Recenzie: Sfidează adversitățile și obține succesul – Rom Brafman

Rom Brafman, autorul cărții “Sfidează adversitățile și obține succesul”, psiholog de profesie, susține că nu există nicio limită pentru puterea spiritului uman, de a-și reveni dupa regrese și dificultăți. Ca psihoterapeut a lucrat cu indivizi care au trecut prin situații incredibil de dificile, dar au reușit să găsească calea pentru a le depăși. Cumva ei au reușit să persevereze împotriva tuturor obstacolelor și să-și schimbe soarta pe care părea că le-a rezervat-o viața. Această capacitate de a obține succesul în ciuda adversităților este unul dintre aspectele cele mai fascinante ale psihicului uman.

În această carte este analizat de ce unii oameni care se confruntă cu situații dificile ies din înfruntări mai puternici? Când vedem indivizi care au obținut succesul, deși se persupune că nu ar fi cazul, deoarece aveau foarte puține șanse, ne întrebăm cum reușesc ei să trăiască în mod diferit. Oare ce putem învăța de la acești oameni? Există anumite calități care ne pot ajuta sa ne depășim limitele autoimpuse? Cum se poate să rămânem puternici când totul în jur ne trage în jos? Cartea “Sfideaza adversitățile și obține succesul” este o încercare de a găsi răspunsuri la toate aceste întrebări.

Desebit de interesantă este analogia pe care Rom Brafman o face între termenul de “efect de tunel” din fizic nucleară, și capacitatea oamenilor răzbătători de a depăși orice adversitate. Această analogie presupune că ar exista un tunel accesibil doar oamenilor care par destinați eșecului, care sunt nevoiți să treacă de obstacole foarte grele sau care se confruntă cu adversități care pe majoritatea i-ar doborâ. În știință, efectul de tunel descrie un comportament contraintuitiv al particulelor subatomice: o particulă cuantică strapunge o barieră de potențial a carei înălțime depășește energia sa. Conform aceluiași principiu de efect de tunel, fizicienii au realizat că Universul pare să-și încalce propriile legi și nimeni nu știe de ce. Primul mister implică Soarele. În conformitate cu principiile fizicii clasice, Soarele nu ar trebui să strălucească. Pentru ca o stea să producă destulă căldură spre a străluci, atomii de hidrogen trebuie să fuzioneze pentru a produce heliu. Dar, în mod natural, atomii de hidrogen se resping unii pe alții deoarece au sarcină electrică asemănătoare. Pentru ca atomii de hidrogen să fuzioneze ei trebuie încălziți la temperaturi foarte înalte – zece miliarde de grade, mai exact – astfel încât viteza lor să contracareze forța naturală de respingere dar se pare că Soarele nu atinge niciodată această temperatură, ceea ce este un mister.

Un alt mister care i-a preocupat pe fizicieni este dezintegrarea radioactivă. Elementul radioactiv se dezintegrează când pierde energie prin emiterea de particule ionizate din nucleu. Dar după cum atomii de hidrogen nu ar trebui să fuzioneze, tot așa elementele radioactive nu ar trebui să se dezintegreze, conform fizii clasice. Asta deoarece forța care ține nucleul întreg este atât de puternică încât particulele nu pot “scăpa” niciodată.

Ideea de reținut despre efectul tunel este că particulele subatomice sfideaza legile clasice și realizează ceea ce, la prima vedere, pare imposibil. Asemănător în lumea psihologiei, anumiți indivizi sunt capabili să sfideze barierele psihologiei clasice și să realizeze succesul improbabil.

Cele mai importante principii ale oamenilor care sfidează adversitățile și obțin succesul sunt:

1. Lumina reflectorului psihic

Oamenii al căror reflector este îndreptat spre exterior intepretează evenimentele din viața lor în legătură cu factori externi: norocul, soarta, acțiunile altor oameni, incidentele oarecare, legile societății. Ei nu consideră că acțiunile lor au o contribuție la ceea ce se întâmplă în viața lor. La cealaltă extremă există oamenii al căror reflector este îndreptat asupra interiorului propriei persoane. Ei își asumă responsabilitatea deplină pentru evenimentele din viața lor și se văd ca participanți esențiali.

2. Găsirea unui sens

Se dovedește că un aspect esențial al capacității oamenilor de a persevera și a învinge soarta implică găsirea unui sens. Oamenii răzbătători caută un sens activ, fie în zona spiritualității, fie in relații cu alți oameni, fie în munca lor.

3. Angajamentul de neclintit

Oamenii care sfidează adversitățile au tendința de a vedea obstacolele ca pe niște provocări, din punct de vedere psihologic ei trăiesc mai puține dezamăgiri în viață și se simt mai puțin obosiți și nemotivați. Este una din cauzele pentru care este mai ușor pentru ei să-și mențină angajamentul față de obiectivele lor chiar și atunci când trebuie să depășească obstacolele. Vor exista mereu vremuri dificile și momente dificile, așa că păstrează direcția dacă vrei să atingi succesul.

Toate aceste subiecte sunt dezbătute pe larg în aceată carte: Rom Brafman – “Sfidează adversitățile și obține succesul”.