Cum te folosești de banii altor oameni?

Există două căi de a te îmbogăți. O cale este să folosești banii tăi, economisind și investind treptat. Cealaltă cale este să folosești banii altor oameni. Prima cale (folosind banii tăi) furnizează profituri mici și modeste, durează foarte mult și necesită un plan riguros și niște inteligență financiară. Cealaltă cale furnizează profituri mari și uneori chiar randamente infinite, creează o incredibilă viteză de rulare a banilor, efect de levier, și necesită o inteligență financiară foarte dezvoltată.

Pe care dintre cele două căi preferi să o folosești?

Banii altor oameni (other’s people money) este un concept fundamental și folosind atât datoria bună și banii altor oameni poți să-ți crești vertiginos randamentul investiției și chiar să obții randamente infinte. Despre diferențele dintre datorii bune și datorii rele vorbesc într-un alt articol -> https://alexnicolita.ro/2019/12/24/datoria-buna-versus-datoria-rea/

Datoria bună este un model al banilor altor oameni. Datoria bună este cea care îți bagă bani în buzunar, prin contrast datoria rea îți scoate bani din buzunar.

Spre exemplu, împrumutul pe care-l iei ca să-ți cumperi o mașină este o datorie rea. Plătești în fiecare lună pentru mașină în timp ce mașina nu produce niciun venit și se depreciază ca valoare (dacă intenționezi totuși să-ți cumperi o mașină vezi într-un alt articol ce mașină îți permiți -> https://alexnicolita.ro/2021/05/30/ce-masina-iti-permiti/ )

Pe de altă parte, datoria bună este un împrumut pentru o proprietate pentru care venitul din chirie acoperă rata pe care o plătești la bancă. În felul ăsta primești un venit lunar.

Mulți oameni probabil că se gândesc că este o fantezie ca alți oameni să-ți ofere banii lor pentru ca tu să-i investești dar nimic nu este mai departe de adevăr. Hai să vedem un exemplu cum acest lucru poate funcționa.

Dacă am 100.000 Euro pentru a-i investi, aș putea să-i folosesc pentru a finanța 5 proprietăți cu un avans de 20% pentru fiecare proprietate. Dar utilizând conceput de banii altor oameni, aș putea să folosesc cei 100.000 Euro pentru a finanța 20 de proprietăți cu un avans de 5% pentru fiecare. Acest lucru ar fi posibil dacă aș găsi 20 de proprietăți în care merită investi iar apoi aș găsi alți investitor cu care să mă asociez pentru a investi în aceste proprietăți.

Așa arată cifrele:

– Bancă îmi oferă împrumut 80.000 Euro pentru fiecare proprietate

– Împart cei 100.000 Euro ai mei în 20 segmente a câte 5.000 eur

– Folosesc banii altor oameni pentru a finanța diferența de 15.000 euro necesară pentru fiecare proprietate

– Cu o dobândă de aproximativ 5%, plata împrumutului ar fi în jur de 300 euro pe lună.

– Chiria care s-ar încasa pentru fiecare proprietate ar fi de 500 euro pe lună.

Hai să presupunem că pentru banii investitorilor voi plăti o dobândă un pic mai mare, de 7%, ceea ce înseamnă că le datorez în jur de 100 Euro lunar (ce plătesc pentru că folosesc banii altor oameni).

Costurile totale ar fi de 400 euro pe lună pentru fiecare proprietate care produce 500 euro în urma închirierii. Deci voi avea un cashflow de 100 euro pe care-l bag în buzunar, 100 euro plătesc investitorilor și 300 euro plătesc la bancă pentru creditul ipotecar. Deci din fiecare proprietate voi băga în buzunar 1200 euro anual iar investitorii mei la fel. Dar luând în calcul 20 de proprietăți, asta înseamnă că voi avea 24.000 euro cashflow anual și un randament de 24% raportat la banii mei inițiali pe care i-am avut de investit (100.000 euro).

Dacă aș fi investit fără să folosesc banii altor oameni, aș fi avut un cashflow de 200 euro lunar din fiecare proprietate dar aș fi cumpărat doar 5 proprietăți, asta însemnă 1000 euro lunar sau 12.000 euro anual (randament de 12%). Practic folosind banii altor oameni obțin cu 100% mai mult, 24.000 euro în loc de 12.000 euro. Și dețin 20 de active în loc de 5. Mai târziu pot rambursa banii investitorilor, amortizez investiția proprie și continui să obțin cashflow din 20 proprietăți – un randament infinit.

De menționat că exemplul este unul foarte simplu. În viața reală lucrurile sunt un pic mai complexe: calificarea pentru așa multe ipoteci, găsirea investitorilor cu care să intri în parteneriat, managementul a 20 de proprietăți de închiriat. Însă principiile sunt aceleași. Investind folosind banii altor oameni necesită inteligență financiară ridicată însă creează un efect de levier pentru a-ți multiplica randamentele investiției.


De reținut din acest articol: conceptele de Banii altor oameni și Datorie bună