Sănătate și prosperitate

Având în vedere că ultimele articole au fost legate de educație financiară și bani, nu trebuie pierdut din vedere faptul că succesul și prosperitatea nu pot fi complete fără sănătate.

Mulți ar putea argumenta că sănătatea este cea mai importantă componentă a unei vieți abundente, dar cu toate astea este un aspect ignorat de majoritatea. De fapt, mulți oameni își dau sănătatea pentru a obține un job special, a obține o promovare sau o anumită sumă de bani. Îți dai seama rapid că nu merită. Să ajungi la bătrânețe cu o avere considerabilă dar cu o sănătate șubredă care te împiedică să te bucuri de ea este o ironie nemiloasă. O altă problemă este că oamenii nu-și realizează visurile pentru că nu au sănătate bună, acuitate mentală și energia necesară pentru a-și împlini acele visuri. 

Problema 1 – Dependența de hrană nesănătoasă

Cu toate că medicina a făcut progrese impresionante și speranța de viață a crescut foarte mult, rezultatul este ca mulți oameni ajung să-și trăiască ultimii ani având o sănătate șubredă și ducând o viață de mizerie. Asistăm la o răspândire de colesterol ridicat, Alzheimer, tensiune arterială crescută, atacuri de inima, accidente vasculare, diabet, artrită. După părerea mea acesta este rezultatul în primul rând al unui trend al mâncărurilor pe care le consumăm, și anume o transformare lentă în substanțe care creează dependență.

O companie care produce chipsuri și al cărei slogan este „Pariez că nu poți mânca doar unul” maschează cumva un efort serios și concentrat de a crea o dependență pentru consumul acestor chipsuri.

În ziua de azi, milioane de oameni au devenit, fără să-și dea seama, dependenți de junk food pentru că multe din produsele pe care sunt obișnuiți să le cumpere au un factor psihologic foarte ridicat de dependență. Poate și tu te afli în aceeași situație. Când te plimbi prin supermarket și vezi pe raft dulciuri, biscuiți, chipsuri, croissante si alte produse de patiserie, cu siguranță le pui în coș în ideea că parcă ți-e poftă, sau că ar merge după masă ca desert sau în loc de mic dejun, dar în realitate te comporți cu aceste produse la fel ca un fumător care are nevoie disperata de țigări.

Hai să privim cu funcționează de fapt această dependență și de ce ne îmbolnăvim din cauza junk food-ului. În sistemul digestiv avem două tipuri de bacterii: bacterii bune și bacterii dăunătoare. Aceste două tipuri de bacterii, funcționând împreună fac un mediu perfect pentru a digera hrana și a extrage substanțele hrănitoare, eliminându-le pe cele nefolositoare.

Când consumăm produse rafinate cum ar fi dulciuri, pâine albă, chipsuri, produse de patiserie, de fapt hrănim bacteriile rele care se multiplică mai rapid. În final vei ajunge să vrei din ce în ce mai mult datorită acestei dorințe psihologice. Pe măsură ce aceste bacterii dăunătoare se multiplică, pierzi din mișcările peristaltice naturale, care mișcă hrana prin colon spre eliminarea finală. În schimb, ultima ta mâncare devine râncedă, putrezește în colon producând toxine. Aceste toxine sunt absorbite în sistemul circulator sanguin, și știm sigur că această autointoxicare e responsabilă pentru afecțiuni moderne cum ar fi: atenția deficitară, oboseală cronică, letargie, hiperactivitate. Mai mult decât atât, pereții intestinului au de suferit în sensul că nu mai pot absorbi eficient nutrienții din hrana pe care o consumi. În scurt timp devii deficient nutritiv chiar dacă mănânci regulat.

Doi cercetători de la Scripps Research Institute, Florida, au demonstrat că mâncarea nesănătoasă dă dependență. „În consumul obsesiv de alimente hipercalorice şi în dependenţa de droguri intervin aceleaşi mecanisme ale creierului”, au arătat acești doi cercetători americani, după experimente efectuate pe şobolani. La şobolani, obezitatea coincide cu o alterare progresivă a echilibrului chimic al creierului în circuitul de recompensă (numit şi centrul plăcerii), implicat în dependenţe.

Cercetătorii au administrat regulat şobolanilor hrană hipercalorică (slănină, cârnaţi, prăjituri,

ciocolată) peste hrana lor obişnuită, mai sănătoasă, dar nu prea apetisantă. Animalele au

căpătat repede obiceiul de a se supraalimenta în mod obsesiv, mâncând tot mai multă hrană

grasă şi cu multe calorii (junk food, mâncare nesănătoasă), până au devenit obezi. Simultan,

circuitul lor de recompensă răspundea tot mai puţin, modificarea semănând mult cu ceea ce

se întâmplă în creierul şobolanilor care au fost supuși testelor de consum a stupefiantelor cum ar fi cocaină sau heroină.

Rezultatele studiului efectuat de cei doi cercetători confirmă faptul că mâncarea nesănătoasă dă dependenţă. Dependența de droguri și obezitatea au la origine aceleaşi mecanisme neurobiologice. Ei i-au mai făcut pe şobolani să se teamă de un şoc electric, la vederea unei lumini roşii. În timp ce şobolanii hrăniţi cu mâncare normală se opreau la aprinderea luminii roşii, şobolanii obezi, obişnuiţi cu o mâncarea bogată, continuau să mănânce. În cadrul acestui studiu, s-a constatat că şobolanii şi-au pierdut complet controlul asupra comportamentului alimentar, acesta fiind primul semn de dependenţă. „Ei continuau să se supraalimenteze, chiar dacă ştiau că urmează un şoc electric, ceea ce arată cât erau de hotărâţi să înghită hrana apetisantă”, a explicat cercetătorul. Cercetătorii au pus în evidenţă, la şobolanii obezi, reducerea ratei receptorilor de dopamină, o substanţă chimică eliberată în creier de experienţe plăcute, cum ar fi hrana, sexul sau drogurile. Acelaşi fenomen a fost observat la persoanele dependente de droguri.

Problema 2 – Cantitate nerezonabilă de hrană nesănătoasă

Meniurile Happy Meal de la McDonald’s, biscuiții Oreo, aripioarele de la KFC, o doză de Cola și lista poate continua. De ce oare nu ne putem abține de la a consuma doar o cantitate sănătoasă și rezonabilă din aceste produse? Odată ce clientul încearcă produsul și devine consumator, chimiștii acestor companii se asigura că clientul nu va fi niciodată mulțumit să consume doar o cantiate sănătoasă și rezonabilă din aceste produse. Să presupunem spre exemplu că primești un măr, o piersica, o tulpină de sparanghel, un morcov sau orice alt produs alimentar în starea sa naturală. După ce mănânci două trei mere sau banane, corpul are poftă de un alt tip de produs alimentar, pentru că plăcerea pe care o simt papilele gustative se diminuează cu fiecare mușcătură. Dar dacă primești o porție de cartofi prăjiți de la McDonald’s, o doză de Cola sau orice alt aliment procesat, aproape întotdeauna îți dorești mai mult și mai mult din același produs, pentru că aromele chimice au fost modificate cu scopul de a se asigura că nu te oprești doar la una. Această transformare chimica duce la supraconsum, promovează obezitatea și distruge tendința naturală a papilelor gustative de a căuta varietatea în ceea ce consumi.

În secolul al XX-lea, chiar și companiile de tutun au modificat compoziția chimică a produselor pentru a crește consumul creându-și clienți pe termen lung, prin faptul că tinerii devin dependenți de anumite mărci de tutun. Spre exemplu, Philip Morris, cea mai mare companie de tutun, deține acum unele dintre cele mai populare produse alimentare procesate cum ar biscuiții Oreo și Ritz și brânza Philadelphia. Acest lucru face Philip Morris a doua cea mai mare companie alimentară din lume dupa Nestle.

Problema 3 – Îndepărtarea de mâncarea naturală

O altă problemă mare este că ne îndepărtam de mâncarea naturală. Alimentele cum ar fi fructele și legumele proaspete, nucile și semințele, conțin o mulțime de enzime hrănitoare care ne ajută să fim sănătoși. Chipsurile, dulciurile, înghețata, produsele de patiserie nu au niciun fel de enzime hrănitoare. Pot afirma cu certitudine ca Lays, Chio, Doritos, M&M’s, 7Days nu reprezintă hrană adevarată, chiar dacă pe pachet scrie că produsul e făcut din cartofi adevărați, brânză adevărată sau orice altceva adevărat. McDonalds, KFC, PizzaHut de asemenea nu ofera hrană adevărată. Cu ajutorul reclamelor poate suntem convinși că acestea oferă hrană adevărată, dar nu este așa. 

Rezultatul final negativ este că suntem suprahrăniți dar malnutriți. Corpul nostru ne trimite mesajul că are nevoie de mai mulți nutrienți și noi îi dăm mai multă hrană. Dar din nefericire îi oferim o hrană falsă prin acest junk food, deci suntem tot lipsiți de nutrienți. Hrana falsă conține puține sau deloc vitamine, minerale, enzime, fitonutrienți, antioxidanți, deci corpul nostru cere din ce în ce mai mult. Rezultatul final: devenim supraponderali.

Organismul uman are nevoie de un aport zilnic de 13 vitamine esențiale, pe cele mai multe din ele neputând să le producă singur. Aceste vitamine, împreună cu anumite minerale sunt necesare pentru a susține milioane de reacții chimice ce au loc în fiecare zi în corpul nostru. Dacă mâncăm o diversitate de fructe și legume proaspete pe tot parcursul zilei, ne asigurăm tot ceea ce avem nevoie, iar corpul nostru este în mod natural programat să caute diferite tipuri de alimente naturale de care avem nevoie. Dar majoritatea lumii nu-și asigură valoarea minimă din aceste vitamine și minerale de care organismul are nevoie, din cauza modificării chimice a produselor alimentare procesate.

Poate ai un program încărcat care nu-ți permite să mănânci sănătos chiar zi de zi. De asemenea, prietenii tăi sigur nu se așteaptă să îi servești cu salată și fructe când vă uitați împreună la meciul din Champions League. Dar poți fii deștept în legatură cu asta. Disciplinează-te! Regula trebuie să fie: „Alimentație sănătoasă tot timpul”. Excepțiile să fie cât mai rare!

Soluții pentru o dietă sănătoasă

– Ai nevoie zilnic de 5 porții de fructe și legume proaspete. Prăjitura cu zmeură și tortul de fructe nu intră în această categorie.

– Mănâncă o porție de fructe proaspete înainte de prânz în fiecare zi. Te vei încărca de vitamine, enzime și fitonutrienți. Vei fi plin de energie. 

– Consumă o salată la fiecare masă.

– Stai departe de mâncarea grasă. Dacă te vei hrăni cu mâncare mai puțin grasă, îți vei menține tensiunea arterială și colesteroul în parametri normali.

– Evită făina albă rafinată. Înlocuiește pâinea din făină albă cu cea făcută din făină integrală. – – Completează-ți dieta cu suplimente alimentare care să conțină vitamine, minerale, antioxidanți, fitonutrienți, enzime. Dacă iei aceste suplimente nu va fi o problemă ca din când în când să nu-ți refuzi plăcerea de a mânca pizza, înghețată, chipsuri, gogoși, croissante.

Pur și simplu nu poți fii fericit și prosper dacă nu ești sănătos! Ia-ți angajamentul acum de a prelua controlul asupra corpului tau!

Te invit să te abonezi pentru a primi cele mai recente articole pe e-mail !