Cum muți blog-ul de la WordPress.com la WordPress.org

Acest articol îți oferă un ghid pas cu pas pentru a-ți muta blogul de la WordPress.com la WordPress.org. Probabil că ai început un blog ca un hobby și ai ales varianta gratuită de la WordPress.com. Această variantă îți oferă un blog care se poate accesa la o adresă gen nume.wordpress.com.

De-a lungul timpului ți-ai dezvoltat blogul, numărul de utilizatori și de urmăritori a crescut constant și te-ai gândit că ai putea să-ți valorifici blogul câștigând bani din reclame Google sau din link-uri de afiliere. Acesta a fost momentul în care te-ai lovit de limitările WordPress.Com. Chiar dacă ai face upgrade la versiunea Premium care costă 96$ anual și ai putea cu această versiune să folosești un nume de domeniu personalizat gen nume.ro, opțiunile de monetizare sunt limitate. Cu varianta Premium ai acces la un program oferit de WordPress numit WordAds prin care poți afișa reclame pe blog dar împarți câștigurile cu WordPress.com. Dacă vrei să adaugi reclame google sau link-uri de afiliere, ai nevoie de posibilitatea să publici scripturi html sau Java iar acest lucru se poate face print-un widget sau pragraf “HTML personalizat” abia în varianta Business care costă 300$ anual. S-ar putea să vrei să instalezi plug-in-uri sau să ai acces la codul sursă al blogului și să poți încărca fișiere prin FTP, acest lucru fiind posibil tot în versiunea Business care la 300$ anual este puțin cam costisitoare.

Din fericire WordPress.Org îți oferă toate aceste facilități gratuit. Ai nevoie doar de un domeniu și un spațiu de găzduire (hosting). Acestea se pot obține începând cu un cost de 50-60$ anual. O să recomand în rândurile următoare furnizori de domenii și hosting dar mai întâi hai să vedem ce alte avantaje mai are platforma WordPress.Org față de WordPress.Com.

Care sunt avantajele WordPress.Org față de WordPress.Com?

– așa cum am menționat mai sus, cel mai important avantaj este că poți face bani prin blog furnizând propriile reclame

– costurile platformei WordPress.Org sunt mult mai scăzute dacă ar fi să o comparăm cu planul Business de la WordPress.Com care oferă aceleași facilități

– ești proprietarul absolut al site-ului / blog-ului și al conținutului

– poți instala plug-in-uri (Jetpack, Google SiteKit), cele mai multe fiind oferite gratuit

– poți folosi unelte puternice ca Google Analytics

– poți folosi WordPress.Org pentru a construi un magazin digital

De ce ai nevoie ca să începi?

Ca să poți începe cu self-hosted WordPress.org ai nevoie de un domeniu și de spațiu de găzduire pentru blog. Recomand BlueHost pentru că este una dintre cele mai mari companii de hosting din lume. Acest blog este găzduit de BlueHost și sunt foarte mulțumit de serviciile lor. Cu BlueHost poți începe de la 2,65$ lunar pentru varianta de găzduire Basic. Vezi toate planurile aici. https://www.bluehost.com/wordpress/wordpress-hosting#pricing-cards

Singurul dezavantaj la BlueHost este că nu oferă posiblitatea înregistrării domeniilor cu extensia .ro. Deci dacă vrei un domeniu gen [nume.ro] atunci va trebui să îngregistrezi domeniul la un alt furnizor de domenii web cum ar fi IONOS. Vezi oferta lor aici https://ionos.ro/

Vei putea folosi domeniul înregistrat la Ionos.ro împreună cu hostingul de la BlueHost.

Să începem migrarea

1. Exportă conținutul de pe platforma WordPress.com

Din contul WordPress.com mergi la Unelte -> Export și selectează Exportă tot ca în imaginea de mai jos. Tot conținutul blogului tău (articole, pagini, etichete, legături) va fi exportat sub forma unui fișier XML.

Exportă conținutul blog-ului WordPress.com

Tot de la Unelte -> Export ai posiblitatea să descarci și biblioteca media. Toate pozele și videoclipurile vor fi exportate într-o arhivă .rar. 

Exportă bilbioteca media

2. Setează WordPress.org

Dacă ai ales găzduirea de la BlueHost, nu trebuie să mai faci nimic. Aceasta vine cu wordpress preinstalat. De asemenea, setările DNS ale frunizorului de domeniu trebuie să pointeze către platform de hosting. Dacă ai ales să înregistrezi domeniul prin Ionos atunci vei putea face setările DNS din Dashboard –> Domenii –> Găzduire DNS. Click pe Acțiuni –> Editare Name Servers.

Apoi va trebui să imporți conținutul vechi de pe WordPress.com în noul tău blog de la WordPress.org.

3. Importă conținutul în platforma WordPress.org

Autentifică-te în secțiunea de administrate a blogului. Adresa de administrare este [domeniu]/wp-admin/

Din secțiunea Unelte – Import click pe Rulează Importatorul apoi din butonul Choose file încarcă fișierul XML.

Import fișier XML

Verifică dacă toate articolele vechi au fost importate. Dacă nu vezi toate articolele va trebui să rulezi din nou importatorul cu surpascriere, fără a șterge articolele importate deja.

4. Importă biblioteca media

Ca să aduci pozele și videoclipurile din blogul vechi, trebuie să utilizezi secțiunea Media – >Adaugă Media. De aici selectează fișierele media exportate din blogul vechi.

Adaugă conținut media

4. Setează blogul WordPress.com pe privat

Din secțiunea de Adminsitrare de pe WordPress.com, dacă nu dorești să-ți redirecționezi vizitatorii către noul blog poți seta blogul pe privat. De la setări generale alege opțiunea Privat.

5. Redirecționeaza vizitatorii și păstrează clasificarea SEO

Dacă ai schimbat numele de domeniu îți poți redirecționa vizitatorii către noua adresă a blogului. Din secțiunea de Adminsitrare de pe WordPress.com, setări generale, alege Redirecținează. Costul este de 13$ anual.

!! Dacă folosești același nume de domeniu nu mai e necesar să faci redirecționarea, este doar suficient să schimbi setările DNS cum am explicat mai sus. Vei păstra astfel și clasificarea din motoarele de căutare.

Redirecționează utilizatorii către noul blog WordPress.org

Ar trebui menționat un aspect foarte important care te va ajuta să obții un rank-ing mai bun în motoarele de căutare. WordPress îți oferă posibilitatea de a crea o structură personalizată de URL-uri pentru legăturile permanente și arhivele tale. Ai opțiunea de a alege ca în URL să apară doar un număr care corespunde articolului tău, sau câteva cuvinte cheie din titlul sau conținutul articolului tău.

Exemple

https://alexnicolita.ro/?p=123

sau

https://alexnicolita.ro/2020/11/27/articol-mostră/

Cel mai bine este să alegi varianta a doua pentru că Google indexează mai bine cuvintele decât numerele.

Setarea o faci din secțiunea de administrare a blog-ului, de la Setări –> Legături permanente. Vezi figura de mai jos.

5 comentarii

  1. Buna ziua! Am facut asta acum cateva luni de zile si am ales chiar Bluehost. Insa mai sunt lucruri pe care as vrea sa le schimb si nu am gasit raspuns.
    De exemplu sa nu mai apara W la email. At cand postez. Si email-ul dvs a aparut asa. Si nu e foarte profi. Adica mie nu imi place. Cum adaug un fel de logo al brandului/site-ului meu? Daca tot il detin eu si nu WP. Folosesc mail poet pt email mkt. Dar nu are aceasta optiune.
    Si 2. La fiecare postare se trimit automat 2 email-uri. Dc?

    • Buna! Un logo poti aduga de la Aspect -> Personalizare -> Identitate sit. De aici poti configura Logo, Titlu site, Slogan, Icon sit.
      Nu am observat ca apare un W la email iar la postarile mele nu se trimit automat doua emailuri. Daca poti sa imi dai mai multe detalii cum ar fii un screen shot cu “W” de la email poate reusesc sa investighez.

Comentariile sunt închise