Recenzie: Arta comunicării – Jim Stovall

În cuida faptului că este nevăzător, Jim Stovall a fost campion olimpic național la haltere, un broker de investiții imobiliare de mare succes, iar acum este președinte al Narrative Television Network, o televiziune care ajută persoanele cu dizabilități de vedere, prin proceduri inovatoare, să se bucure de multiplele avantaje ale programelor de televizune. Jim Stovall a scirs peste 30 de cărți. Trei dintre povestirile sale au fost transformate la rândul lor în filme. Steve Forbes, președinte și CEO al revistei Forbes spune că “Jim Stovall este unul dintre cei mai extraordinari oameni ai vremurilor noastre“

Cartea “Arta comunicării – avantajul tău competitiv”, așa cum numele o spune, ne oferă o perspectivă asupra multiplelor beneficii pe care le are orice persoană care învață să comunice eficient, atât în viața personală cât și cea profesională. Chiar și atunci când nu o facem, într-o formă sau alta tot cumincăm ceva. Faptul că tratăm pe cineva cu tăcere tot cumincare înseamnă, îi transmitem, de fapt, că ne-a deranjat ceva sau că nu mai avem nimic de spus referitor la o anumită problemă.

Dacă se realizează așa cum trebuie, comunicarea este o artă, care poate fi îmbunătățită încontinuu pe parcursul vieții. Această carte are două componente, prima dintre ele descrie aspecte mai tehnice și mai informaționale ale comunicării, iar cea de a doua componentă abordează maniera în care comunicarea se manifesă în viața noastră de zi cu zi.

O mare parte a interacțiunii noastre de zi cu zi, cu colegii, prietenii, familia sau cu alte persoane implică, într-o formă sau alta, comunicare. În condițiile în care ne dorim să avem succes pe plan profesional sau personal sau să avansăm în ierarhia oranizațională, este absolut necesar să ne familiarizăm cu procesele implicate în comunicarea interpesonală eficientă.

Este important de reținut din această carte că a comunica nu implică doar ceea ce spunem, ci extrem de important este și ceea ce facem atunci când comunicăm cu alții. Mă refer aici la felul în care suntem îmbrăcați, la limbajul corporal, la gesturi, la contactul vizual și la cât de îngrijiți suntem. În multe situații, aspectele nonverbale ale comunicării sunt mai importante decât ceea ce spunem.

Unul dintre cele mai importante aspecte când comunici este să te faci înțeles și să te asiguri că interlocutorul tău a recepționat corect mesajul pe care îl transmiți. Doar fiindcă vorbești nu înseamnă că cineva ascultă, doar fiindcă ascultă nu înseamnă că aude, doar fiindcă aude, nu înseamnă că înțelege, doar fiindcă înțelege nu înseamnă că și pricepe care a fost intenția ta.

Aflăm din această carte că arta comunicării nonverbale este chiar mai importantă decât comunicarea verbală. 93% din ceea ce transmitem altora se face nonverbal. Poate vei fi interesat de “regula celor două minute”, spațiul privat, postura corectă, ce faci cu brațele, mâinile, picioarele, tălpile, care este tipul  de contact vizual indicat, gesticularea.

Probaibl că cel mai interesant subiect tratat este arta vorbitului în public. Soluțiile legate de următoarele probleme ale vorbitului în public sunt abordate pe larg: teama de vorbitul în public, pregătirea eficientă a unui discurs, comportamentul pe scena (ritmul și viteza exprimării, folosirea efcientă a microfonului, articularea cuvintelor, mișcarea pe scenă) și utilizarea suporturilor vizuale.

Îți doresc lectură plăcută!