RISK -Reckless Investing Sans Knowledge

Te invit să te abonezi pentru a primi cele mai recente articole pe e-mail !

Cum te simți în legătură cu riscul? Îți place? Sau doar simplul gând legat de risc te face să tremuri? Acum, adăugând riscul în contextual investițiilor, este această combinație de coșmar? Păi depinde cum definești riscul. În rândurile de mai jos voi explica de ce modul de a defini riscul joacă un rol atât de important in investițiile viitoare.

Warren Buffet spunea: “Riscul este a nu conoaște ceea ce TU faci”. Cuvântul cheie în propoziție este “TU”, nu investiția în sine. Făcând o analogie cu teremenul englez “RISK” avem acronimul Reckless Investing Sans Knowledge.

Ca întotdeauna, ceea ce pare prea frumos ca să fie adevărat, probabil că nu este adevărat. Ceea ce pare sigur este foarte probaibl să fie foarte riscant.

Sigur sau riscant? Aceste cuvinte trebuie redefinite când vine vorba de a investi bani. Iar în acest articol o să discut despre 3 instrumente în care lumea investește bani și pe care consilierii financiari tradițonali le promovează ca fiind sigure:

1. Economiile

2. Fondurile mutuale

3. Sistemul de pensii.

Știai că sistemul de pensii este cea mai mare schemă PONZI care s-a inventat vreodată? Și cu toate că schemele ponzi sunt ilegale, sistemul tradițional de pensii funcționeaza de multe decenii cu acte în regulă. Hai să vedem de ce.

1. Economiile

Așa cum am scris și în alte articole, motivul cheie pentru care nu trebuie să economisești este anul 1971 când președintele Nixon a scos dolarul de pe standardul aurului. Din acel moment s-a dat liber la printare de bani, fără a mai avea o acoperire în aur. Din acel moment dolarul a pierdut peste 95% din puterea de cumpărare și continuă să piardă. La fel si celelalte valute. Așa că, de ce să economisești? De ce să pui bani la saltea? De ce sa parchezi bani într-un depozit bancar care îți oferă o dobândă mai mică decât rata inflației? Vezi articol: https://alexnicolita.ro/2021/02/19/de-ce-este-economisirea-banilor-o-metoda-prea-grea-sa-ajungi-bogat/

Sunt de acord cu a economisi bani doar pentru perioade scurte de timp, bani care vor fi folositi pentru investiții sau pentru acoperirea datoriilor. Ceva ce pierde bani este considerat un pasiv, economiile pierd bani sau putere de cumparare deci după părerea mea sunt riscante.

 2. Fondurile mutuale

Un fond mutual este o colecție de acțiuni, obligațiuni, titluri de stat sau alte valori similare. Poate fi de asemenea o companie de servicii financare care adună bani de la mai mulți investitori și investește aceste fonduri în acțiuni, obligațiuni, aur și alte active de hârtie.

Companiile care gestionează fondurile mutuale, managerii lor și oamenii din vânzări, cu toții fac bani din asta, fie că tu faci sau nu bani. Multe fonduri mutuale nu sunt preocupate de performanța fondului. Singura lor preocupare o reprezintă taxele și comisioanele de administrare!

Hai să luam exemplul unei contribuții lunare de 200$ pe o perioadă de 30 de ani, într-un fond mutual cu randament anual de 10%. Câți bani vei pierde din taxe și comisioane dacă acestea reprezintă 1%, 2% sau 3%? Ai idee cam câți bani pierzi din potențialul profit dintr-un fond mutual care are comisioane de 3% anual?

Raspuns: peste 200.000$ !! WOW!!

Da, e incredibil, dar pe o perioadă de 30 de ani ai fi putut avea cu 200.000$ mai mult în cont dacă nu ai fi plătit acel commission anual de 3%!

Avem următoarele date:

Investiție lunară: 200$

Investiție anuală: 2400$

Investiție în 30 de ani: 72000$

Randament anual: 10%

Cazul 1, comision 0 (cazul teoretic)

Valoarea finală a portofoliului = 457.957$

Cazul 2, comision 1%

Valoarea finală a portofoliului = 370.445$

Deci la un comision de 1% pierzi 87.512$.

Cazul 3, comision 2%

Valoarea finală a portofoliului = 301.207$

Deci la un comision de 2% pierzi 156.750$

Cazul 4, comision 3%

Valoarea finală a portofoliului = 246.267$

Deci la un comision de 3% pierzi 211.690$

Asta înseamnă că fondul mutual a contribuit cu zero capital, și-a asumat zero riscuri, și a obținut până la 80% din profituri. Iar tu, investitorul, în această perioadă lungă, ai contribuit cu 100% din capital, ți-a asumat 100% din risc și ai obținut în jur de 20% din profit.

Având în vedere aceste date, consider că fondurile mutuale sunt riscante.

3. Sistemul de pensii

La începutul acestui articol comparam sistemul de pensii de stat cu o schemă Ponzi. Aici mă refer la pilonul 1 de pensii. Și pilonul 2 de pensii are amănuntele lui pentru care este riscant, vom vorbi puțin mai târziu despre asta, momentan să definim o schemă Ponzi.

schemă Ponzi este o operațiune investițională, uneori frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.

Actualii pensionari sunt plătiți din contribuțiile către sistemul de pensii ale persoanelor aflate în câmpul muncii. Pe măsura ce persoanele aflate în câmpul muncii îmbătrânesc și ies la pensie, acestea își vor primi pensia din ce contizează către sistemul de noii contribuabili și contribuabilii rămași.

Exact ca într-o schemă Ponzi, cei mai vechi intrați în sistem sunt recompensați cu banii introduși în sistem de cei mai noi. Pensiile de luna asta sunt plătite din contribuțiile celor ce au muncit luna asta.

Problema este că sistemul de pensii a fost gândit în momentul în care doi sau mai mulți angajați erau nevoiți să susțina 1 singur pensionar, prin contribuțiile lor. Un lucru perfect realizabil. Problema este că în prezent doar 1 singur angajat mai susține un pensionar iar în viitor, pentru că speranța de viață este în creștere, populația devine din ce în ce mai îmbătrânită iar 1 singur angajat va trebui să susțină 2 sau mai mulți pensionari, lucru care nu va mai fi posibil. Sistemul tradițional de pensii se va prăbuși sau statul va trebui să facă noi împrumutri pentru a plăti pensiile, împrumuturi care vor trebui rambursate de generațiile următoare, sau statul va trebui să mărească taxele și impozitele ceea ce va duce la proteste, revolte, instabilitate politică. În oricare variantă, povara va fi pe generația actuală și pe generatiile următoare.

Să privim pilonul 2 de pensii. O parte din angajații și liber profesioniștii actuali (cei tineri) beneficiază de contribuții la pilonul 2 de pensii. Acesta este un plan de pensionare care a apărut datorită problemelor evidente ale sistemului tradițional de pensii (pilonul 1). Se urmărește ca pilonul 2 să înlocuiască complet pilonul 1 în următoarele câteva decenii. Dar este pilonul 2 de pensii o opțiune sigură sau riscantă?

Deci o mică parte din salariul tău brut actual se duce către pilonul 2 de pensii. Dar te-ai întrebat vreodată ce este în pilonul 2 de pensii? Foarte puțină lume cunoaște ce presupune pilonul 2 de pensii sau cât costă în final. Pentru mulți, acesta pare că este un plan solid momentan, mai ales în cazul tinerilor pentru care pensionarea este la decade distanță. Dar aceștia nu realizează că pilonul 2 de pensii este o rețetă pentru dezastru, și asta pentru că nu au nicio idee cum să definească riscul.

Pilonul 2 de pensii este mai puțin un “plan” de pensionare și mai mult o rețetă de genul “așteaptă și roagă-te”, cu o grămadă de ingrediente nesănătoase în el.

Ai idee ce se află în spatele pilonului 2 de pensii? Cu o lipsă de educație financiară și unele neînțelegeri puternice cu privire la direcția în care se îndreaptă banii lor, românii au renunțat la controlul asupra viitorului lor, acceptând o dezordine absolută fără a-și da seama.

Hai să vedem câteva elemente din spatele planului tău clasic de pensionare.

a) Taxele și comisioanele

Ca oricare fond de investiții, și fondul privat de pensii are anumite taxe și comisioane, probabil în jur de 2-3% anual. Apoi, hai să adugăm și faptul că o parte din contribuția ta la pilonul 2 de pensii e investită de către fondul privat de pensii în fonduri mutuale, iar aceste fonduri mutuale au și ele la rândul lor anumite comisioane care se ridică la 2-3% anual. Și după cum am explicat la punctul precedent, la o investiție lunară de 200$ pe 30 de ani, pierzi peste 200.000 $ din profit la un comision de 3%. Nu mai fac calculele pentru 5-6%.

Deci chiar vrei să contribui într-un sistem unde investești 100% din capitalul tau, îți asumi 100% din risc și primești doar 30% din profituri? Cel mai nasol este că multă lume nu își dă seama că există aceste taxe și comisioane și că se pierd sume imense din potențialul profit pe termen lung.

b) Lipsa controlului și a cunoștințelor

Partea nasoală în felul cum e conceput sistemul actual de pensii (pilon 1+2) este că nu tu ești bucătarul în acest joc. Tu doar ești pe margine și privesti cum alții îți pregătesc bufetul tău din care servești la pensionare. Ca angajat nu ai niciun control asupra investițiilor din fondul tău privat de pensie. Daca ai lua acești bani care se vireaza automat către pilonul 1 și 2 de pensii, și i-ai investi pe cont propriu în aceleași fonduri mutuale, deja ai avea cu 100% mai mult control decât un angajat care merge pe calea clasică de viramente.

Hai să o luăm altfel, ai vrea să cumperi ceva când nu ști exact pentru ce plătești? Când ai de cumpărat o casă, o mașină sau un tricou, îți dai cumva orbește banii sperând doar la ce e mai bun? Sigur că nu! Trist este că asta se întâmplă cu pilonul 2 de pensii.

Când ai semnat actul de aderare la pilonul 2 de pensii, sau și mai rău, când te-ai dus voluntar sa îți faci și o pensie facultativă, te-ai gândit doar că te bazezi pe niște oameni care îți vor investi banii cu grijă pentru a produce un profit. Dar niciodată nu ai cunoscut acești oameni. Niciodată nu ai avut o consiliere legată de planurile tale financiare. Niciodată nu i-ai privit in ochi, însă doar le-ai înmânat banii și ai intrat în planul “asteaptă și roagă-te”. Acesta însă nu este un plan de pensionare, este săritul de pe o stâncă fără a avea parașută!

c) Factorii externi

Fondurile de pensii pilon 2 si fondurile de pensii facultative se bazează și sunt guvernate de o mulțime de factori externi, care reduc controlul tău asupra investiției. Spre exemplu, o parte din contribuțiile tale la pilonul 2 de pensii merg către bursa de valori. Dacă bursa crește sau scade, banii tăi sunt impactați. Dacă are loc o prăbușire a bursei ca în 2008, poți pierde jumătate din bani. Pensionarea ta depinde de asta și nu ai niciun control. Anul 2022 este un an de criză. Daca ți-ai verificat soldul contului tău din pilonul 2 la începutul anului si ți-l verifici și acum, după aproape 1 an de scăderi pe acțiuni și obligațiuni, vei observa că soldul este mai mic.

La toate cele de mai sus mai trebuie să adaug că sistemul de pensii este controlat de guvern. Dupa cum ști, legile se spot schimba peste noapte. Regulile și reglementările îți pot oferi o carte foarte proastă pe care să o joci când vei avea vârsta pensionării.

Când le însumăm pe toate, iată ce presupune pilonul 2 de pensii sau o pensie facultative:


Taxe și comisioane (unele ascunse) + Lipsa controlului + Factorii externi = Pensionarea TA

Dacă mergi pe această formulă, vei ajunge cu o harababură de pensionare. În lumea investițiilor nu există investiții 100% sigure. Nu există investiție absolut sigură (sigură însemnând că nu pot exista pierderi). Ceea ce este sigur este că dacă îți vei investi banii, fie vei câștiga, fie vei pierde. Dar cu toate astea, există anumite lucruri pe care le poți face ca să reduci riscul și să crești siguranța.

Poate ca ai deja de gând să ma întrebi ce opțiuni ai, în afară de planul clasic de pensionare?

Pai dacă mai ai cel puțin 20 de ani până la pensionare poate chair mai mult, ce te oprește să cumperi un apartament cu un avans de 25%, diferența finanțată de bancă, apartament pe care îl închiriezi și care se amortizează până ieși la pensie, apoi ai chiria ca bani de pensie? Dar ce te oprește să cumperi două sau trei apartamente în acest fel și să-ți asiguri o pensie solidă care depinde 100% de tine și îți oferă control 100% asupra bunului gestionat?

Sau știai că indicele bursier american S&P 500 are un randament anualizat de aproape 10% privind la ultimii 80 de ani? De ce nu investești 200$ lunar în acest indice prin intermediul ETF-urilor cu comisioane totale de 0.1% (în loc de 3%) și conform exemplului din cazul 1 studiat mai sus, ai peste 450.000$ pentru pensie. Sau de ce nu investești într-un portofoliu echilibrat 60% acțiuni, 40% obligațiuni tot prin intermediului ETF-urilor? O să pregătesc mai multe detalii despre subiectului pensionării prin intermediul imobiliarelor și al bursei de valori într-un alt articol.

În concluzie, ce anume e riscant și ce anume e sigur?

Riscant

• Fără educație financiară.

• Oferirea orbească a banilor către și depinzând foarte mult de un planificator financiar sau de un consilier.

• Neînțelegerea investiției și a rentabilității investiției.

• Plasarea majorității banilor și asumarea întregului risc, în timp ce alții își asumă cea mai mare parte a veniturilor.

• A nu avea control asupra investițiilor.

Sigur

• Educația financiară.

• Investirea activă a banilor și câștigarea experienței practice.

• Înțelegerea investiției și a rentabilității investiției.

• Punerea majorității banilor și a riscului și obținerea majorității veniturilor.

• Controlul asupra investițiilor tale.

Devino propriul consilier financiar. Este timpul să preiei controlul și să devii bucătar în propria bucătărie. Este singura modalitate de a-ți asigura o pensionare sigură și prosperă, gătită exact așa cum îți place.