Cum să schimbi obiceiuri distructive: știința Condiționării Neuro-Asociative

Cu toții probabil avem un obicei pe care dorim cu orice preț să-l schimbăm pentru că am conștientizat că acel obicei ne împiedică să ne simțim bine, să fim mereu într-o stare plină de resurse și să experimentăm emoții pozitive. Poate că acel obicei ne produce plăcere pe termen scurt dar foarte multă durere pe termen lung. Cu toții încercăm emoții precum plictiseala, frustrarea, furia, senzația că suntem copleșiți și elaborăm strategii pentru a opri aceste sentimente. Unii oameni se folosesc de mâncare, alții se folosesc de tutun, alții se folosesc de sex, alții se folosesc de alcool, alții se folosesc de țipatul la copiii lor. Ei știu că această rută neurală le va alina durerea și îi va aduce la un nivel oarecare de plăcere pe moment.

Care este soluția pentru a schimba obiceiuri distructive cum ar fi mâncatul în exces și consumul de junk food, fumatul, consumul excesiv de alcool sau chiar de droguri, sau pentru a schimba ticuri nervoase cu care sigur nu dorești să te identifici cum ar fi rosul unghiilor sau al pielițelor din jurul unghiilor, jucatul cu părul, mușcatul buzelor, pocnitul din palme?

Dacă noi vrem să ne schimbăm comportamentul, există un singur mod eficace de a face asta: trebuie să asociem senzații de durere imediate și insuportabile vechiului nostru comportament si senzații de plăcere imediate si incredibile celui nou. O tehnică a programării neuro-lingvistice numită condiționare neuro-asociativă vine în ajutorul nostru pentru a schimba comportamente vechi, dăunătoare și a le înlocui cu alte comportamente noi, benefice. Această tehnică conține 6 pași care sunt prezentați mai jos.

În acest articol voi explica schimbarea a 3 tipare negative: fumatul, consumul de mâncare nesănătoasă (junk food) și rosul unghiilor. Voi prezenta exemple concrete pentru fiecare tipar în parte. Însă tu poți folosi cei 6 pași următori pentru schimbarea oricărui comportament pe care vrei să-l elimini din viața ta.

1. Decide ce vrei cu adevărat și ce te împiedică să obții acel lucru acum

Dacă vom continua să ne concentrăm auspra lucrurilor pe care nu ni le dorim, vom avea și mai mult parte de ele. Primul pas în producerea oricărei schimbări este să hotărăști ce vrei astfel încât să ai ceva în direcția căruia te miști. Cu cât poți să fii mai specific referitor la ceea ce vrei, cu atât vei avea mai multă claritate și cu atât mai mare va fi puterea de care vei dispune pentru a obține repede ceea ce vrei.

De cele mai multe ori, ceea ce ne împiedică să obținem ceea ce vrem și să operăm schimbarea este că asociem mai multă durere acțiunii de a realiza o schimbare decât faptului de a rămâne pe loc. Fie avem un crez de tipul: “Dacă mă schimb voi avea parte de durere”, fie ne temem de necunoscutul pe care schimbarea îl poate aduce.

Dacă fumezi, ar trebui deja să fie foarte simplu și clar. Posibilitatea de a te îmbolnăvi în viitor și faptul că arunci banii pe țigări, ar trebui să asocieze fumatului destulă durere în comparație cu plăcerea scurtă pe care o provoacă fumatul unei țigări.

În categoria junk food-ului intră alimentele care au valoare nutritivă mică, dar sunt foarte bogate în calorii, zahăr, grăsimi saturate, trigliceride, acizi trans care provoacă creșterea colesterolului rău. Dacă consumi junk food în exces (chips-uri, snacks-uri, pizza, cartofi prăjiți, hot dog, prăjituri, produse de patiserie) ar trebui să asociezi suficientă durere cu ideea de a fi supraponderal și cu posibilitatea de a dezvolta boli de inimă, hipertensiune arterială, anumite tipuri de cancer în comparație cu plăcerea de moment pe care o oferă gustul bun al acestor alimente.

Referitor la rosul unghiilor, dacă asociezi imaginea și identiatea ta cu acest tipar, ar trebui să-ți provoci suficientă durere. Pur și simplu nu vrei să te identifici cu așa ceva și de asemenea nu vrei ca cei din jur să te asocieze cu asemenea ipostaze. Deci plăcerea de moment și calmarea emoțiilor și a stresului pe care o oferă rosul unghiilor pălește în fața durerii pe care acest tipar o provoacă.

2. Efectul de pârghie: asociază o durere enormă cu faptul de a nu te schimba acum și o plăcere enormă cu experiența de a te schimba acum.

Schimbarea nu este o problemă de capacități ci este o problemă de motivatie. Totodată schimbarea este asociată cu un “ar trebui într-o bună zi” în loc de “trebuie acum”. Singurul fel în care vom reuși o schimbare acum este dacă vom crea o senzație de urgență care este atât de intensă, încât suntem constrânși să mergem până la capăt.

Fiecare schimbare pe care ai realizat-o vreodata în viața ta este rezultatul schimbării neuro-asocierilor tale despre ceea ce înseamnă durere și ceea ce înseamnă plăcere. Unul dintre lucrurile care îi face pe toți să schimbe direcția este atingerea unui prag al durerii. Asta înseamnă să simți durere la un nivel atât de intens, încât știi că trebuie să te schimbi acum, un punct în care creierul tău spune: “m-am săturat, nu mai pot să petrec nicio zi, nici măcar o clipă trăind sau simțindu-mă în felul acesta.”

Așa că trebuie să creezi un efect de pârghie care să te determine să faci schimbarea. Cel mai bun efect de pârghie pe care îl poți face pentru tine este durerea care vine din interior, nu din afară. Efectul de pârghie obținut prin evidențierea unei inconsecvențe între standardele cuiva și comportamentul său poate fi incredibil de eficace în a-l presa să se schimbe. Una dintre cele mai puternice forțe ale personalității umane este motivația de a menține integritatea propriei noastre identități. Dacă NU ești extrem de nemulțumit cu actualul tău tipar de comportare, nu vei fi motivat să realizezi schimbările care sunt necesare.

Așa că, de ce nu s-ar schimba o persoană atunci când simte și știe că ar trebui să se schimbe? Ea asociază mai multă durere cu realizarea schimbării decât cu a NU se schimba. Deci pentru a schimba pe cineva, inclusiv pe noi înșine, trebuie pur și simplu să inversăm asta astfel încât să fie incredibil de dureros să nu ne schimbăm iar ideea de a ne schimba să fie entuziasmantă și plăcută! Iar pentru a crea o pârghie suficient de puternică at trebui să te întrebi:

– Cât mă va costa dacă nu mă schimb?

– Cât mă costă deja mental, emoțional, fizic, financiar, spiritual faptul că nu mă schimb?

– Dacă mă schimb, cu mă va face acest lucru să mă simt în legătură cu mine însumi?

– Cu cât aș fi mai fericit dacă mă schimb?

Să aplicăm pasul 2 pentru cele 3 tipare comportamentale pe care dorim să le schimbăm.

În cazul fumatului:

Mă va costa sănătatea dacă nu renunț la fumat? Câți bani ard zilnic fumând? Dacă schimb acest comportament, cât de fericit voi fi și cât de bine mă voi simți?

În cazul alimentelor junk-food:

Cum mă simt fizic și emoțional fiind supraponderal din cauza junk-food-ului? Mă va costa în continuare sănătatea dacă nu mă schimb? Cât de bine mă voi simți dacă voi adopta o alimentație săntoasă și voi reveni la greutatea optimă? Cât de fericit voi fi dacă voi arăta bine fizic?

În cazul rosului de ungii:

Cât mă costă faptul că alți oameni mă suprind în public rozându-mi unghiile? Cum mă simt emoțional știind că mai tot timpul sunt cu mâinile în gură iar degetele mele arată groaznic? Dacă schimb acest tipar, cât de bine mă voi simți în legătură cu imaginea mea de sine? Cât de fericit aș fi dacă aș schimba acest tipar și nu aș mai băga unghiile în gură iar degetele ar arăta impecabil?

3. Întrerupe tiparul limitativ

Dificultatea este că majoritatea oamenilor vor un rezultat nou, dar continuă să acționeze în același fel. Dacă noi derulăm același tipar învechit, vom obține aceleași rezultate învechite. Deci cum spargem tiparul limitativ?

Unul dintre cele mai bune moduri de a întrerupe tiparul cuiva este să faci lucruri la care acesta nu se așteaptă, lucruri care sunt radical diferite de ceea ce au întâlnit înainte. Gândește-te la modalități în care îți poți întrerupe propriile tipare. Așa că haide să vedem care sunt cele mai caraghioase mișcări pe care le poți face pentru întreruperea tiparului.

În cazul fumatului, de fiecare dată când ai tendința să pui țigara în gura, oprește-te imediat și fă 10 flotări, oriunde te afli!

Dacă mănânci în exces junk-food și vrei să te oprești, data viitoare când te afli într-un restaurant sau fast food, fă un salt în mijlocul încăperii, arată cu degetul spre scaunul tău și strigă tare: “PORC!”. Îți garantez că dacă faci asta de câteva ori în public nu vei mai mânca niciodată junk-food! Sau pur și simplu, în loc să te grăbești spre prima patiserie sau prima pizzerie, întrerupe tiparul și aleargă o tură în jurul blocului!

În cazul rosului unghiilor, de fiecare dată când ai tendința să duci degetele la gura, pur și simplu dă-ți o palmă, ca să te trezești o dată la realitate!

O altă modalitate de a sparge tiparul este de a te opri pur și simplu din a face ceva, de a te opri brusc, pentru a dezintegra treptat ruta neuronală creată pentru acel tipar. Însă cea mai importantă distincție pentru întreruperea tiparului este să o faci în clipa în care se produce tiparul.

4. Creează o nouă obișnuiță, pozitivă, care să o înlocuiască pe cea veche, negativă

Eșecul majorității oamenilor de a găsi o modalitate alternativă de a scăpa de durere și de a încerca sentimente de plăcere este motivul principal pentru care tentativele de a se schimba ale celor mai mulți oameni sunt temporare. Ei nu au nimic cu care să înlocuiască vechiul tipar. O dată ce ai înterupt tiparul la punctul precedent, trebuie să umpli golul cu un nou set de alegeri care îți vor oferi aceleași sentimente plăcute fără efectele secundare negative.

O dată ce te-ai lăsat de fumat, tu trebuie să găsești un nou mod sau o mulțime de moduri noi de a înlocui orice beneficii pe care le obțineai de la vechiul comportament. Cu ce poți înlocui fumatul? Cel mai bun tipar nou cu care să înlocuiești fumatul este tiparul exercițiilor fizice. Fă-ți un abonament la sală și mergi de 3-4 ori pe săptămână. În zilele când nu ai timp să te duci la sală, exersează acasă. Acesta trebuie să fie noul tipar care înlocuiește vechiul tipar al fumatului.

Cu ce înlocuiești junk food-ul? Cu mâncare sănătoasă: salate de toate tipurile, fructe, legume, fripturi pe care nu le asociezi cu cartofii prăjiți însă le consumi împreună cu salată, alimente bogate în acizi grași nesaturați (sănătoși) și antioxidanți cum ar fi nuci, semințe, alune, fistic, migdale, caju. Asta nu înseamnă că nu vei mai consuma niciodată chips-uri, burgeri, aripioare crispy, deserturi bogate în zahar sau Coca Cola. O poți face ocazional însă mare atenție la a nu reveni la vechiul tipar de a avea o alimintație bazată pe junk food!

Cu ce înlocuiești tiparul rosului de unghii? Cu o nouă fizionomie care să includă zâmbetul: îndreaptă privirea la 45 grade în sus, pieptul înainte, și zâmbește larg. Nu numai că ai înlocuit un tipar negativ, dar această fizionomie te transpune într-o stare de bine.

5. Condiționeaza noul tipar până devine constant

Condiționarea este modalitatea prin care să te asiguri că o schimbare creată de tine este solidă și rezistentă pe termen lung. Cel mai simplu mod de a condiționa un lucru constă în a-l repeta pur și simplu de nenumărate ori până când este creată o rută neurologică. Creierul tău va începe să asocieze asta ca pe o nouă modalitate de a obține acest rezultat în mod constant. Dacă nu faci asta, vei reveni al vechiul tipar.

Dacă repeți noua alternativă însufelțitoare de nenumarate ori cu o intensitate emoțională extraordinară, îți vei croi un drum și, cu încă și mai multe repetiții și emoții, aceasta va deveni o autostradă spre acest nou mod de a obține rezultate și va deveni o parte din comportamentul obișnuit.

Apoi trebuie să consolidezi noul tău comportament. Cum te poți recompensa pe tine însuți pentru reușită? Stabilește o serie de obiective pe termen scurt și recompensează-le imediat pe măsură ce le atingi. În felul acesta, sistemul tău nervos învață să asocieze o mare plăcere cu schimbarea.

Nu aștepta până împlinești un an fără fumat. Când ai rezistat o zi, oferă-ți ție însuți o recompensă mică! Când ai rezistat o săptămână fără fumat, ieși în oraș la restaurantul preferat. Când ai rezistat o lună fără fumat, cumpără-ți un articol vestimentar scump.  

Nu aștepta până slăbești 35 de kg. Nu aștepta nici măcar până vei fi pierdut o jumătate de kg. În clipa în care poți refuza junk food, deși este chiar în fața ta, felicită-te pe tine însuți! Recompensează-te cu o cafea latte, sau cu un suc natural de fructe. Când ai ajuns la greutatea optimă recompensează-te cu o vacanță!

Pentru tiparul rosului de unghii, te las pe tine să stabilești recompensele pentru o zi întreagă în care nu ai ros unghiile, o săptămâna întreaga în care nu ai ros unghiile și mai mult de o luna în care nu le-ai ros. Dacă ai reușit să faci asta pentru mai mult de lună, cu siguranță ai reusit să înlocuiești vechiul tipar pentru totdeauna. Recompensa poate să fie orice, de la ieșit în oraș cu prietenii, achiziționarea unui gadget nou până la vacanțe exotice.

Orice tipar emoțional sau de comportament care este consolidat continuu va deveni un răspuns automat și condiționat. Orice lucru pe care nu reușim să-l consolidam va dispărea în cele din urmă.

6. Testează

Parcurgând pașii anterior te-ai decis asupra noului tipar emoțional sau noului comportament pe care îl dorești; ai obținut un efect de pârghie asupra ta pentru a-l schimba; ai întrerupt tiparul vechi; ai găsit o nouă alternativa; ai condiționat-o până aceasta a devenit constantă. Rămâne pasul de a o testa pentru a te asigura că funcționează pe viitor. Lista de verificare a consecințelor este următoarea:

X. Asigură-te că durerea este complet asociată cu vechiul comportament. Atunci când te gândești la vechiul tău comportament sau le vechile sentimente, îți imaginezi și simți lucruri care acum sunt dureroase în loc să fie plăcute?

În cazul fumatului ar trebui să simți suficientă durere când te gândești să-ți aprinzi țigara.

În cazul alimentației nesănătoase ar trebui să simți suficientă durere când te gândești să consumi iar produse de patiserie, chips-uri, dulciuri care te pot face iar obez și bolnav.

În cazul rosului de unghii, ar trebui să simți suficientă durere când îți vine să rozi unghiile.

X. Asigură-te că plăcerea este complet asociată cu noul tipar. Atunci când te gandești la nou tipar, îți imaginezi și simți lucruri care acum sunt plăcute în loc să fie dureroase?

Simți plăcere când te gândești să faci sport în loc să fumezi?

Simți plăcere când consumi alimente sănătoase în loc de junk-food și acum cântărești greutatea optimă?

Simți plăcere când ai adoptat o nouă fizionomie care te transpune într-o stare de bine, în loc să rozi unghiile?

X. Aliniază-te cu valorile și crezurile tale. Noul compotament este compatibil cu valorile, crezurile și regulile tale?

Ai o identitate asociată cu un fumător sau un nefumător?

Ai o identitate asociată cu o persoană sănatoasă care arată bine fizic, sau cu o persoană obeză, bolnavă, consumatoare de junk-food?

Mai ai identiatea unei persoane fără echilibru emoțional, care roade unghiile?

X. Asigură-te că beneficiile vechiului tipar au fost păstrate. Noul tipar sau comportament îți va permite să obții beneficiile și senzațiile de plăcere pe care le obțineai de la vechiul tipar?

Pentru fiecare dintre tiparele vechi (fumat, consumul de junk-food, rosul unghiilor), cântărește senzațiile de plăcere pe care le obții cu noile tipare și vezi dacă sunt în egală măsură cu senzațiile de plăcere pe care le obțineai cu vechile tipare.

X. Acordarea în viitor. Imaginează-ți lucrul care te-ar fi determinat să adopți vechiul tipar. Fii sigur că poți utiliza noul tipar în locul celui vechi.

Acum ai condiționarea neuro-asociativă a schimbării! Cheia este să o utilizezi să schimbi orice tipar sau comportament care te face nefericit și te pune într-o stare lipsită de resurse într-un nou tipar sau comportament care te face fericit și te pune înt-o stare plină de putere și entuziasm!