De ce este economisirea banilor o metodă prea grea să ajungi bogat?

Să muncești din greu pentru a scăpa de datorii și a putea economisi bani este o mentalitate care face parte din regulile vechi ale banilor. O nouă regulă a banilor susține că cei care economisesc sunt perdanți iar adevărații câștigători sunt cei care știu cum să folosească datoria pentru a investi și a produce mai mult capital.

Dacă ești ca majoritatea oamenilor probabil că crezi că singura cale spre siguranța financiară este să pui bani de o parte. Dar dacă faci doar asta curând vei realiza că pierzi bani nefăcând nimic. De fapt banii tăi economisiți stau degeaba și nu fac nimic. Și asta se întâmplă datorită inflației care este o mare forță care îți mănâncă din capitalul economisit.

Dacă ai fi pus la saltea 1.000$ în urmă cu 50 de ani, astăzi cei 1.000$ ar avea aceeași putere de cumpărare pe care o aveau 137$ în 1971. Dar, tot 1.000$ investiți cu o dobândă de 6% pe an s-ar fi înmulțit de 20 de ori, deci ai fi avut 20.000$. Chiar și cu o dobândă de 4%, tot ai fi obținut 7.000$ pornind de la 1.000$.

De ce există inflație și ce impact are asupra banilor puși de o parte?

În 1971, președintele Richard Nixon a schimbat regulile banilor. În acel an, dolarul a încetat să fie ban real și a devenit monedă de schimb. Aceasta a fost una din cele mai importante schimbări economice din istoria modernă dar puțini oameni înțeleg acest lucru. Cei mai mulți oameni habar nu au despre ce anume s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat și cum sunt impactați cei care economisesc bani, de aceea cei care economisesc pierd din start.

Înainte de 1971, dolarul american era ban real fiind acoperit de aur și argint. Prin urmare banca centrală americană (Federeal Reserve Bank) nu avea voie să tipăreasca bani noi dacă nu avea o cantitate echivalentă de aur și argint în rezerve. După 1971, dolarul american a devenit monedă de schimb pentru că a fost scos de pe standardul aurului. Prin urmare Federal Reserve Bank avea voie să tipărească oricât de mulți bani. De aceea dolarul este acum echivalentul datoriei în loc să fie un activ. Acest lucru se întâmplă la toate bancile centrale din lume. Dupa 1971, guvernele creează bani noi prin îndatorare, datorie pe care o vom plăti noi si generațiile următoare. Spre exmplu azi, SUA este cea mai îndatorată națiune din istorie ca urmare a schimbărilor produse în 1971.  

Uitându-ne pe scurt la istoria banilor moderni, este ușor de înțeles de ce schimbarea produsă în 1971 a fost atât de importantă.

După Primul Razboi Mondial, sistemul moentar al Germaniei a fost în colaps. Unul dintre motivele care au dus la acest colaps a fost faptul că guvernul german a fost lăsat să tipărească bani fără limită. Inundația de bani care s-a produs ulterior a dus la hiperinflație. Au fost mai mutle mărci în circulație dar cu valoare din ce în ce mai mică. În 1913 o pereche de pantofi costa 13 marci iar în 1923 aceeași pereche costa 32 milioane de mărci.

Pe măsură ce inflația a crescut, economiile clasei de mijloc au fost măturate. Cu economiile risipite, clasa de mijloc a cerut un nou lider. Adolf Hitler a fost ales cancelar ar Germaniei în 1933 și așa cum știm a urmat al Doilea Război Mondial și uciderea a milioane de evrei.

Spre finalul razboiului, acordul de la Bretton Woods din 1944 a stabilizat toate valutele lumii. Acordul de la Bretton Woods a stabilit aurul ca etalon pentru dolar iar toate mondele din lume erau acoperite de aur. Sistemul a funcționat bine până în anii ’60 când SUA au început să importe mașinile Volskwagen din Gernamia și Toyota din Japonia. Dintr-o dată, SUA importau mai mult decât exportau iar aurul părăsea țara. Pentru a stopa pierderea aurului, preșendintele Nixon a pus capăt sistemului de la  Bretton Woods în 1971 și dolarul a înlocuit aurul ca moneda de referință pentru întreaga lume. Niciodată nu a mai existat în lume o monedă de referință care nu era acoperită în aur. Asta înseamnă că din 1971 banii puteau fi creați din nimic. Germania a făcut-o după primul Razboi Mondial și consecințele au fost dezastruoase. America o face din 1971 și se apropie sfârșitul dolarului (vezi un alt articol despre acest lucru: https://alexnicolita.ro/2020/12/29/fake-money-se-apropie-sfarsitul-dolarului/ ).

Motivul 1 să nu te bazezi doar pe economisirea banilor: taxele

Cei care care muncesc din greu ca să pună bani de o parte se lovesc de un obstacol când vor să producă bogăție pentru că platesc mai multe taxe. Guvernul îi taxeaza pe cei care economisesc bani atunci când au câștigat banii munciți, când i-au economisit și când i-au cheltuit prin: impozit pe venit, impozit pe câștiguri de capital și taxe pe valoare adăugată.

Este un anumit motiv pentru care guvernul taxează banii economisiți decât să ofere o scutire de taxe. Guvernul ofera exonerare de la plata taxelor pentru a încuraja activități care duc la creștere economica și apariția de noi locuri de munca. Proprietarii  de afaceri sunt scutiți de anumite taxe pentru că participă activ la creșterea economică și produc locuri noi de muncă. Salvarea banilor nu produce creștere economică deci nu e încurajată de guvern, în schimb datoria produce creștere economică pentru că împrumuturile se pot folosi ca investiții.

De ce este așa? Pentru că într-o economie în care moneda nu are acoperire în aur, datoria creează mai mulți bani și mai multă avere pentru cei care știu să folosească datoria.

Deci daca ești din tabăra celor care își parchează banii economisiți într-un depozit bancar pe termen lung ești un pierzător din star din cauza taxelor.

Motivul 2 să nu te bazezi doar pe economisirea banilor: inflația

Dacă muncești din greu ca să pui ceva bani de o parte iar acei bani îi parchezi pe termen lung într-un depozit la bancă, acei bani sunt mâncați imediat de inflație și de la an la an valorează din ce în ce mai puțin. Punând la socoteală că câștigurile de capital din dobânzi sunt impozitate atunci dobânda pe care banca ți-o plătește nu acoperă inflația și taxele.

1.000$ economisiți acum 50 de ani ar avea acum aceeași putere de cumpărare pe care o aveau 137$ de dolari acum 50 de ani. Luând în calcul și taxele înseamnă că ești pe minus când vine vorba de puterea de cumpărare a banilor atunci când economisești.

Deci cei care economisesc bani sunt pierzători din cauza inflației.

Motivul 3 să nu te bazezi doar pe economisirea banilor: evitarea riscului

Când muncești din greu să pui bani de o parte, siguranța ta depinde de acei bani. Este foarte greu pentru cineva care și-a direcționat toată energia pentru a produce acei bani, să se arunce în investiții din cauza fricii că va pierde acei bani.

Lumea care muncește din greu pentru bani adesea crede că investițiile sunt riscante, însă când consideri că ceva e riscant atunci eviți învățarea de lucruri noi și posibilitatea de a te dezvolta și de a deveni mai bun!

Decât să își asume anumite riscuri pentru a multiplica banii exponențial prin investiții, cei mai mulți oameni aleg calea sigură de a pune bani de o parte pentru că asta este ceea ce știu, ceea ce înțeleg si pentru că școala nu i-a învățat nimic despre bani. Dar așa cum am menționat mai devreme, economisirea banilor nu este un lucru sigur. De fapt este de multe ori cel mai riscant lucru pentru bani din cauza inflației și taxelor.