Recenzie: 7 Strategii Pentru Obținerea Bogăției și Fericirii – Jim Rohn

Cartea “7 Strategii Pentru Obținerea Bogăției și Fericirii” a lui Jim Rohn este o adevărată lecție de dezvoltare personală. Cu ajutorul acestei cărți vei descoperi cele 7 strategii esențiale de care ai nevoie pentru a-ți trăi viața în bogăție și fericire. Filozofia autorului Jim Rohn a ajutat milioane de oameni să își schimbe viața. Descoperă ce poate face în cazul tău! Pentru mai bine de 40 de ani Jim Rohn s-a consacrat în meseria lui ca un artist renumit ce ajută oamenii din întreaga lume să-și sculpteze în imaginația lor propriile strategii de viață.

În rândurile următoare voi prezenta pe scurt care sunt în vizunea autorului cele 7 strategii și care este în vizunea mea ideea principială de reținut din fiecare strategie.

Strategia numarul 1: Eliberează forța scopurilor

Visurile sunt o proiecție a vieții pe care dorim să o ducem. Așadar, atunci când le permitem să ne “tragă” dupa ele, visurile noastre dezleagă o forță creatoare care poate depăși toate obstacolele aflate în calea atingerii obiectivelor noastre. Pentru a dezlega această forță, totuși, visurile trebuie să fie bine definite. Ca un vis bine definit, scopurile bine definite acționează ca niște magneți. Ei atrag în direcția lor. Cu cât le DEFINEȘTI  mai bine, cu cât le DESCRII mai bine, cu cât MUNCEȘTI mai din greu pentru a le realiza, cu atât te vor ATRAGE mai puternic. Și atunci când obstacolele vieții amenință să te oprească pe drumul catre success, vei avea nevoie de un magnet puternic să te atragă spre a înainta.

Soldul contului tău din bancă nu este un indicator real al nivelului tău de inteligență !! De ce soldul contului tău din bancă nu e mai mare? Pentru că nu ai suficiente motive pentru a realiza asta !! Dacă ai suficientă motivație poți face lucruri incredibile.

De retinut din aceasta strategie este adevărata valoarea a stabilirii scopurilor și capacitatea de a diferenția între probleme minore și probleme majore.

Adevarata valoare a stabilirii scopurilor nu constă în realizarea lor. Achiziționarea lucrurilor pe care le dorești este strict secundară. Motivul major al stabilirii scopurilor este să te oblige să devii persoana de care este nevoie pentru a le realiza.

Care crezi că este cea mai mare valoare a unui milionar? Milionul de dolari? Nu cred. Cea mai mare valoare constă în aptitudini, cunoștințe, disciplină, și în calitățile de lider pe care le capeți în timp ce ajungi la acest statut elevat. Este forța interioară pe care o dezvolți pentru a avea suficient curaj, devotement și dorința de a atrage un milion de dolari.

O altă importanta componentă a stabilirii priorităților este să înveți să separi problemele minore din viața ta, de cele majore. Iată o întrebare pe care  trebuie să ți-o pui atunci când trebuie să iei o hotărâre. Este o problemă minora sau una majoră? Punându-ți această întrebare, având întotdeauna în minte țelurile tale, vei reduce riscul de a pierde momente majore pe proiecte minore.

Să nu pierzi momente de timp majore cu lucruri minore. Un părinte poate petrece trei ore uitându-se la televizor și numai trei minute jucându-se cu copiii săi. Un manager poate petrece cea mai mare parte a zilei completând formulare și foarte puțin timp încurajându-și angajații. Același concept se poate aplica și în cazul banilor. Nu cheltui bani de importanță majoră, pe lucruri de importanță minoră și, invers, nu cheltui bani de importanță minoră pe lucruri de importanță majoră. Unii oameni dau o avere pe hrana destinată trupurilor lor și foarte puțin pe hrana destinată minții lor. Ți se pare o prostie, nu-i așa, să cheltuiești mai mult pe bomboane decât pe cărți din care să înveți și care să te inspire atât din punct de vedere profesional dar și personal?

Strategia numarul 2: Caută să știi

Dacă vrei să ai succes, studiază succesul. Dacă vrei să fii fericit, studiază fericirea. Dacă vrei să câștigi bani, studiază cum să achiziționezi bogății.Trebuie mai întâi să studiezi și în al doilea rând să pui în practică.

Cât de mulți oameni se îmbogățesc studiind? Foarte putini. Luând în considerare cât de mulți bărbați și femei caută bogația și fericirea, vei considera că le vor studia cu atenție, nu-i așa? De ce nu o fac, este totuși un alt mister din acea categorie specială pe care autorul o numește „misterele vieții.”

Poți să câștigi înțelepciune prin reflecția personală, învățând de la alții, prin cărți și materiale audio, ascultând, observând. 

De reținut din aceată strategie este că trebuie să investești în viitor. Va trebuie să cheltuiești bani și timp și efort. Va fi nevoie de ceva bani pentru a cumpăra cărți și materiale audio, și a participa la seminarii. Va fi nevoie de timp pentru a depozita informațiile în creier și va fi nevoie de efort pentru o învățare serioasă.

Strategia numarul 3: Învață cum să te schimbi

Cele 3 domenii ale dezvoltării personale sunt autodezvoltare spirituală,  autodezvoltare fizică și autodezvoltarea mentaă.

De reținut din această strategie este căpentru a avea mai mult decât ai obținut, trebuie să devii mai mult decât ce ești. Aici ar trebui să îți concentrezi cea mai mare parte a atenției. Altmiteri, va trebui să te mulțumești cu axioma nonschimbarii, care este următoarea: Dacă nu te schimbi, vei avea întotdeauna ceea ce ai obținut.

 Strategia numarul 4: Controlează-ți finanțele

Ar trebui să arunci o privire stilului tău de viață în legătura cu venitul tău. Dacă cheltuiești mai mult decât câștigi, s-ar putea să comiți o sinucidere financiară înceată. Următoarea ta “jucărie”, cumpărata, s-ar putea să nu fie nimic altceva decat o altă doză de otravă servită pe o tavă de argint.

De reținut din această strategie este Regula 70/30.

După ce ți-ai plătit cinstit impozitul, trebuie să înveți să trăiești din 70% din venitul rămas după plata impozitului. Acest lucru este important datorită modului în care vei aloca restul de 30%. Pe cei 70% îi vei cheltui pe lucruri necesare și pe obiecte de lux. Cei 30% îi alocăm în următoarele moduri:

a)      Caritatea. Din cei 30% necheltuiți, o treime ar trebui să fie destinați operelor de caritate. Caritatea este actul prin care dai înapoi comunității ceea ce ai primit pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutor. Cred că a contribui cu 10% din venitul rămas după plata impozitelor este o sumă potrivita.

b)      Investiția de capital. Cu alți 10% din venitul rămas dupa ce ți-ai plătit impozitele, vei reuși să creezi bogăție. Sunt banii pe care îi vei folosi pentru a cumpăra, a organiza, a fabrica sau a vinde. Folosește cei 10% pentru a cumpăra echipament, produse sau o proprietate – și începe o afacere. Nu se știe ce geniu doarme înăuntrul tau, așteptând să fie trezit de scânteia miraculoasă a oportunității.

c)      Economiile. Ultimii 10% ar trebui să fie destinați economiilor. Consider că aceasta este cea mai palpitantă componentă a planului tău de obținere a bogăției deoarece îți poate oferi liniștea sufletească, pregătindu-te pentru „iernile” vieții.

Strategia numarul 5: Stăpânește timpul            

Autorul susține că managementul timpului se poate realiza prin autocunoaștere, gestionând telefonul mobil, organizând eficient timpul și punând întrebările potrivite.

De reținut din această strategie este că ai aceste 24 de ore de timp zilnic pentru a trăi. Din ele vrei să „torci” sănătate, plăcere, bani, mulțumire, respect și să ajungi să ai un suflet nemuritor. Utilizarea sa potrivită, cea mai eficientă utilizare este o problema de cea mai mare urgență și de cea mai palpitantă actualitate. Totul depinde de asta. Fericirea ta – premiul elusiv pe care dorim cu toții să punem mana, depinde de asta.

Strategia numarul 6: Adună în jurul tău numai câștigători

 Pentru a evita să-ți pierzi timpul cu oameni nepotriviți, trebuie să-ți pui trei întrebări

–          Cu cine îmi petrec timpul?

–          Cum mă influențează?

–          Această asociere îmi convine?

De reținut din această strategie este că influența celor din jurul nostru este atât de puternică, atât de subtilă, atât de gradată încât adesea nici măcar nu ne dăm seama câta de mult ne poate afecta. Gândește-te la asta. Dacă ești înconjurat de oameni care cheltuiesc tot ceea ce câștigă, sunt sanse foarte mari să devii o mână spartă. Aceasta este puterea exercitată de semenii tăi.

Este ușor să rămâi mediocru. Nu trebuie decât să petreci mult timp cu lucruri minore, în compania unor oameni minori. Oamenii inteligenți cânăresc acțiunile. Ei știu ce este și ce nu este important. Nu confunda prea des asemenea lucruri.

Strategia numarul 7: Învață arta de a trăi cu stil

Nu este asa greu sa înveți arta de a trăi. Chiar și oamenii cu mijloace modeste pot avea un stil de viață rafinat. Pur și simplu trebuie să economisească ceva din banii pe apa minerală pentru a cumpăra o sticlă de vin bun. Sau să nu mai meargă la cinema și să se ducă la teatru. Sau să economisească bani tot anul pentru a se putea duce într-o excursie în străinatate ori pentru a cumpăra o opera de arta.

Ideea de reținut din această strategie este să nu cheltui toți banii o dată. Economisește și cumpără ceva deosebit, ceva de calitate, sau de valoare, sau ceva de care îți vei aminti toată viața. Amintește-ți, toți banii aceștia dați pe nimicuri se pot aduna într-o mică avere. Iar pentru o persoană rafinată, calitatea este mult mai importantă decât cantitatea. Mai bine câteva comori decât o casă plină de boarfe nefolositoare. Stilul de viață înseamnă cunoaștere, valori, educație și gust disciplinat. Este o artă ce aduce bucurie în timp ce o practici. Este hotărârea deliberată de a savura și a te bucura de toate experiențele și posibilitățile oferite de viață.

În final esența cărții se dovedeste a fi principiul mobilizării totale în slujba obiectivelor personale, dar cartea vrea să și motiveze cititorul în căutarea sa, în a învăța să crească, să dobândească independența financiară și a trăi o viață împlinită.