Recenzie: “Gata cu tâmpeniile” – Gary John Bishop

De la autorul cărții “Unfuck Yourself”, Gary John Bishop, avem ce-a de-a doua carte a sa, “Gata cu tâmpeniile” (titlu în engleza: Stop Doing That Shit), care încearcă să descrie motivele pentru care suntem blocați în cicluri distructive de auto-sabotare și cum prin oprirea  “tâmpeniilor” din mecanismele subconștiente putem răzbate și obține ceea ce ne dorim.

Cei 3 sabotori

Gary John Bishop începe cartea prin punerea bazelor a ceea ce noi credem ca fiind adevărul, și modul în care am internalizat versiunile noastre ale adevărului în identitatea noastră. Apoi se scufundă adânc în cei trei „sabotori” principale ai vieții noastre. Dacă știi că n-ar trebui să faci anumite lucruri și totuși le faci, sau dacă simți că ai un blocaj în carieră sau în viața personală, nu reușești să îți găsești partenerul potrivit, nu reușești să prosperi sau să-ți atingi obiectivele, totul se întâmplă din cauza autosabotării.

Cei 3 sabotori principali ai vieții noastre sunt:

– concluzia pe care o avem despre noi înșine

– concluzia pe care o avem despre cei din jur

– concluzia pe care o avem despre viață

Fiecare capitol ne plimbă prin exemple ale modului în care aceste concluzii ne țin ostatici într-un ciclu perpetuu de auto-sabotaj și vine cu exemple care arată cum putem ajunge noi înșine la aceste concluzii. Bishop susține că toate concluziile noastre sunt în mod inerent, critice: “nu sunt suficient de bun”, “oamenii nu pot fi de încredere”, “viața este nedreaptă”, “viața e grea”, “viața e o luptă”. Însă aceste concluzii ne obligă la un anumit mod de gândire și la un anumit mod de acțiune care ne ține departe obiectivele pe care vrem să le atingem în viață. Ele sunt ca o fundație greșită, iar pentru a schimba rezultatele din viața noastră trebuie sa umblăm la această fundație, să acceptăm trecutul să modificăm aceste 3 concluzii și să abordăm un plan nou de acțiune.

Cartea se termină cu instrucțiuni cu privire la modul în care, prin înțelegerea concluziilor noastre, putem întrerupe aceste cicluri de auto-sabotare și cum putem trece la acțiuni mai productive care ne duc mai aproape de atingerea obiectivelor noastre.

“Gata cu tâmpeniile” te ajuta să-ți cunoști și să-ți controlezi cele mai profunde mecanisme subconștiente și să transformi cele mai negative gânduri și comportamente ale tale în viața pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna, dar n-ai știut cum să o dobândești.

Citatul preferat din carte:

“Nu e nimic de reparat, pentru că nu ești stricat. Ce dracu’, doar nu ești o piesă de mobilier, ești o expresie a vieții, așa că scoate capul din cutie și exprimă-ți viitorul. Fă ceva minunat cu el, ceva pentru care să merite să mori. Restul e doar lamentare și cafea de proastă calitate”

Ceea ce Bishop oferă sunt modalități de a înțelege de unde pot proveni credințele negative deținute, pornind de la baza experiențelor tale de viață. Dacă ideea de a explora “criticul interior” îți este nouă, atunci aș recomanda să privești mai atent această carte, pentru că abordează credințele limitative cele mai populare și modurile în care putem neintenționat să ne auto-sabotăm.

Recenzia primei cărți a lui John Bishop, “Unfuck Yourself”, o poți citi aici -> https://alexnicolita.ro/2020/06/20/recenzie-unfuck-yourself-gary-john-bishop/