Cum amenință inteligența artificială sute de milioane de job-uri?

Mașinile și roboții nu se îmbolnăvesc, nu trebuie să se izoleze datorită pandemiei, nu trebuie să-și ia concediu și nu vor cere niciodată o mărire de salariu!

Automatizarea și inteligența artificială amenință din plin sute de milioane de joburi din întreaga lume. S-a întâmplat deja ca milioane de job-uri să dispară datorită avansului rapid al tehnologiei care a făcut posibilă înlocuirea muncii simple și repetitive dar alte sute de milioane de oameni sunt aproape de a-și pierde locul de muncă pentru că vor fi înlocuiți de roboți sau computere cu software bazat pe inteligență artificială care pot face treaba în locul lor.

Vânzătorii de bilete din stațiile de metrou au fost înlocuiți de automate în țările civilizate (oare de ce nu se implementează asta și la noi?) iar biletele tipărite au fost înlocuite de bilete digitale. Există aeroporturi unde nu mai este nevoie de personal pentru check-in și predarea bagajelor. Eticheta de atașat la bagaj ți-o poți genera singur la automatele capabile să citească codul QR de pe boarding pass-ului electronic. În Japonia multe hoteluri au renunțat la recepționeri pentru că check-in-ul îl poți face singur și codul de acces în camera îl primești pe baza rezervării și a pașaportului (am trecut prin experiența asta).

Însă atât politicienii cât și angajații ignoră automatizarea, un lucru atât de important care va  răsturna economia. Ca să ne facem o idee cu ce ne putem confrunta să aruncam o privire asupra ceea ce s-a petrecut în SUA cu externalizarea slujbelor începută acum 2 decenii.

În 1999, președintele Bill Clinton a încurajat admiterea Chinei în World Trade Organization. Clinton a promis că începerea comerțului cu China va crește numărul de locuri de muncă în SUA și va reduce deficitul comercial. Însă s-a petrecut total opusul și multe locuri de munca au fost mutate în China unde există forță de muncă mult mai ieftină. Între 2000 și 2009 SUA au pierdut 5,6 milioane de locuri de munca în sectorul manufacturilor, inclusiv 627.000 de locuri de munca în producția de computere și electronice. 

Pierderea a 6 milioane de locuri de muncă este nimic pe lângă ceea ce poate face automatizarea. Outsourcing-ul și automatizarea au afectat până acum în mare parte joburile care presupun muncă fizică și manuală din sectoare cum sunt construcțiile și manufacturile. Însă automatizarea amenință serios chiar și locurile de muncă pentru care în prezent sunt necesare studii superioare.

Criza economică determinată de coronavirus va schimba pentru totdeauna felul cum arată economia. În vârful pandemic, America a pierdut cam 40 milioane de locuri de muncă. Multe companii au fost lovite din plin iar mulți CEO vor adopta automatizarea pentru că o consideră singura metodă de a supraviețui.

Mașinile și roboții nu se îmbolnăvesc, nu trebuie să se izoleze datorită pandemiei, nu trebuie să-și ia concediu și nu vor cere niciodată o mărire de salariu.

Vorbim aproape despre orice sector al economiei:

Legal: JP Morgan are deja inteligență artificială pentru a revizui documentele legale și acorduile comerciale pentru împrumuturi, activitate care ar fi necesitat săptămâni pentru o echipă de avocați

Jurnalism: Microsoft a concediat o mulțime de jurnaliști și i-a înlocuit cu inteligență artificială capabilă să genereze și să revizuiască conținut pentru articole.

Medicina: medicii se așteaptă ca o treime din activitatea lor să fie automatizată până în 2030.

Transporturi: există deja metrouri care circulă automat fără vatman iar autobuzele fără șofer sunt în stadiul de proiect în unele țări.

Care e problema?

Problema este că automatizarea și inteligența artificială înlocuiesc oamenii dar nu creează locuri noi de muncă. Te poți gândi la self check-out-ul de la supermarket. Tehnologia înlocuiește câțiva lucrători comerciali dar nu face supermarketul mai productiv deci nu apar noi locuri de muncă.

Se estimează că între 400 și 800 milioane de angajați pot fi disponibilizați până în 2030.

Conform figurii de mai jos, în jur de 400 de milioane de oameni își pot pierde slujba până în 2030 iar aproximativ 75 milioane de oameni vor fi nevoiți să schimbe radical atribuțiile job-ului datorită automatizării.

Cum să te pregătești?

Primele întrebări pe care trebuie sa ți le pui este unde te afli acum și ce abilități și cunoștințe profesionale necesită job-ul tău? Ce parte din job-ul tău ar putea să fie automatizată azi sau în viitorul apropiat? Indiferent de industria în care activezi, trebuie să fii conștient de faptul că oricine te-a angajat va căuta o metodă să automatizeze munca ta pentru a optimiza costurile, ceea ce poate însemna că tu îți poți pierde job-ul. Iar job-ul pe care îl ai acum poate să dispară pentru totdeauna. Deci trebuie să ai un business sau un sistem care generează bani pentru tine pentru ca tu să nu mai fi nevoit să te bazezi pe un angajator care foarte probabil se gândește cum să te înlocuiască prin automatizare. Apoi trebuie să investești banii pentru a produce alți bani.

Dar cel mai important lucru este să nu te oprești din învățat, din perfecționat , din a căpăta noi abilități și din a șlefui abilitățile pe care le ai. Învățarea nu se termină când ai terminat școala. Dacă vrei să ajungi un angajat indispensabil pentru firmă și să te poți adapta la orice schimbare în cadrul industriei în care activezi, învață ceva nou în fiecare zi, du-te la cursuri de pregătire, urmărește cursuri online, învață și obține certificări profesionale și apoi dovedește că poți aduce mai multă valoare în cadrul companiei și poți ajuta compania să fie mai profitabilă. În felul ăsta, nu numai că vei fi ferit de dispariția locurilor de muncă ca urmare a inteligenței artificiale, dar vei ajunge să câștigi din ce în ce mai mulți bani!