Cum adaugi reclame Google în blog

Te-ai gândit la monetizarea blogului? Acest articol se adresează blogger-ilor care folosesc platforma WordPress și care doresc să câștige bani din reclame Google. Programul Adsense oferit de Google este una dintre cele mai bune metode de a obține beneficii financiare din munca solidă pe care o faci ca scriitor pe blog.

Ce este Google Adsense?

AdSense este o modalitate gratuită, simplă de a câștiga bani, afișând anunțuri în conținutul blogului tău. Cu AdSense, poți să afișezi anunțuri relevante și atrăgătoare pentru vizitatorii blogului tău și chiar să personalizezi aspectul anunțurilor. Pentru a livra anunțuri în siteul / blogul tău, AdSense pune la dispoziție un script care trebuie introdus fie în codul sursă al primei pagini, fie într-un paragraf sau într-o piesă de tip HTML Personalizat. O să explic cum se face acest lucru în rândurile următoare însă mai întâi aș vrea să discutăm mai întâi despre cele două platforme oferite de WordPress și despre ce opțiuni ai pentru reclame Google pentru fiecare platformă.

WordPress.Com

Dacă îți găzduiești blogul pe platforma WordPress.com trebuie să știi că poți afișa reclame Google doar dacă ai planul de Business, însă planul de Business are costuri destul de ridicate – 300$ anual. Pe planul gratuit și pe planul Premium nu ai acces la codul sursă al blogului și nici nu poți adăuga script-uri HTML, deci nu poți afișa reclame Google. Dacă planul Business ți se pare prea scump, atunci ai opțiunea să migrezi blogul la platforma WordPress.Org unde costurile sunt mult mai mici și totodată îți vei putea monetize blogul.

Cum sa migrezi de la WordPress.Com la WordPress.Org găsești într-un alt articol AICI

WordPress.org

Platforma WordPress.org îți oferă libertate totală.

Cont Google Adsense

În primul rând, ca să afișezi reclame Google îți trebuie un cont Google Adsense. Creează un cont Google Adsense de aici https://www.google.com/adsense/

După ce ai creat contul trebuie să adaugi adresa blogului tău. O poți face de la Sites -> Add Site

Adăugare site în Google Adsense

Când adaugi un site nou, Google rulează niște verificări înainte de a se livra reclame către site-ul tău. Se verifică dacă tu ești proprietarul site-ului și dacă acesta este în conformitate cu politica programului Adsense. De obicei durează cam 24 de ore ca să primești aprobare.

Afișare reclame automate

Cel mai bine este să lași Google să afișeze automat reclame în blogul tău. Pentru asta trebuie să plasezi un cod în secțiunea <head> a primei pagini a site-ului / blog-ului tău.

Codul îl obții din contul Adsene, din Ads –> Overview –> Get Code ca în figura de mai jos.

Get Adsense code

Codul îl introduci în blog folosind editorul de teme din secțiuena de administrare a blogului. Selectează Aspect –> Editor teme. Apoi în antetul temei vei găsi tagurile <head> </head>. Între aceste taguri trebuie introdus codul HTML. Vezi foto mai jos.

Editor teme WordPress

Instalează modulul (plug-in) Google Site Kit

Pentru a avea acces din panoul de administrare a blogului, atât la statisticile legate de traficul pe blog și de numărul de vizitatori, oferite de Google Analytics, cât și la statisticile asupra performanței anunțurilor Google și a încasărilor de pe urma acestor anunțuri trebuie să instalezi plug-in-ul Google Site Kit.

Module noi se adaugă foarte ușor de la Module – Adaugă modul ca în figura de mai jos. Caută Google Site Kit în caseta de căutare, apoi click pe Instalează acum.

Google Site Kit

Cum plasezi reclame în blog?

Dacă ai instalat deja codul Adsense cum ai fost îndrumat mai sus, ar trebui ca reclamele să înceapă să fie difuzate automat. Însă pe lângă reclamele automate mai ai câteva opțiuni de a plasa reclame personalizate ca dimensiune și ca aspect. Aceste opțiuni le poți consulta din contul Adsene, Ads -> Overview alegi By ad unit. Mie cel mai mult îmi plac Display Ads și In-article Ads.

1. Display Ads.

Display ads sunt acele reclame care apare integrate în conținutul site-ului tău și au formă predefintă. Pot fi verticale, orizontale sau de forma unui pătrat. Dimensiunile reclamei se pot ajusta după cum dorește utilizatorul.

Ca să accesezi reclamele tip Display Ads urmează pașii de mai jos.

Google Adsense Display Ads

Pentru a configura o unitate de reclame tip Display Ads urmează pașii din figura de mai jos.

Configurează Google Adsense Display Ads

Pentru a adăuga reclamele în siteul / blogul tău ai de făcut următoarele.

În lista “Existing ad units” o să vezi unitățile de reclamă create până acum.

Copiază scriptul din spatele unității de reclamă.

Acest cod va trebui introdus în blogul tău folosind un paragraf de tip HTML.

Accesează un articol în modul editare și adaugă un nou paragraf de tip HTML personalizat după cum vezi mai jos.

HTML Personalizat

Adaugă scriptul reclamei copiat mai devreme din Google Adsense. Salvează noile setări.

Adaugă cod Google Adsense în paragraf HTML personalizat

Este recomandat să nu plasezi mai mult de 2-3 astfel de reclame într-un articol. Dacă ai prea multe reclame, conținutul articolului devine greu de citit și urmărit iar acest lucru nu ar e pe placul utilizatorilor.

2. In-article Ads.

Reclamele In-article Ads se adaugă la fel ca Display Ads. Diferența este că In-article Ads au dimensiune variabilă și se ajustează automat în funcție de displayul pe care îl folosește utilizatorul. Prin urmare, pe un ecran de laptop se vor afișa reclame mai late, iar pe ecranul unui telefon mobil se vor afișa reclame mai înguste.

Google Adsense In-article Ads
Configurează Google Adsense In-article Ads

Ads.txt

Opțional, pentru a încasa de la advertiseri o sumă mai mare, este bine să validezi fișierul ads.txt. Citește mai multe despre acest lucru în link-ul de mai jos.

https://support.google.com/adsense/answer/7532444?hl=ro

Fișierul ads.txt trebuie încărcat în rădăcina site-ului / blog-ului tău. Cum faci acest lucru dacă folosești platforma WordPress? O să explic procedura pentru blogul găzduit la BlueHost.

Accesează contul tău de pe https://www.bluehost.com/ .

Mergi la secțiunea Products și mai departe la File Manager. Se va deschide lista de fișiere și foldere existente în spațiul tău de hosting.

Va trebui să accesezi folder-ul Public_html și să încarci aici fișierul ads.txt.

BlueHost Public_html

Sper că acest articol ți-a fost foarte util! Spor la treabă !