Controlează-ţi cheltuielile!

Ești pregătit să afli ceva care cu siguranţă te va pune serios pe gânduri? Daca investești 10 euro zilnic, poți avea peste jumătate de milion de euro în mai puțin de 30 de ani. Dacă ești fumător și te lași de fumat, iar banii pe care îi dai în mod regulat pe țigări îi investești cu un randament de 10% lunar, poți acumula aproape 100.000 euro în 20 de ani și aproape 300.000 euro în 30 de ani.

Poate crezi că nu contează micile cheltuieli făcute pe lucruri de care nu ai neapărat nevoie. Adevărul este că acestea chiar conteaza şi în decursul mai multor ani reprezintă chiar o însemnată avere.

Aproape fiercare persoană face destui bani pentru a fi considerată bogată. Dar nu contează cât de mult câştigăm ci cât de mult cheltuim! Problema nu este venitul prea mic, ci ceea ce facem cu banii o data ce-i avem. Ai fost programat să cheltuieşti tot ceea ce câştigi, şi chiar mai mult. Motivul pentru care te simţi depăşit din punct de vedere financiar, motivul pentru care nu ai reuşit să începi să pui bani deoparte şi să investeşti în viitorul tău, aşa cum ştii c-ar trebui s-o faci, nu este venitul tău prea mic, ci cheltuielile tale inutile care sunt prea mari.

Ideea este să fii atent la lucrurile mici pe care dai banii zi de zi şi să vezi dacă ai putea să redirecţionezi acei bani către tine. De exemplu, poţi pune deoparte 5 euro pe zi pentru viitorul tău în loc să-i cheltuieşti pe o cafea extravagantă. Poți economisi 4 euro pe zi dacă te lași de fumat, în loc să-i dai pe un pachet de țigări. Trebuie să iei în calcul nu doar cheltuielile inutile zilnice care îţi mănâncă resursele şi să ţii cont şi de cele săptămânale, lunare şi chiar anuale de care te poţi lipsi cu uşurinţă, lucruri precum programe tv premium, telefoane mobile supersofisticate, abonamente scumpe pentru telefoanele mobile, transportul cu taxiul în loc de transportul în comun, o garderobă nouă în fiecare sezon, să iei masa prea des la restaurante prea scumpe şi cadouri ridicol de scumpe de Crăciun.

O atenție sporită trebuie acordată și dobânzilor plătite aiurea și aici mă refer la dobânzile la cardurile de credit sau dobânzile plătite pentru telefoane smartphone, televizoare smart sau alte gadget-uri cumpărate pe credit. Evită plățile cu cradul de credit sau dacă folosești cardul de credit, nu-l lăsa neacoperit la sfârșit de lună. Dobânzile ulterioare îți vor consuma derizoriu o bună parte din resursele financiare.

Ce trebuie să faci tu este să realizezi cât de mulţi bani arunci pe mici extravaganțe şi cât de bogat ai putea deveni dacă, în loc să arunci cu banii în stânga şi în dreapta, i-ai utiliza într-un mod mai profitabil. Nu contează dacă ai un salariu pe care-l consideri mic, indiferent cât de mare sau cât de mic este venitul tău, eliminarea cheltuielilor fără necesitate poate produce o schimbare reala în viaţa ta.

Să presupunem că eşti genul de persoană care se trezeşte mai târziu dimineaţa şi nu are timp să servească micul dejun. De asemenea, pentru că te trezeşti târziu, preferi să iei taxiul spre locul de muncă în loc să foloseşti un mijloc de transport în comun. Pentru că nu ai servit micul dejun acasă, te opreşti la un fast food. În total ai cheltuit aproximativ 10 euro, pe taxi şi pe mâncarea tip fast food, cheltuială care ar fi putut fi evitată.

Cu aproximaţie obţinem o medie de 10 euro pe zi aruncaţi degeaba. O să crezi că 10 euro zilnic nu pot face diferenţă în viaţa ta şi în viitorul tău financiar. Dar secretul constă în miracolul dobânzii compuse. Banii economisiţi trebuie investiţi şi apoi lăsată dobânda compusă să-şi facă treaba. Dobânda compusă înseamnă dobânda calculată la suma iniţială plus dobânzile acumulate până atunci.

Cu cât începi mai devreme, cu atât va fi mai mare averea ta acumulată.

Să presupunem că cei 10 euro îi investeşti în fonduri mutuale sau într-un portofoliu de investitii care îţi aduce o dobândă anuală de 10%.

Investiţie zilnică 10 € și investiţie lunară 300 €

Ai putea avea în conturi peste 500.000 euro după mai puțin de 30 de ani și ai fi milionar după mai puţin de 40 de ani.

Dacă, să presupunem că dobânda ar fi de doar 5% anual în loc de 10% totuşi ai obţine câștiguri conform tabelului de mai jos

Investiţie zilnică 10 € și investiţie lunară 300 €

Iată cum funcţionează lucrurile în cazul în care eşti fumător şi ai renunţa la fumat. Dacă ţi-ai făcut un obicei din a fuma un pachet de ţigări pe zi, arzi la propriu 120 euro pe lună sau 1440 euro pe an. Dacă ai 20 de ani şi în loc să dai banii pe ţigări începi să-i foloseşti pentru investiţii care au un profit de 10% pe an, poți acumula aproape 100.000 euro până la vârsta de 40 de ani, și aproape 770.000 euro până la vârsta de 60 de ani. Cu alte cuvinte, dacă renunţi la acest obicei nociv nu numai că vei trăi mai mult, ci vei fi şi mai bogat!

Costul unui pachet de ţigări pe zi  = 4 €, costul lunar al țigărilor = 120 €

Dacă randamentul investiţiei ar fi doar 5% anual, tot ai obţine următoarele sume:

Cu cât îți identifici mai repede cheltuielile de prisos, cu atât mai repede poţi începe să le elimini. Pote să nu ţi se para o sumă prea mare. Vorbim doar de câţiva euro amărâţi, nu? Ei bine, înmulţeste acești euro cu 365 de zile pe an și o să-ți dai seama că vorbim deja de bani frumoși. Cu cât faci mai repede asta, cu atât mai mulţi bani vei putea pune deoparte. Şi, cu cât pui mai mulţi bani deoparte, cu atât mai mult cresc şansele să ajungi bogat.

De reţinut:

  • Cheltuiește mai puțin decât câștigi
  • Secretul pentru a face avere nu este să câştigi mai mult, ci să cheltuieşti mai puţin. Capacitatea şi dorinţa de a face avere nu sunt influenţate în mare măsura de cât de mult câştigi.
  • Cheltuielile mărunte se pot transforma foarte rapid în sume uluitor de mari
  • Majoritatea oamenilor subestimează realizările pe care le pot avea pe plan financiar în zece sau douăzeci de ani; vei fi surprins de cât de mulţi bani poţi pune deoparte identificand lucrurile inutile pe care dai bani și economisind acei bani pentru a-i investi.