Un alt fel de abordare a bogăției

Cu toate că cele mai recente articole s-au învârtit în jurul prosperității, creșterii avuției și îmbunătățirea educației financiare, de data aceasta o să abordez lucrurile într-un mod diferit. Ce rost au marile realizări și acumularea de bogăție dacă viața ta nu are niciun echilibru? Sărbătorirea, aprecierea vieții pe care o ai și recunoștința pentru binecuvântările din viața ta ar trebui să aibă loc permanent în paralel cu câștigarea jocului banilor. Nu există nimic mai rău decât un om bogat care suferă de depresie, furie sau nefericire cronică. Dar este foarte ușor să cazi în extrema asta dacă trăiești o viață dezechilibrată, una în care așteptările sunt prea mari și nu aprecizi suficient ceea ce ai deja. Fără recunoștință și apreciere pentru ceea ce avem deja, nu vom cunoaște niciodată adevărata împlinire.

„Dacă ai un milion de dolari și ești nerecunoscător, ești un om sărac. Dacă ai foarte puțin, dar ești recunscător pentru ce ai, atunci ești realmente bogat.” – Sir John Templeton.

Cum cultivi aprecierea și recunoștința?

Forța care îți controlează mintea și emoțiile este dată de decizii! Deciziile noastre sunt cele care ne controlează calitatea vieții. Iar deciziile cheie se rezuma la:

Focalizare -> te concentrezi pe ceea ce ai sau pe ceea ce nu ai

Control -> te concentrezi pe ceea ce poți controla sau nu poți controla

Semnificație ->  ce însemnătate atribui evenimentelor și lucrurilor din viața ta

Dacă luăm aceste decizii în mod inconștient, sfârșim prin a duce vieți similare cu cei mai mulți oameni, care tind să aibă  o condiție fizică proastă, să fie stresați emoțional, să fie degradați emoțional și adeseori neîmpliniți în relațiile lor intime.

Focalizare

Pe ce ai de gând să te concentrezi? În fiecare moment al vieții noastre, există milioane de lucruri pe care ne putem concentra. Ne putem concentra pe lucrurile care ni se întâmplă chiar acum, sau pe ceea ce dorim să realizăm în viitor, sau pe ceea ce s-a petrecut în trecut. Ne putem îndrepta atenția asupra rezolvării unei probleme mari sau pe aprecierea frumuseții clipei prezente sau pe faptul că ne plângem singuri de milă pentru vreo experiență dezamăgitoare. Dacă nu preluăm controlul asupra direcționării conștiente a atenției, mediul în care ne găsim tinde să facă presiuni constante pentru a ne atrage atenția. Este exact motivul pentru care se cheltuie sute de milioane de euro pe publicitate, adică pentru a obține acest bun prețios de care dispui și anume atenția ta. Dar iată esențialul: energia curge pe urmele atenției. Lucrul asupra căruia te focalizezi și tiparul tău de focalizare îți modelează întreaga viață.

Pe ce tinzi să te focalizei cel mai mult, pe ceea ce ai sau pe ceea ce îți lipsește din viața ta? Sunt sigur că ai în vedere ambele fețe ale monedei, dar dacă ar trebui să-ți analizezi gândurile obișnuite, pe ce tinzi să te concentrezi în cea mai mare parte a timpului?

Chiar dacă te afli într-o situație dificlă, există suficiente lucruri pe care să le poți aprecia în viața ta. Dacă întâmpini probleme financiare, ar merita să-ți amintești că dacă realizezi un venit de doar 36.000 $ pe an, ești în rândul primilor 1% salariați din lume?  Venitul mediu lunar la nivel mondial este doar 790 $. Aproape jumătate din întreaga lume trăiește cu mai puțin de 3 $ pe zi! Dacă îți permiți să plătești peste 3 $ pentru o băutură la Starbucks atunci tu cheltuiești pe acea ceașcă de cafea mai mult decât are jumătate de planetă pentru traiul zilnic! Asta îți oferă o altă perspectivă a lucrurilor, nu-i așa? Deci dacă nu-i poți suferi și îi blamezi pe cei mai bogați 1% oameni din lume gândește-te că 99% din restul populației lumii ar vrea să pună stăpânire pe viața ta “groaznică”!

Decât să ne concentră pe ceea ce nu avem și să-i invidiem pe cei care se descurcă mai bine din punct de vedere financiar, poate ar trebui să avem în vedere că există o mulțime de lucruri pentru care să fim recunoscători. Putem fi recunoscători pentru sănătatea noastră, prietenii noștri, oportunitățile noastre, mintea noastră pentru că putem merge cu mașina pe drumuri pe care nu le-am construit noi și ne putem trimite copiii la școli pe care le-am creat noi unde predau profesori pe care nu i-am educat noi.

Deci pe ce tinzi să te focalizezi? Pe ceea ce ai sau nu pe lipsuri? Te simți profund recunoscător în mintea, inima, corpul și spiritual tău? Dacă apreciezi ceea ce ai vei crea un nivel nou de bunăstare și bogăție. Vei descoperi bucuria și darurile, nu în aprecierile intelecutale sau în câștigul unui euro sau a 1 milion de euro în plus.

Controlul

Să analizăm al doilea tip de decizie care are un impact asupra vieții tale. Ai tendința să te focalizezi mai mult pe ceea ce poți controla sau pe ceea ce nu poți controla? Dacă te focalizezi pe lucrurile pe care nu le poți controla cu siguranță ai parte de mult stres și de o calitate scăzută a vieții. Poți controla foarte multe aspecte ale vieții însă nu poți controla piața imobiliară, bursa de valori, sănătatea celor apropiați și atitudinea copiilor tăi. Cu cât simți mai mult că nu deții controlul, cu atât devii mai frustrat. Așa că de ce să ne facem griji legate de lucrurile pe care nu le putem controla când foarte bine ne putem îndrepta atenția către lucrurile pe care le putem controla?

Chiar și stima de sine poate fi măsurată ca raport înte cât de mult simțim că deținem controlul asupra evenimentelor din viața noastră versus sentimentul că evenimentele vieții ne controlează pe noi.

Semnificație

Ce înseamnă asta pentru tine? Ce credem despre viața noastră nu are nimic de-a face cu evenimentele din viața noastră, cu nivelul nostru financiar sau ce ni s-a întâmlat sau nu ni s-a întamplat. Calitatea veiții nostre este dată de însemnătatea pe care o atribuim acestor lucruri.

Când se întâmplă ceva care îți perturbă viața – un accident de mașină, o problemă de sănătatea, pierderea locului de muncă, finalul unei relații – ai tendința să gândești că este sfârștiul sau începutul? Aceste probleme devastatoare înseamnă că Dumnezeu te pedepsește sau te pune la încercare? Problemele sunt obstacole sau oportuintăți ascunse? Dacă ești într-o relație sau căsnicie care nu mai merge, este sfârșitul fercirii sau o oportunitate către o relație sau o căsnicie nouă care să te facă fericit și împlinit? Totul are semnificația pe care tu o atribui. Viața ta are semnificația pe care tu o consideri. Deoarece cu fiecare semnificație vine un sentiment sau o emoție unică și calitatea vieții noastre este locul unde trăim emoțional. Semnficațiile nu afectează doar felul în care ne simțim. Ele afectează toate relațiile și interacțiunile noastre.

Partea proastă este că pentru mulți oameni, deciziile legate de focalizare, control și semnificație se combină adesea pentru a crea una dintre cele mai mare nenorociri ale societății: depresia. Cum este posibil ca atât de mulți oameni care sunt bogați și celebri, având toate resuresele pe care ți le-ai putea dori vreodată, să fie depimați? Cum este posibil chiar ca unele din aceste persoane să ajungă chiar să-și ia viața? Dacă aceleași persoane ar putea să găsească o semnificație nouă, un motiv pentru care să trăiască sau o credință că toate acestea erau menite să se întâmple, atunci ar fi mai puternice decât orice li s-a întâmplat. Oricine care poate să-și modifice focalizarea și semnificațiile obișnuite, nu mai are nicio restricție pentru ce poate deveni o viață omenească.

O schimbare a focalizării, perspectivei controlului și o schimbare a semnificației îți pot schimba literalmente biochimia în doar câteva minute. Așa că preia controlul și amintește-ți întotdeauna că semnificație egal emoție și emoția egal viață. Alege conștient și înțelept. Găsește înțelesul care-ți dă putere și bogăția, în cel mai adânc sens al său, va fi a ta azi!