Puterea deciziilor și influența destinului

De ce este important să iei decizii potrivite? Deciziile îți determină acțiunile, acțiunile îți determină rezultatele, iar rezultatele în final îți determină destinul. O altă decizie într-un alt punct al vieții tale te-ar fi determinat să acționezi altfel ceea ce ți-ar fi adus alte rezultate și în final un alt destin.  Destinul ți-l poți remodela începând de azi luându-ți aganjamentul pentru rezultate pe termen lung.

De ce e important să-ți iei angajamentul pentru rezultate pe termen lung în loc de soluții pe termen scurt vom vedea în rândurile următoare.

Cele 3 decizii

Este foarte important să știi că poți lua chiar acum o decizie nouă care îți va schimba viața, o decizie asupra unui obicei pe care îl vei schimba, sau o aptitudine pe care o vei stăpâni, sau cum te vei purta cu oamenii. A lua o decizie adevărată înseamnă să te angajezi să obții un rezultat și după aceea să te privezi de orice altă posibilitate.

Destinul tau este influențat de felul în care iei decizii. În același timp, destinul tău este contolat de trei decizii pe care le iei în fiecare clipă a vieții. Aceste trei decizii determina ceea ce vei observa, cum te vei simți, ce vei face, cu ce vei contribui și cine vei deveni. Dacă vrei să-ți controlezi viața trebui să controlezi mai întâi aceste trei decizii.

Cele 3 decizii sunt:

1. Deciziile tale despre lucrurile asupra cărora să te focalizezi

2. Deciziile tale despre ce înseamnă lucrurile pentru tine

3. Deciziile tale despre ce să faci pentru a crea rezultatele pe care le dorești.

Aceste 3 decizii îți vor determina destinul suprem.

Nici ceea ce se întâmplă cu tine acum, nici ceea ce s-a întâmplat în trecutul tău nu determină cine veni deveni tu. Însă destinul tău supreme este influențat de deciziile tale despre lucrurile asupra cărora sa te focalizezi, despre ce înseamnă lucrurile pentru tine și despre ce ai de gând să faci tu în legătura cu ele.

Dacă observi că cineva are mai mult succes decât ai tu în orice domeniu, acea persoană evaluează diferit contextual respectiv și ia aceste trei decizii în mod diferit față de tine în acel context sau situație.

Sindromul Niagara

Plătim în viață un preț seminficativ și nu avem parte de ceea ce ne dorim pentru că prea mulți dintre noi nu luăm majoritatea deciziilor noastre în mod conștient, îndeosebi aceste trei decizii absolut cruciale. De fapt, cei mai mulți oameni trăiesc un sindrom numit “Sindromul Niagara”. Viața este precum un râu iar majoritatea oamenilor sar în râul vieții fără să decidă vreodată cu adevărat unde vor să ajungă. Așa că, într-o perioadă scurtă de timp, ei ajung să fie purtați de curent: evenimentele curente, temerile curente, provocările curente. În momentele importante în care ajung la bifurcațiile râului, ei nu decid în mod conștient unde vor să meargă sau care este direcția corectă pentru ei. Ei nu fac decât “să se lase purtați de val”. Asta însemnă că oamenii respectivi sunt conduși de mediu în loc să fie conduși de propriile valori. Aici se pierde controlul. Partea proastă este că ei rămân în această stare inconștientă până într-o zi în care sunetul apei agitate îi trezește și descoperă că se află la 2 metri de Cascada Niagara, într-o barcă fără vâsle. Iar de aici urmează să se prăbușească. Poate fi o prăbușire fizică, emoțională sau financiară.

Dacă ai fi luat decizii mult mai bune în amonte atunci ai fi putu evita situația dificilă de acum, indiferent de dificultățile pe care le ai în momentul de față în viața ta. Cum facem să redresăm lucrurile dacă suntem prinși în cursul râului vijelios? Fie luam decizia de a coborî vâslele în apa și să vâslim nebunește într-o direcție nouă, fie decidem să plănuim în avans. Dacă ai o destinație la care vrei să ajungi cu adevărat, atunci trebuie să ai o rută pentru această destinație și un plan sau o hartă care să tea jute pentru a putea lua decizii de calitate pe parcurs.

Interesant este că creierul tău a construit un sistem interior pentru luarea deciziilor. Înfricoșător este că majoritatea oamenilor nu programează niciodată în mod conștient acest sistem. În schimb, este instalat de-a lungul anilor de diferite surse, cum ar fi părinții, colegii, profesorii, televiziunea, persoanele din publicitate și cultură în general. Acest sistem este alcătuit din 5 componente:

1. Credințele și convingerile tale fundamentale precum și regulile tale inconștiente

2. Valorile tale de viață

3. Referințele tale și semnificația pe care o dai lucrurilor și evenimentelor

4. Întrebările pe care ți le adresezi

5. Stările emoționale pe care le încerci în fiecare moment

Schimbând oricare dintre aceste 5 componente, indiferent că este vorba de un crez fundamental, regulă, valoare, referință, întrebare, stare emoționala – tu poți produce imediat o schimbare puternica și măsurabila în viața ta pentru a produce rezultatele pe care ți le dorești. Cel mai important, vei combate cauza și nu efectele!

Distincții cheie

Curgând la vale pe râul vieții vor exista momente când vei fi singur în barcă și va trebui să iei câteva decizii importante de unul singur. Vestea bună este că dacă ești dispus să înveți din experiența ta și mai ales din eșecuri, atunci până și momentele despre care ai putea crede că au fost dificile devin grozave deoarce ele îți oferă informații valoroase – distincții cheie – pe care tu le vei utiliza pentru a lua decizii mai bune în viitor. O să ajungi la concluzia că persoanele care au mai mult succes decât tine au luat mai multe decizii proase decât ai luat tu!

Vrei să deprinzi noi abilități? Cât de mult timp îți va lua să stăânești  o nouă aptitudine?  Răspunsul la această întrebare este “cât de mult timp vrei să îți ia?”. Dacă tu acționezi de zece ori pe zi, având “experiențele de învățare” corespunzătoare acestora, în timp ce alții se antrenează pentru o nouă aptitudine o dată pe lună, tu vei avea zece luni de experiență într-o zi și vei ajunge să stăpânești curând aptitudinea și probabil că vei fi considerat în mod ironic “talentat și norocos”

Focalizare pe termen lung

Pentru a reuși, trebuie să ai o focalizare pe termen lung. Majoritatea dificultăților pe care le avem in viețile noastre personale, cum ar fi de exemplu că facem abuz în mod constant de mâncare, băutură, sau țigări în exces sau faptul ca ne simțim copleșiți și renunțăm la visurile noastre, își au sursa în focalizarea pe termen scurt. Succesul și eșecul nu sunt experiențe care se petrec într-o clipă. Toate acele mici decizii de pe parcurs sunt cele care îi fac pe oameni să greșească. Este eșecul de a merge până la capăt. Este eșecul de a acționa. Este eșecul de a persista. Este eșecul de gestionare a stărilor noastre mentale și emoționale. Este eșecul de a ne controla focalizarea.

Deciziile mici îți determină succesul: decizia de a te supune pe tine însuți unui standard mai înalt, decizia de a contribui, decizia de a-ți hrăni mai degraba mintea decât să permiți mediului să te controleze. Niciun individ sau organizație care a devenit de succes nu a reușit asta cu o focalizare pe termen scurt.

Trebuie să ai în vedere rezultatle pe termen lung în loc de mici obiective pe termen sucrt. Decizia de a-ți lua angajamentul pentru rezultate pe termen lung, nu pentru soluții pe termen scurt, este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua pe parcursul vieții tale. Eșecul de a face asta îți poate aduce nu doar enorme necazuri financiare, sociale, dar în unele cazuri chiar suprema durere personală.