Deci vrei să câștigi bani, da?

Probabil ai dorința de a prelua controlul asupra viitorului tău financiar și de a începe să-ți folosești timpul și banii în mod diferit.

Cei mai mulți oameni gândesc că “guvernul sau compania unde lucrez vor avea grijă de mine” sau că trebuie să “economisesc bani” în timp ce bogații cred că “sunt responsabil pentru propria mea bunăstare financiara” și că trebuie să “pun banii să lucreze pentru mine”.

Casa ta nu este un activ și nu toate datoriile sunt rele. Pot exista datorii bune sau datorii rele. Datoriile care produc bani pentru tine sunt genul de datorii bune.

Un principiu important este să te îmbogățești folosind banii altor oameni după ce te plătești mai întâi pe tine.

Am pregătit 6 strategii pe care le poți folosi imediat. Am fost ghidat de aceste strategii de când am început să investesc cu mult timp în urmă, așa că hai să le analizăm.

Principiul #1 – Gândește ca cei bogați

Unul dintre motivele principale pentru care majoritatea oamenilor se ocupă de acumularea de avere în mod greșit este faptul că învață despre bani și finanțe în cadrul familiei. Majoritatea familiilor se luptă cu banii, datoriile si plata facturilor. Fără a ofensa părinții care muncesc din greu și încearcă să-și crească copiii corect, cât de mult poate un părinte sărac sau care se luptă cu problemele financare să-și învețe copiii despre construirea averii?

De cele mai multe ori, acești părinți dedicați transmit doar ceea ce au învățat atunci când ei înșiși erau tineri: “Du-te la școală, studiază din greu și obține un loc de muncă bun!” Și uite așa, proprii lor copii sunt absolvenți cu note excelente și se concentrează pe un loc de muncă stabil și pe termen lung. Dar, deoarece aceste eforturi au loc în contextul programării și mentalității financiare a unei persoane sărace, acești copii ajung de obicei în aceeași poziție financiară nefericită ca și părinții lor.

Adevărul este că cei bogați sunt bogați nu doar pentru că au mai mulți bani, ci pentru că gândesc diferit decât o fac ceilalți. Să luăm în considerare unele dintre aceste diferențe:

Cei mai mulți oameni cred că…Cei bogați cred că…
Dragostea de bani este rădăcina tuturor relelorLipsa banilor este rădăcina tuturor relelor
  Obține o educație bună și un loc de muncă bun  Deveniți alfabetizați financiar
  Compania pentru care lucrez sau guvernul vor avea grijă de mine  Sunt responsabil pentru propria mea bunăstare financiară
  Economisește banii  Pune-ți banii să lucreze pentru tine
  Orice investiție este riscantă  A fi analfabet financiar este riscant
  Datoria este proastă  Unele datorii sunt rele; datoria producătoare de venituri este bună;
  Nu-mi permit  Ce pot face pentru a-mi permite
  Nu voi fi niciodată bogat  Desigur, pot fi bogat
  Banii nu sunt totul  Oportunitățile pe care le oferă banii sunt totul

Primul secret pentru a deveni bogat (sau chiar confortabil financiar), este să gândești ca o persoană bogată, nu ca cei care se luptă cu greutăți financiare.

Principiul #2 – Fii serios cu finanțele tale

Este ușor să “arăți bogat” în timp ce încă te chinui cu plata facturilor. Cardurile de credit și datoria de cunsum facilitează ignorarea realității situației financiare.

Așadar, prima modalitate de a-ți alimenta succesul investițional este de a obține imaginea reala a finanțelor tale. Poți realiza acest lucru efectuând o analiză fundamentala personală prin crearea unei declarații financiare personale.

Așa arată o Declarație Financiară:

Unii oameni evită să facă acest lucru, deoarece se simt vinovați de modul în care și-au gestionat finanțele și ar prefera să nu cunoască detaliile situației lor. Cheia pentru a depăși această reticență este să îți dai seama că crearea propriei situații financiare personale te va ajuta să planifici cursul pentru viitorul tău financiar.

Pentru a crea declarația financiară personală, va trebui să înregistrezi toate veniturile și activele și toate cheltuielile și datoriile. După ce ai completat declarația financiară personală, vei putea determina modelul fluxului de numerar.

Există 3 modele de fluxuri de numerar:

Sărac: Modelul fluxului de numerar al săracilor este atunci când toate veniturile se duc pe cheltuieli și doar despre asta este vorba. Este definiția ca la manual de “a trăi de la un salariu la altul”.

Clasa de mijloc: Aici vedem modelul fluxului de numerar al clasei de mijloc. Venitul este utilizat pentru a cumpăra pasive (de ex. casă, mașină etc.) și apoi orice este rămas este folosit pentru a plăti cheltuielile. Problema aici — și comportamentul care duce la blocarea în cursa șobolanului — este că acele pasive aduc o cheltuială suplimentară cu ele sub formă de datorii rele, întreținere și impozite.

Bogat: În sfârșit, modelul fluxului de numerar al celor bogați arată secretul averii financiare. Venitul este utilizat pentru achiziționarea de active producătoare de alte venituri.

Principiul #3 – Investește în Active

Deci vrei să câștigi bani, nu? Dacă acesta este cazul, un alt secret pentru investițiile de succes este unul cât se poate de clar. Investeste doar în acele lucruri care vor face bani pentru tine. Cât se poate de clar, nu? Cu excepția faptului că marea majoritate a persoanelor care se numesc “investitori” nu urmează acest sfat… Dacă vei investi, investește în active… Dar ce este un activ? Bagă-ți acest lucru în minte: un “activ” este orice produce bani… Este atât de simplu.

Dar nu pentru majoritatea oamenilor. Dacă solicitați persoanei obișnuite — chiar și investitorului mediu — să-și enumere activele, probabil că vei auzi “active” precum casa lor, mașina lor, bijuteriile închise într-un seif, un cont de economii, poate chiar fonduri mutuale.

Active. Într-adevăr? Și câți bani au făcut acele lucruri în ultima vreme?

Cea mai mare parte a ceea ce oamenii numesc “active” — cum ar fi reședința personală sau mașinile lor — costă de fapt bani, nu produc bani. Și atunci când țineți cont de inflație și pierderi periodice, chiar și așa-numitele active care teoretic fac bani, cum ar fi conturile de economii și fondurile mutuale, de fapt ajung sa piarda în loc să câștige bani.

În opinia mea, valoarea unui activ ar trebui apreciată în primul rând de valoarea și coerența fluxului de numerar pe care îl generează. Proprietățile de închiriat sunt un exemplu de activ de obicei solid. Nu numai că proprietarul este capabil să amortizeze cheltuielile proprietății și impozitele, dar proprietarul primește și plăți lunare recurente, care sunt de obicei mult mai mari decât costul întreținerii.

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care majoritatea investitorilor se ratacesc pierzand bani -> NU investesc în active.

Principiul #4 – Folosește banii altor oameni

Investitorii profesioniști și antreprenorii înțeleg că există patru tipuri de bani:

• Banii tai.

• Banii băncii.

• Banii fiscului.

• Banii “casei” (aici fac o analogie cu pariorii profesionisti care investesc o sumă, fac un profit, își retrag suma investită apoi joacă mai departe cu banii din profit care sunt banii casei de pariuri sau ai cazinoului)

La fel ca pariorii profesioniști, investitorii profesioniști și antreprenorii vor să “joace jocul cu banii casei” cât mai curând posibil. Scopul lor, cu alte cuvinte, este să joace cu “banii altor oameni”.

Prezentat mai detaliat, procesul de investiții și creare de afaceri cu “banii altor oameni” funcționează astfel:

1. Investește bani într-un activ

2. Ia-ți banii înapoi

3. Păstează controlul asupra activului

4. Mută banii recuperați într-un activ nou

5. Recuperează-ți din nou banii

6. Repetă procesul cât mai des posibil

Viteza cu care se desfășoară acest lucru este “viteza banilor în mișcare”. A avea o viteză mare a banilor în mișcare este unul dintre motivele pentru care cei bogați devin mai bogați, în timp ce investitorul mediu și proprietarii întreprinderilor mici nu ajung nicăieri.

Prinicipiul #5 – Datorii bune vs Datorii rele

Majoritatea oamenilor consideră că toate datoriile sunt rele pur și simplu pentru că datoria creează o obligație continuă și se extinde continuu din cauza dobânzii compuse. Pentru persoanele cu această înțelegere financiară limitată, sfatul de “a ieși din datorii” este, prin urmare, o idee grozavă.

Cu toate acestea, pentru persoanele care petrec timpul și energia pentru a învăța cum să folosească datoria în mod corespunzător, știind că există “datorie bună”, precum și “datorie rea” este o idee și mai utilă. De fapt, învățarea de a utiliza “datorii bune” ca mijloc de dobândire a averii este o abilitate foarte importantă.

Diferența dintre “datorie bună” și “datorie rea” este simplă: datoria bună te face bogat, în timp ce  datoria rea te face sărac. Datoria bună este datoria pe care altcineva o plătește pentru tine și datoria proastă este datoria pe care trebuie să o plătești cu propria transpirație și muncă.

Toată lumea știe cum arată “datoria rea”, deoarece majoritatea oamenilor se îneacă în ea. Să luăm un exemplu de “datorie bună”. Cumperi o proprietate pentru închiriere care generează $500 venituri ( venituri din chirii ) în fiecare lună, în timp ce plata ta catre bancă și cheltuielile totale sunt de  $300 pe lună. Drept urmare, banii altcuiva (adică banii plătiți de chiriașul tău) îți plătesc ipoteca. Și mai bine de atât, câștigi un flux de numerar pozitiv de $200 pe lună pe care altfel nu l-ai fi avut și de asemenea păstrezi activul odată ce creditul este achitat.

Deci cel mai bun mod de a determina dacă datoria este bună sau rea este să îți pui o singură întrebare:

Vei lua acasă fluxul de numerar pozitiv la sfârșitul fiecărei luni?

Principiul #6 – Plătește-te pe tine mai întâi

În lumea investițiilor, o trăsătură foarte importantă este autodisciplina. Și autodisciplina începe cu această regulă simplă: plătește-te pe tine mai întâi. Nu are sens să muncești din greu, să începi o afacere sau să investești banii câștigați cu greu, apoi imediat cum primești bani să te grăbești să-i dai pe impozite și facturi. Primul pas în evitarea acestei condiții este să tă plătești pe tine în primul rând.

Desigur, să te platesti pe tine mai întâi este ușor atunci când se rulează mulți bani. Dar ce se întâmplă dacă facturile sunt scadente și nu există suficienți bani în bancă? Fără griji, plătește-te pe tine în primul rând și lasă creditorii și guvernul să aștepte o vreme. Desigur, nu ar trebui să fii iresponsabil și să ajungi în punctul în care ești executat silit de către bancă. Ordinea în care îți ies banii din cont în fiecare lună ar trebui să fie următoarea:

– Te plătești pe tine

– Plătești facturile, impozitele, ratele la bănci, necesitățile

– Cheltui banii pe dorințe și alte plăceri

Adevăratul secret pentru a te putea plăti mai întâi constă în a nu fi datornic. Unele datorii — chiar și unele “datorii rele” — pot fi inevitabile, dar prin minimizarea otrăvurilor financiare, cum ar fi datoria inutilă de consum, cardurile de credit, vei face procesul de a te plăti pe tine mai întâi, mult mai ușor (și din ce în ce mai automat în timp).

Cu toate acestea, principalul motiv pentru care e important să te plătești pe tine mai întâi este să construiești o rezervă financiară (să nu confunzi cu economisirea). A avea o rezervă financiară nu numai că face posibilă investiția în active, ci și în tine. Plătindu-te pe tine mai întâi, vei avea bani să dai un avans pentru o proprietate pe care o dai spre închiriere ulterior, capitalul de pornire pentru o afacere nouă sau capacitatea de a-ți continua educația financiară.

Te invit să te abonezi pentru a primi cele mai recente articole pe e-mail !