Cum să fim oportuni în epoca roboților și a inteligenței artificiale

O dată cu dezvoltarea automatizării și a roboților prin avansarea cercetărilor în artificial intelligence și machine learning, trebuie să stăpânești abilitatea de a rezolva probleme.

Există atât de multă birocrație și muncă fără sens în aproape oricare multinațională astfel încât nimic nu se face pentru a se obține un rezultat concret. Angajații care au un job de rând și care execută o muncă de rutină sunt în pericol pentru că automatizarea job-urilor îi poate înlocui.

60 milioane de locuri de muncă s-au pierdut în întreaga lumea în vârful pandemic iar acum companiile se uită la epoca covid-ului ca la o perioadă în care pot furniza mai multă eficiență și productivitate și în același timp să repună cât mai puține job-uri din cele pierdute.

Covid, automatizarea, roboții și milioanele de slujbe înlocuite

Se estimează ca 47% din job-urile din SUA ar putea fi automatizateîn următorii 20 de ani. Iar acest proces este accelarat de criza produsă de coronavirus. Instalarea roboților ca un răspuns la coronavirus s-a facut rapid. Dintr-o dată au apărut roboți care curăță podele aeroporturilor și care verifică temperatura oamenilor. Spitalele și universitățile l-au instalat pe Sally, un robot creat de compania Chowbotics care e capabil să facă salată și care a înlocuit angajații cantinelor. Mall-urile și stadioanele au instalat roboții de la Knightscope Security pentru a asigura patrula proprietăților care au rămas goale . Companiile producătoare de paturi de spitale și bețișoare cu vată au apelat la Yaskawa America pentru un robot industrial care să crească productivitatea. Companiile au închis call center-ele care aveau agngajați și au instalat chat boți creați de compania LivePerson sau au apelat la platforma bazată pe artificial intelligence – Watson Assistant.

Întrebarea pe care ar trebui să și-o pună orice angajat este ce alte job-uri ar putea să dispară ca urmare a dezvoltării tehnologiilor sofisticate cum ar fi artificial intelligence și machine learning? Nu știm cu siguranță dar e cert că va fi din ce în ce mai greu pentru oameni să stea în calea mașinilor. JP Morgan beneficiază acum de inteligență artificiala pentru a revizui contractele comerciale de împrumuturi, efectuând în câteva secunde ceea ce o echipă mare de avocați ar fi făcut în decursul unui an. Se pare că visul de a deveni un avocat nu o să mai fie un vis pentru prea mult timp.

Un lucru e cert, trebuie să ne poziționăm acum, nu cândva în viitor, pentru a prospera când inteligența artificiaă o să vină în plină forță.

Cei 4 “călăreți” ai apocalipsei job-urilor: roboții, automatizarea, artificial intelligence și machine learning

Biblia vorbește în cartea Apocalipsei despre cei 4 călăreți care prevestesc apocalipsa: cuceririle, războiul, foametea și moartea. Astăzi putem menționa cei 4 “călăreți” care prevestesc sfârșitul multor slujbe: roboții, automatizarea, artificial intelligence și machine learning.

Mulți elevi în ziua de azi visează să ajungă avocați sau doctori însă aceste job-uri sunt în pericol să fie înlocuite de cei 4 “călăreți” moderni care prevestesc apocalipsa multor slujbe. Astăzi, cel mai riscant este să fii angajat pentru că nu ai niciun fel de control. Doar patronii companiei au control și ar înlocui instantaneu angajații dacă ar putea. O dată cu dezvoltarea erei inteligenței artificiale,  multe job-uri devin demodate iar companiile produc mai mult cu mai puțină forță de muncă. Cele mai de succes companii nu mai au nevoie de așa multă forță de muncă. Dacă aruncăm o privire la giganții de pe Wall Street, în 1964 compania AT&T avea 760.000 angajați. Astăzi Apple are doar 137.000 de angajați. Astăzi, marile corporații de pe Wall Street produc miliarde de dolari pe care le împart cu mai puțin angajați păstrând astfel o parte mai mare din profit.

Într-o lume în care a fi angajat a devent din ce în ce mai puțin sigur, cred că este impartiv să devenim mai focusați pe antreprenoriat. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: “Ce va fi valoros în viitor referitor la muncă?”.

Părerea mea este că o anumită abilitate cheie va fi foarte căutată, și această abilitate este capacitatea de a rezolva probleme.

Rezolvarea problemelor: cum să fii relevant într-o lume a roboților

Problema actuală în lume este că nu există suficient de mulți rezolvatori de probleme. Deci dacă devii o persoană care rezolvă probleme poți deveni bogat.

O afacere de succes are următorul tipar:

Problemă -> Soluție -> Problemă -> Soluție -> Problemă -> Soluție

Antreprenorii văd problemele din lume și găsesc soluții. Cei mai de succes antreprenori găsesc cele mai bune soluții. În aceste companii lucrează oameni cu un grad înalt de inteligență financiară care provine dintr-o educație financiară solidă și astfel acești oameni sunt capabili să rezolve aceste probleme și să producă bani oferind soluții.

Dacă vrei să prosperi în acestă lume din ce în ce mai automatizată, trebuie să te obișnuiești cu ideea că problemele nu o să dispară niciodată. Nu contează de câte ori găsești soluții pentru probleme, o altă problema va răsări. Dar dacă de asemenea înțelegi că acest proces de a rezolva probleme este cel care te face bogat, vei primi problemele cu brațele deschise în viața ta și le vei vedea binevenite și în viețile altora. O dată ce începi să-ți rezolvi problemele și deasemenea să rezolvi problemele altora, vei fi foarte căutat și capacitatea de a ajunge bogat va crește. Iar când înveți să folosești în avantajul tău cei 4 “calareți” care prevestesc apocalipsa job-urilor, capacitatea ta de a ajunge bogat va crește exponențial.

 Ecuația bogăției masive este:

Automatizarea, roboții, aritificial intelligence / machine learning X problemele mari care trebuie rezolvate = bogăție masiva

Lumea te va plăti bine pentru a le rezolva problemele

Cu cât e mai mare problema, cu atât vei fi plătit mai bine. Spre exmplu, plătești bani menajerei ca să-ți țină casa curată, dar plătești mult mai mulți bani pentru un doctor care să-ți mențină sănătatea? De ce? Pentru că poți trăi cu o casa murdară dar nu poți trăi cu o boală. Alte exemple sunt ale companiilor gigantice care au prosperat în ultimii ani. Netflix a rezolvat problema oamenilor care s-au văzut aproape sechestrați în casă datorită coronvairuslui și a produs cele mai mari profituri oferind divertisment la domiciliu. Apple a rezolvat nevoia de prelucrare a datelor și accesul rapid la informație prin iPhone, iPad și MacBook și acum este compania cu cea mai mare capitalizare pe bursă.

Dacă vrei să ai un viitor financiar sigur, trebuie în același timp să rezolvi probleme și să-ți întărești educația financiară pentru a învăța cum să faci bani din soluțiile pe care le oferi.

Începe cu o întrebare simplă: „Ce problemă am?” și continuă de aici. Șansele sunt că dacă îți rezolvi problemele, vei rezolva și problemele altora. Continuă cu educația financiara astfel încât atunci când vremurile devin dure pentru angajatul de rând, tu vei ști cum să faci bani rezolvând probleme. Aceasta este siguranța adevărată (nu aparenta siguranță oferită de un job), ceea ce roboții nu vor putea să înlocuiască pentru mult timp de acum înainte!