente locuri de parcare. Drumul de la București la Complex Gura Diham se parcurge cu mașina în aproximativ 2 ore. De la Complex Gura Diham se poate începe urcarea către cabana Poiana Izvoarelor.

Vezi filmul de mai jos pentru imagini de pe traseu.

Descriere traseu

Traseul pornește de la Complexul Turistic Cabana Gura Diham, situat la 3,5 km de centrul orașului Bușteni. Drumul între Bușteni și Complex Gura Diham a fost asfaltat recent și se poate parcurge rapid cu mașina.

Traseu conform Google Maps

Complex Turistic Gura Diham (982 m) – Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m): durata 1.5h, bandă roșie

Urcarea începe din dreapta cabanei Gura Diham pe marcajul bandă roșie. După vreo 15 minute de urcare abruptă (panta prostului) vei întalni iar niște indicatoare. Continuă pe bandă roșie către Cabana Poiana Izvoarelor.

Celălalt traseu – triunghi albastru – duce la Cabana Diham (1320m).

După o urcare care dureaza în jur de o ora ajungi la Poiana Izvoarelor. Continuă pe bandă roșie pentru 15 minute.

Cabana Poiana Izvoarelor

Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) – Pichetul Roșu (1424 m): durata 15 min, bandă roșie

După aproximativ 15 minute de la Cabana Poiana Izvoarelor vei ajunge la intersecția Pichetul Rosu unde vei găsi un stâlp cu multe indicatoare. De acum încolo vei urma marcajul triunghi roșu pânâ la Cabana Mălăiești. Bucata de traseu dintre Pichetul Rosu și Cabana Mălăiești mai e cunoscută ca Take Ionescu sau “Take”. Iarna nu se poate urca pe aici din cauza riscului crescut de avalanșe.

Indicator Pichetul Roșu

Pichetul Roșu (1424 m) – La Prepeleac (1760 m): durata 1h, triunghi roșu

La o oră distanță de Pichetul Roșu vei ajunge La Prepeleac (1760m) unde marcajul bandă roșie o ia spre stânga. De aici vei continua pe triunghi roșu. Celălalt traseu – bandă roșie – duce către creasta Bucșoiului și Vârful Omu.

La Prepeleac

Cabana Mălăiești

Întoarcere la Complex Turistic Gura Diham de la Cabana Mălăiești

La întoarcere parcurgi același traseu în sens invers Cabana Mălăiești – La Prepeleac – Pichetul Roșu. Însă la Picehtul Rosu poți intra pe o un traseu mai ușor către Cabana Diham.  Traseul marcat cu bandă albastră dureaza aproximativ 45 minute.  De la Cabana Diham traseul coboară ușor până la Cabana Gura Diham unde vei ajunge după aproximativ o oră și jumătate.