Cum profiți de ciclurile S&P500 ?

Mi-a atras atenția un articol de pe visualcapitalist.com care face referire la indicele pieței americane S&P500 și la evoluția acestuia în ultimii 60 ani (vezi mai jos graficul publicat la sursa menționată)

Cu toate că un bear market apare în medie aproape la fiecare 5 ani, acesta durează în jur de 11 luni și scăderea în medie este de -34%. Pe de altă parte, un bull market durează în medie 51 de luni iar creșterea medie este de 151%.

În peisajul mereu schimbător al pieței de valori, investitorii se confruntă cu dublele provocări de a se pregăti pentru scăderi în timp ce capitalizează tendințele ascendente. Înțelegerea ciclurilor de piață este crucială pentru investițiile de succes. În acest articol, explorăm în profunzime strategiile de pregătire pentru bear market și de a profita în bull market.

Un bear market are loc atunci când un indice al pieței de valori scade cu 20% față de vârful său. Odată ce acțiunile recuperează complet și depășesc acest vârf, intrăm într-o piață bull market. Acest lucru se poate întâmpla pe parcursul mai multor luni sau ani. Dar așa cum arată tabelul de mai jos, piețele bear market au fost mult mai scurte decât piețele bull începând din 1962:

Cele mai lungi bear-market-uri din această perioadă au fost la începutul anilor ’70 și ’80, durând amândouă aproximativ 20 de luni.

Pe de altă parte, cea mai lungă piață bull a avut loc în anii ’90, în mijlocul unei economii americane în plină dezvoltare. Durând peste 12 ani, a atins apogeul în timpul boom-ului Dotcom. Pe parcursul acestui bull-market, S&P 500 a avansat cu 582.1%.

MarketAverage Return*Average Duration
📈 Bull Market+151.6%51.0 Months
📉 Bear Market-34.2%11.1 Months
Bull-market / Bear-market || average return / average duration

Vestea bună este că S&P 500 a înregistrat un randament de +11.5% în medie pe o perioadă istorică începând din 1928. În general piețele petrec cea mai mare periodă în bull-market.

Cum te pregatesti pentru bear-market

1. Diversifică-ți portofoliul:

• Împarte-ți investițiile pe diferite clase de active, sectoare, regiuni geografice, valute

• Diversificarea ajută la reducerea riscului prin minimizarea expunerii la orice scădere a pieței.

2. Construiește un portofoliu defensiv:

• Alocă o parte din portofoliul tău către active defensive precum obligațiuni, aur, mărfuri, valută.

• Aceste active au tendința de a se comporta bine în timpul unui bear-market, oferind stabilitate portofoliului tău.

3. Menține rezerve adecvate de numerar:

• Păstrează rezerve de numerar la îndemână pentru a profita de oportunitățile de cumpărare în timpul scăderilor pieței.

• Având numerar disponibil îți permite să achiziționezi active la prețuri mai mici când piețele sunt subevaluate.

4. Rămâi în piață:

• Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să vinzi în panică în timpul unui bear-market. Dacă ai o pierdere de 20% pe o anumită poziție și vinzi, atunci ai nevoie ca piața să crească cu 25% doar pentru a acoperi pierderea. La o pierdere de 50%, ai nevoie ca piața să crească cu 100% pentru a acoperi pierderea.

• Câștigătorii mari sunt cei care au reziliența emoțională de a trece fără probleme peste perioadele furtunoase de pe piețele financiare. La fel cum după iarnă vine sigur vara, și pe piețele financiare, după perioade grele va ieși și soarele și un nou bull-market ia naștere. Trebuie să fii lacom când toți ceilalți sunt precauți și trebuie să fii temător atunci cand toți ceilalți sunt lacomi. Iar investitorii de succes au inspirația de a cumpăra în perioade de bear-market, când toți ceilalți vând, iar acest lucru este recompensat enorm atunci când un nou bull-market începe.

Cum profiți de bull-market?

1. Rămâi in piață pe termen lung

• Rezistă tentației de a încerca să te sincronizezi cu piața și rămâi investit pentru termen lung.

• Din punct de vedere istoric, bull-market-urile au durat mai mult decât bear-market-urile, iar rămânerea in piață permite capitalizarea câștigurilor pe termen lung.

2. Identifică oportunități de creștere:

• Identifică sectoare și industrii aflate în poziții favorabile pentru creștere în timpul piețelor bull.

• Tehnologia, sănătatea și sectoarele de consum tind să performeze bine în perioadele optimiste.

3. Profită de momentum:

• Achizitionează constant, lunar, investind sume mici dupa o strategie bine pusă la punct pe termen îndelungat: strategia poartă numele de  DCA (Dollar Cost Average)

4. Reechilibrează-ți portofoliul:

• Reechilibrează periodic portofoliul pentru a menține alocarea țintă a activelor.

• Marchează profitul pe activele care s-au apreciat semnificativ și realoca aceste câștiguri către zone cu perspective mai bune de creștere.

Concluzie

Navigarea cu succes în piețele bull si bear necesită o combinație de pregătire, disciplină și flexibilitate. Prin urmarea acestor strategii, investitorii pot reduce riscul în timpul unui bear-market și pot profita de oportunități în timpul unui bull-market. Amintește-ți că ciclurile pieței sunt o parte naturală a investițiilor, iar menținerea disciplinei și concentrarea asupra obiectivelor pe termen lung sunt cheia succesului investițional.