Colmar și Strasbourg, ghid de călătorie

COLMAR

Colmar este unul dintre cele mai pitorești orase din regiunea Alsacia, Franța. Colmar are o arhitectură aparte, de la casele colorate de pe Quai de la Poissonnerie până la vechile case burgheze vechi din secolele XVI și XVII. Bazele acestui oraș au fost puse în secolul XIII când aici exista o piață importantă și un centru de artă și meșteșuguri. Partimoniul cultural din centrul istoric a rămas conservat până în prezent. În centrul orașului, pe străduțele pietruite printre casele tipic alsaciene formate dintr-o combinație de piatră și grinzi de lemn, colorate în culori vii, te simiți de parcă ai fi într-o poveste medievală. Deși Colmar este bine cunoscut pentru târgul de Crăciun cu o atmosferă de basm iar mulți turiști aleg să-l viziteze în această perioadă, un city break în Colmar este o bună opțiune în oricare perioadă a anului.

Cum ajungi în Colmar?

Ca modalitate de transport am ales zborul direct București – Basel cu compania Wizz Air. Pe ruta Basel – Strasbourg există trenuri la fiecare oră, Colmar aflându-se la jumătatea drumului între Basel și Strasbourg. Călătoria cu trenul durează aproximativ 30 min de la Basel la Colmar.

Ce vizităm in Colmar?

1. Mica Veneție

În acest mic cartier, casele sunt construite chiar la marginea râului Lauch River. Poți lua barca pentru o plimbare pe canale (cost 8 euro de persoană). Pentru a se simți ca la Veneția, vizitatorii pot începe plimbarea pe Rue de la Poissonnerie și pot continua de-a lungul canalului până la Rue Turenne care traversează cartierul.

Mica Veneție

2. Orașul vechi si Piața Catedralei

În piața catedralei se regăsește Eglise Saint Martin. Biserica Colegială Saint Martin este un exemplu minunat de arhitectură gotică. Construită între secolele al XIII-lea și al XIV-lea, biserica are un cor mare gotic și alte detalii decorative. Minunatul oraș vechi din Colmar este un labirint captivant de străzi pietruite cu case tipice ale burghezilor alsacieni. O parte din aceste case au o mulțime de decorațiuni multicolore pe fațada stradală.

3. Eglise des Dominicains

Biserica dominicană a fost înființată în 1283, iar construcția a început în secolul al XIV-lea. Lângă cor se afla pictura “Fecioară a grădinii de trandafiri” opera lui de Martin Schongauer din 1473.

Eglise des Dominicains

4. Koïfhus, Ancienne Douane

Clădirea a fost construită în secolul al XV-lea. La acea vreme a fost centrul economic și politic al orașului Colmar. Parterul a fost folosit ca un depozit de bunuri și un loc de colectare a impozitelor la import și la export. Primul etaj era camera de consiliu pentru Décapole, federația orașelor imperiale.

Koïfhus, Ancienne Douane

5 Musée Unterlinden

Muzeul Unterlinden are o vastă colecție de sculptură romano-gotică, picturi medievale, artă populară și meșteșuguri. Acest muzeu excepțional se află în fosta mănăstire Dominicană, care datează din secolul al XIII-lea.

Musée Unterlinden

6. Quai de la Poissonnerie

Nu departe de Mica Veneție este districtul din jurul Quai de la Poissonnerie. Acesta este cartierul vechi de pește, unde pescarii au trăit odată cu secole în urmă. În acel moment, pescarii profesioniști erau o entitate puternică în Colmar și aveau o afacere plină de viață.

Quai de la Poissonnerie

Acest video cu centrul Colmarului probabil ca este mai cuprinzator decat 1000 de cuvinte, te invit  sa-l urmaresti.

Video – COLMAR

Unde mâncăm în Colmar?

Pentru a lua masa recomand:

Café Jupiler – este un restaurant în care poți încerca mâncăruri din bucătăria alsaciană.

L’Amandine – este un local pe care îl recomad pentru a te bucura de vinurile alsaciene. Recomad Gewürtztraminer, Riesling și Pinot Gris.

Atât Café Jupiler cât și L’Amandine se află în piața centrală lângă catedrala Saint Martin.

Un alt restaurant pe care îl recomand este Schwendi Bier und Wiestub, în apropierea Koïfhus, Ancienne Douane.

STRASBOURG

Capitala regiunii Alsacia, Strasbourg este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Este localizat aproape de granița cu Germania. Întregul oraș a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO. La Strasbourg se afla unul dintre sediile Parlamentului European și sediul Conisliului European.

Strasbourg este renumit pentru centrul său istoric deosebit de romantic, Grande Île. Strasbourg merită cu siguranță o vizită, pentru a descoperi istoria, bucătăria și atmosfera sa unică.

Dacă ajungi cu trenul în Strasbourg, trebuie să știi ca centrul istoric este la o distanță de doar 5 minute de mers pe jos de gară.

Atracții turistice in Strasbourg

1. Centrul (Grand Île)

La fel ca în Colmar, în centrul vechi al orasului te simți de parcă ai fi într-o poveste. Centrul este presărat cu o mulțime de case în stil alsacian (jumătate piatră, jumătate lemn) care îi oferă acestuia o nuanță de culoare aparte.

Centrul orașului (Grande Île) este locul ideal pentru a-ți începe vizita în oraș și pentru a intra în atmosfera medievală a orașului. Cartierul Petite France este cel mai frumos loc din Strasbourg. Este o zonă rezervată pietonilor și bicicliștilor, așa că te poti bucura de calmul locului, departe de zgomotul mașinilor.

2. Podurile Acoperite (Ponts Couverts)

Acestea și-au păstrat numele în ciuda faptului că și-au pierdut acoperișurile încă din secolul al XVIII-lea. La doar câțiva pași de Podurile Acoperite se afla Barajul Vauban, construit în jurul anului 1690. În partea de sus, de pe terasa panoramică a clădirii, poți admira orașul vechi Petite France străbătut de superbele canale.

Ponts Couverts – Strasbourg

3. Piața Catedralei

O atracție deosebită și de neratat în Strasbourg este faimoasă Catedrală Notre-Dame. O bijuterie a artei gotice, Catedrala este o capodoperă absolută care te uimește, mai întâi de toate, prin măreția și înălțimea ei. A fost cea mai înaltă clădire din lume până la sfârșitul secolului XIX.

Tot în Piața Catedralei veți remarca o clădire veche și valoroasă din Strasbourg, Maison Kammerzell, declarată monument istoric, o clădire tipic alsaciană pe jumătate din lemn.

Maison Kammerzell

4. Plimbare cu vaporasul Batorama

O plimbare cu vaporașul in Strasbourg nu poate să lipsească, bineînțeles. Un tur cu barca pe canale este una dintre principalele atracții ale orașului și probabil una dintre cele mai bune modalități de admira Strasbourg-ul. Plecarea în croazieră este de lângă Palatul Rohan cu compania Batorama care oferă 2 tipuri de bărci: acoperite sau neacoperite, astfel călătoriile se pot derula în orice condiții meteorologice.

Prețul unui bilet este de 14,5 euro de persoană. Un tur de Grand Île care include și o incursiune pe un canal care duce la Parlamentul European durează 1h si 15min.

Pentru mai multe detalii accesează link-ul: https://www.batorama.com/en

Vizionează acest video care include principalele atracții din Strasbourg și imagini din croazieră:

Video – STRASBOURG

Unde mănânci în Strasbourg?

Nu am un anumit local pe care să-l recomand dar dacă vrei cu adevărat să încerci specialitățile culinare din Alsacia, încă un motiv în plus pentru care această regiune este extrem de celebră, nu rata restaurantele tradiționale specifice Alsaciei, denumite Winstub.

Îți doresc să ia o vacanță superbă în Alsacia!

Te invit să te abonezi pentru a primi cele mai recente articole pe e-mail !