Cum să-ți cultivi geniul financiar

Oamenii talentați pot realiza venituri fabuloase. Contează însă să-ți descoperi acel talent care te face diferit și te scoate din mulțime, iar apoi să faci ceea ce trebuie cu talentul tău. Să faci ceea ce trebuie înseamnă nu doar să pui în practică talentul ci și să-ți antrenezi și să-ți dezvolți zi de zi acele abilități care te fac talentat. În această categorie a oamenilor care au aptitudini deosebite intră marii sportivi, actori, cântăreți, scriitori, vedete tv. Dacă ai deja abilități speciale pe care le-ai descoperit și pe care le folosești cu succes pentru a crea prosperitate, te felicit! Dar dacă acele abilități care te fac un om talentat există în tine și nu le-ai găsit inca? Cum faci să le descoperi și să le aplici pentru succesul tau?

Pune-ți următoarele întrebări:

La ce te pricepi cel mai bine?

Ce ai facut cel mai bine și ți-a adus succes?

La ce te-ai putea pricepe și ce ai putea face cel mai bine?

Care este mediul potrivit pentru afirmarea talentului tău?

Cele șapte tipuri de inteligență

Geniul este asociat cu talentul. De obicei, oamenii cu anumite talente și-au dezvoltat extrem acele abilități care îi fac talentați, devenind între timp genii în domeniile respective. Talentul nu este suficient. Dar multă muncă împreună cu talentul respectiv te pot face un geniu. Înainte de a începe să-ți analizezi punctele tari, abilitățile, și a încerca să descoperi geniul din tine care poate face lucruri deosebite spre folosul tău sau al semenilor tăi pentru a-ți aduce succes și prosperitate, trebuie să știi că există șapte tipuri de inteligență.

Howard Gardner, specializat în psihologia dezvoltării și profesor de cogniție și educație la Harvard Graduate School of Education, a dezvoltat teoria conform căreia nu există doar un singur tip de inteligență, ci șapte. Gardner considera că oamenii au diferite tipuri de inteligență, cu maniere diferite de a învăța și de a procesa informațiile. Indiferent că ești sau nu de acord cu el, toți ne putem gândi la oameni talentați în una sau mai multe dintre aceste arii pe care Gardner le numește tipuri de inteligență. Cunoaștem oameni care sunt muzicieni sau atleți talentați. Cunoaștem oameni care sunt genii matematice și proiectanți extraordinari.

Cele șapte tipuri de inteligență sunt:

1. Inteligență logico-matematică

Oamenii cu inteligență logico-matematică dezvoltată adoră numerele și rezolvarea problemelor matematice. Ei pot oferi echivalentul zecimal al unei fracții mai repede decât o poți calcula tu cu telefonul mobil. Astfel de persoane sunt elevi de nota 10 iar multe ajung să obțină diplome avansate. Apoi lucrează pentru corporații, universități sau guvern. Studenții care se descurca bine în domeniul matematic au o înclinație către programarea calculatoarelor, iniginerie sau contabilitate.

2. Inteligență verbal-lingvistică

Oamenii care se descurcă bine la școala și sunt elevi de nota 10, dispun și de inteligență verbal-lingvistică. Sunt cititori și scriitori excelenți. Studenții care se descurcă bine din punct de vedere lingvistic pot deveni avocați, prezentatori tv sau moderatori de emisuni.

3. Inteligență spațială

Persoanele care au inteligență spațială se orientează spre arte, urmează școala de arte și devin artiști de mare succes. Dacă ai inteligență spațială dezvoltată poți ajunge arhitect, designer de interioare, grafician.

4.  Inteligență corporal-kinestezică

Cei mai mulți sportivi s-au născut cu această inteligență. Cei câțiva foarte talentați, care formează eltia, ajung sportivi de performanță. Inteligența corporal-kinestezică se reflectă în capacitatea de executa mișcări deosebite și de a-ți controla corpul în așa fel încât să fii un sportiv desăvârșit atât în sportul individual cât și în cel de echipă.

5. Inteligență muzicală

Elevii și studenții care au acest tip de inteligență visează să fie vedete rock sau soliștii unor trupe muzicale. Unii visează să cânte într-o orchestră simfonică. Ei învață foarte repede să cânte la orice instrument muzical. Pot auzi muzica și recunoaște aproape ca prin farmec, notele pe care le aud. Oamenii ce dețin această inteligență se simt cel mai bine când sunt pe scenă și vor căuta cariere în domeniul artelor muzicale.

6. Inteligență interpersonală

Inteligența interpersonală este importantă pentru profesioniștii în comunicare, precum politicienii, oratorii și cei care lucrează în vânzări și publicitate. Oamenii cu acest tip de inteligență  au un talent natural de a întâlni și discuta cu oameni noi, construind relații și câștigând prieteni. Sunt oameni care se pricep la oameni și pot stabil ușor relații cu oricine.

7. Inteligență intrapersonală

Inteligența intrapersonală reprezintă capacitatea de a comunica cu tine însuți. Acest tip de inteligență te ajută să ai control asupra propriilor gânduri. Ea mai este numită și inteligență emoțională. Dacă ai inteligență emoțională dezvoltată poți controla ușor emoții precum frica, lăcomia, mânia, tristețea, dragostea. Inteligența emoțională determină felul în care reacționezi în diferite situații, spre exemplu dacă te temi, reacționezi și fugi sau vorbești calm cu tine însuți? Dacă ești furios, izbucnești sau te controlezi să te calmezi? Inteligența intrapersonală este necesară pentru a obține succesul în cazul celorlalte șase tipuri de inteligență. O persoană poate fi un geniu logico-matematic, dar dacă nu studiază niciodată, poate eșua. Atleții cu inteligență corporal-kinestezică  pot să nu ajungă să facă performanță dacă nu exersează.

Acum ar trebui să te gândești care tip de inteligență e punctul tău forte. În funcție de tipul de inteligență pe care-l deții poți avea succes și face performanță în ariile asociate cu tipul de inteligență respectiv.

Trei părți ale creierului

În linii mari, creierul are trei părți principale.

1. Emisfera stângă. Această parte a creierului este folosită pentru matematică, vorbire,  citit, logică, analiză, simțul practic, detectarea detaliilor foarte fine. Emisfera stângă este asociată cel mai mult cu inteligențele lingvistică, logico-matematică și interpersonală.

2. Emisfera dreaptă. Această parte a creierului este folosită pentru creativitate, intuiție, imaginație, vedere în ansamblu, orientarea în spațiu, înclinare artistică. Inteligențele muzicală și spațială sunt asociate cu emisfera dreaptă.

3. Cerebelul. Această zonă a creierului este cea mai importantă dintre toate cele trei părți ale creierului fiind supranumită creierul primitiv. Această parte nu gândește și mai de grabă reacționează, luptă, fuge sau rămâne inert. Inteligența intrapersonală este asociată cu această parte a creierului.

Cerebelul este asociat cu subconștientul. Subconștientul este cea mai puternică parte a creierului, mai ales în situații stresante. Prin intermediul inteligenței corporalo-chinestezice, subconștientul afecteaza mișcările corpului. Un jucător de fotbal, în timpul jocului, din cauza stresului poate să rateze o lovitură simplă. O persoana poate să rămână mult timp pe aceeași funcție profesională numai pentru că are un sentiment de siguranță și se teme să nu facă greșeli, și nu pentru că-i place ceea ce face. Oamenii gândesc diferit când subconștientul este stăpânit de frică. De exemplu, când le este frică ei spun: “Nu pot să fac asta. Dacă eșuez?” sau “E riscant.” În contrast, o persoană al cărei subconștient este într-o stare de luptă își va spune: “O să reușesc în orice fel! Pot să închei afacerea asta!”.

Activitatea subconștientă este atât de puternică încât controlează până și dependențele. De exemplu, majoritatea fumătorilor intenționează să renunțe la fumat. Poți să-i expui unui fumător toate efectele dăunătoare ale fumatului; le va înțelege în mod logic, prin intermediul emisferei stângi. La fel, poți să-i arăți fumătorului nenumărate imagini oribile cu forme de cancer pulmonar; le va înțelege și pe acestea, prin intermediul emisferei drepte. Dar, dacă persoana respectivă va simți la nivel subconștient dorința de a fuma, va fuma în continuare. Subconștientul îți controlează viața!

Problema educației tradiționale este că se concentrează doar asupra emisferei stângi. Pentru a fi eficientă, educația ar trebui să fie orientată către toate cele trei părți ale creierului. Dacă o persoană ar putea să coordoneze și să-și dezvolte toate cele trei părți ale creierului, ar avea o șansă mai mare la succes în viața reală.

Chiar dacă emisfera ta stângă este așa de bine dezvoltată, încât se transformă într-un adevărat geniu, subconștientul te poate transforma într-un ratat. Sunt mulți oameni care cu toate că sunt buni la matematică și capabili să citească, renunță la școală. Sunt atâția oameni care cu toate că au idei grozave, subconștientul îi impiedică să le pună în practică. Și sunt atâția oameni care sunt capabili să renunțe la un job plictisitor și fără perspectivă și să-și deschidă propria afacere, dar cu toate astea sunt îngroziți de un potențial eșec. Acești oameni sunt învățați să pună accent pe cunoaștere, în defavoarea imaginației și în defavoarea abilității de a-și coordona toate cele trei părți ale creierului.

 Cum să-ți găsești geniul

Ca să-ți descoperi geniul, trebuie să găsești acel mediu proprice pentru acest lucru. Pentru Tiger Woods, spre exemplu, mediul este terenul de golf. Pentru Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, mediul este fotbalul. Messi sau Tiger Woods nu ar fi făcut niciodată performanță în muzică sau ca pictori. Donald Trump și-a cultivat geniul în lumea afacerilor imobiliare dar probabil nu ar fi făcut performanță ca avocat sau ca doctor. Oprah a devenit o notorietate în mediul televiziunii. Cu toate astea, nu e ușor să-ți cultivi geniul. Indifierent că ești un sportiv ca Lionel Messi, Cristiano Ronaldo sau Tiger Woods, sau că ești un antreprenor ca Donald Trump, trebuie să muncești din greu ca să fii un geniu și să faci performanță.

Se poate ca mediul tău profesional și familial să nu te ajute să devii mai inteligent din punct de vedere financiar, nici să ajungi mai bogat. În loc să ajungi bogat, s-ar putea să fii prizonierul propriei case și propriului birou. Unul dintre motivele pentru care mulți oameni nu-și pot descoperi geniul este că pur și simplu sunt leneși. Mulți oameni muncesc doar ca să-și ia salariul lună de lună. Le este mai ușor să rămână mediocri decât să muncească din greu să-și cultive geniul.

Ar fi bine să te întrebi: “Care crezi că este geniul tău și care este cel mai propice mediu pentru cultivarea lui?”. Altă întrebare este: “Ai curajul să schimbi mediul?”. Cum ar arăta viitorul tău dacă ai avea curaj?

Toți avem un talent și un geniu unic. Dacă dorești să fii bogat sau super bogat, trebuie să descoperi un mediu corespunzător pentru dezvoltarea propriei genialități. Poți să pornești de la un scop, un ideal pe care-l ai în viață, și dacă-l urmărești cu devotament poți reuși.

Dacă îți poți dezvolta emisfera stângă a creierului pentru a-ți spori inteligența financiară, dacă poți stimula emisfera dreaptă pentru a găsi soluții creative și dacă poți rămâne entuziast și nu temător la nivel de subconștient, ești pe drumul cel bun și îți poți asuma eventuale greșeli, învățând din ele. Vei fi capabil în acest fel să-ți cultivi geniul!