Recenzie: „Trezește uriașul din tine” – Tony Robbins

Cartea lui Tony Robbins, “Trezește uriașul din tine – Cum să preiei imediat controlul destinului tău mental, emoțional, fizic și financiar” ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru toți cei care doresc să-și ia angajamentul de a crește calitatea propriei vieți și de a-și controla propriul destin. Cartea este plină de la început și până la sfârșit cu principii și tehnici cu o bază științifică. Tony Robbins a studiat programarea neuro-lingvistică și de aici a creat sau copiat câteva tactici care te ajută să-ți schimbi comportamentul, acțiunile și în final calitatea vieții.

Nu este singura carte a lui Tony Robbins pe care am citit-o, însă o consider o capodoperă. Cu toate că nu este ușor de parcurs având peste 700 de pagini, recomand ca toate capitolele să fie tratate cu atenție pentru că în oricare pagina poți găsi informații extrem de importante. O idee bună ar fi să citești cartea cu pixul sau cu marker-ul în mână pentru că de multe ori vei fi nevoit să notezi anumite lucruri sau pur și simplu vei dori să subliniezi ideile care ți se par importante.

Cartea “Trezește uriașul din tine” o consider o continuare a cărții “Putere nemărginită” a carei recenzie o poți citi aici ( https://alexnicolita.ro/2019/12/20/recenzie-putere-nemarginita-tony-robbins/ ) pentru că informațiile din cele două cărți se leagă foarte mult.

Dacă ți-ai pus vreodată întrebările: “Ce face diferența în calitatea vieții oamenilor? Cum este posibil ca, atât de des, oamenii cu un mediu devastator să reușească să creeze vieți care ne inspiră? De ce atât de mulți oameni născuți în mediile privilegiate, care au la dispoziție fiecare resursă necesară succesului, sfârșesc obezi, frustrați și deseori dependenți de droguri? Cum aș putea să scap de obiceiuri negative astfel încât să-mi îmbunătățesc viața? Cum aș putea să preiau controlul vieții mele astfel încât să mă simt bine, însuflețit și plin de resurse în orice clipă?” Răspunsurile la aceste întrebări le poți găsi în această carte.

Trei schimbări majore

Încă din primele pagini ale cărții, Tony Robbins propune 3 schimbări pe care trebuie să le facem pentru a menține calitatea vieții. Acestea sunt:

1. Ridică-ți standardele

De fiecare dată când vrei în mod sincer să faci o schimbare, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți ridici standardele.

2. Schimbă-ți crezurile limitative

Dacă nu preiei controlul asupra sistemului tău de crezuri, îți poți ridica standardele oricât de mult vrei, dar nu vei avea convingerea de a le sprijini.

3. Schimbă-ți strategia

Pentru a-ți menține angajamentul, tu ai nevoie de cele mai bune strategii pentru a obține rezultate

Sistemul Principal

Cel mai mult mi-a plăcut analiza autorului asupra factorilor care controlează fiecare decizie pe care o luăm de-a lungul vieții. Cu toții avem un sistem sau o procedură pe care le parcurgem pentru a determina ce înțeles au lucrurile pentru noi și ce trebuie să facem în privința lor în aproape orice situație în viață. Dacă cineva se descurcă mai bine decât noi în orice domeniu al vieții, asta este pur și simplu deoarce acesta are o manieră mai bună de a evalua ce înțeles au lucrurile și ce ar trebui să facă în legătura cu asta. Există 5 elemente care compun acest sistem denumit Sistemul Principal.

1. Starea mentală și emotională în care te găsești în timp ce faci o evaluare

Trebuie să ne asigurăm că atunci când luăm decizii despre înțelesul pe care îl au lucurile și despre ce e de făcut, ne aflăm într-o dispoziție sufletească și emoțională plină de resurse.

2. Întrebările pe care le punem

Ca raspuns la orice lucru care se petrece în viața ta, creierul tău evaluează întrebând: Ce se petrece? Ce înseamnă situația asta? Ce avantaje am din situația asta? Este ceva care îmi provoacă durere sau plăcere? Prin urmare trebuie să ai răspunsurile corecte la înrebările corecte pentru a fi sănătos, bogat și de succes.

3. Ierarhia ta de valori

O valoare este reprezentată de ceea ce este important pentru tine, ceea ce prețuiești mult și ceea ce vrei să fii.

4. Sistemul crezurilor

Crezurile noastre globale ne oferă un sentiment de certitudine referitor la cum să ne simțim și la ce să ne așteptăm de la noi înșine. Regulile noastre sunt credințele pe care le avem despre ce trebuie să se petreacă pentru ca noi să simțim că valorile noastre au fost satisfăcute.

5. Experiențele de referință

Referințele sunt reprezentate de asocieri cu experințele pe care le-ai avut de-a lungul vieții și de asemenea de ce ți-ai imaginat de-a lungul vieții. Aceste referințe alcătuiesc materia bruta pe care o utilizăm pentru a ne construi crezurile și pentru a ne călăuzi deciziile.

Concluzie

Expert în psihologia schimbării, Tony Robbins prezintă cele mai eficiente strategii și tehnici pentru a-ți stăpâni emoțiile, corpul, relațiile, finanțele și viața. Cartea este ca un program pas cu pas care te va învăța lecțiile de bază ale stăpânirii de sine, reușind apoi să îți descoperi adevăratul scop și să preiei controlul propriei vieți.