China, cea mai puternică economie a lumii

China va deveni în acest deceniu cea mai mare putere economică a lumii după mulți ani în care s-a clasat pe locul 2 fiind surclasată doar de SUA. China va fi pe primul loc din punct de vedere al produsului intern brut (PIB / GDP). Se poate întâmpla chiar în 2021, sau se poate întâmpla puțin mai târziu, dar acest lucru se apropie cu certitudine. Am 5 motive care mă fac să cred că Statele Unite ale Americii vor fi detronate după mai multe decenii de supremație:

USA vs China

1. SUA vs China

În 1972, președintele Richard Nixon a deschis ușa pentru China prin extinderea relațiilor comerciale. În 1999, președintele Bill Clinton a încurajat admiterea Chinei în World Trade Organization. Clinton a promis că începerea comerțului cu China va crește numărul de locuri de muncă în SUA și va reduce deficitul comercial. Clinton a spus că va fi o afacere de 100 la 0 pentru America. În realitate afacerea s-a dovedit a fi 100 la 0 pentru China!

Ce înseamnă deficitul balanței comerciale? Înseamnă că o țară importă mai mult decât exportă, înseamnă că fluvii de bani se scurg din țară cum ți se scurge apa printre degete, înseamnă că – cel puțin teoretic – în anul respectiv sunt mai puțini bani, mai puțină valoare în țara respectivă.

Între 2000 și 2009, deficitul comercial al SUA cu China s-a triplat, explodând de la 83 de miliarde de dolari la 227 miliarde de dolari. În aceeași perioada, SUA a pierdut 5,6 milioane de locuri de munca în sectorul manufacturilor, inclusiv 627.000 de locuri de munca în producția de computere și electronice. Până în 2016, deficitul cmerical cu China a ajuns la 347 miliarde de dolari.

Deficitul comercial disproporționat nu le-a adus prejudicii doar muncitorilor care și-au pierdut slujbele. Deficitul comercial îi afectează și pe cei cu magazine mici, pe cei care economisesc, pe proprietarii de case și pe investitori. Deficitul comericial a contribuit la colapsul financiar din 2008.

De partea cealaltă, China are un excedent al balanței comerciale. E adevărat că China a acumulat putere pe spatele chinezului de rând care a muncit până la epuizare pentru o farfurie de orez, sacrificând astfel bunăstarea poporului în favoarea creșterii puterii statului chinez. China produce de peste 20 ani ieftin. Dacă e ieftin, se exportă de peste 20 ani într-un ritm îndrăcit către societatea de consum occidentală… Statul chinez beneficiază de sume uriașe provenite din exporturi, în timp ce importurile sunt mult mai mici. De peste 20 ani China are an de an excedente uriașe ale balanței comerciale – exportă mult mai mult decât importă.
De 20 ani China strânge, acumulează bogățiile lumii. Asta înseamnă că bogăția intră în țară ca un fluviu uriaș de comori.

2. America e datoare vândută către China

De ce e USA datoare vândută către China? Pentru că la punctul anterior am explicat că China acumulează bogăție de peste 2 decenii datorită excedentului de balanță comercială. Deoarece chinezii au acumulat atât de mulți bani gheață și au nevoie de spații de investiții sigure, au crescut dramatic cererea pentru obligațiuni și titluri de stat americane. Prin urmare guvernul SUA se împrumută de la China. China deține obligațiuni americane de trilioane de dolari. Când Federal Reserve Bank tipărește bani, valoarea obligațiunilor scade. De aceea SUA și China manipuleaza prețul aurului menținându-l cât mai jos posibil, pentru ca China să poată compensa o eventuală pierdere din valoarea obligațiunilor, cu creșterea prețului aurului.

Dacă China începe să scape de obligațiunile americane, economia SUA intră în colaps. E în interesul SUA să lucreze cu China, să țina prețul aurului scăzut, China să cumpere aur ieftin și să compenseze pierderile de obligațiuni SUA.

În 2016, FMI a numit yuanul chinez valuta de rezervă pentru proiectele FMI. Acum, când China are destul aur, cele două țări vor lăsa inflația și prețul aurului să crească. Inflația distruge dolarul american. China va compensa pierderile din obligațiunile americane cu creșterea prețului aurului.

3. Ritmul creșterii produsului intern brut (PIB / GDP)

Am ajuns la punctul care ne interesează cel mai mult, și anume dinamica produsului intern brut. PIB-ul Chinei crește mult mai rapid decât cel al SUA, așa cum se poate observa în graficul de mai jos.

GDP USA vs China

În 2010 PIB-ul SUA era de 14.964 miliarde $. În 2020 PIB-ul SUA a crescut la 20.806 miliarde $. O creștere de aproximativ 40% în 10 ani.

În 2010 PIB-ul Chinei era de 6.066 miliarde $. În 2020 PIB-ul Chinei a ajuns la 14.860 miliarde $. O creștere de 244%!!

În timp ce PIB-ul SUA a crescut doar cu 40% în ultimii 10 ani, PIB-ul Chinei aproape s-a triplat. Cât de puțin mai este până când China depășește America în acest ritm?

4. Forța de muncă

Populația Chinei este de 1,393 miliarde de locuitori dintre care 774 milioane reprezintă populația activă. SUA are 328,2 milioane dintre care 129 milioane reprezintă populația activă. În China sunt de 6 ori mai mulți angajați decât în SUA care contribuie decisiv la producerea de bogăție si la creștearea PIB-ului. Avantaj China!

5. Disciplina

Trebuie menționat că în China conduce un regim comunist, în timp ce în SUA avem un regim democratic, și toată lumea cunoaște rigurozitatea regimului comunist. China a acumulat putere pe spatele chinezului de rând care a muncit până la epuizare pentru o farfurie de orez, sacrificând astfel bunăstarea poporului în favoarea creșterii puterii statului chinez.

Dar disciplina impusă de regimul comunist înseamnă o forță de muncă mai bine organizată care produce mai multă bogăție și mai multă valoare, iar bunurile produse iau calea occidentului sub formă de export. Excedent comercial înseamnă mai multă bogăție în țară, bani cu care se pot face investiții străine.

Investițiile străine sunt cel mai mare rău al unei țări – pe moment sunt un factor pozitiv: intrări de capital, locuri de munca, dar pe termen mediu și lung înseamnă robinete cu debite uriașe prin care se scurge avuție, nivel de trai al poporului acelei țări. China investește in America dar America nu investește în China! Acest lucru se întâmplă datorită profitului repatriat, de cele mai multe ori nici măcar impozitat. China a înțeles aceste lucruri de mult… China a făcut o prioritate națională din politica de excedent al balanței comerciale și investițiile în țări străine. Astfel, în această țară s-au acumulat de la an la an tot mai multe valori din țările limitrofe la început, și pe măsura globalizării, această țară suge bogăția întregii planete.

Un alt exemplu de netăgăduit al disciplinei chineze este gestionarea pandemiei de cornonavirus de către China. China a avut capacitatea de a izola complet un oraș de 11 milioane de locuitori (Wuhan) când a izbucnit pandemia de coronavirus. China a reușit să construiască un spital în doar 10 zile pentru bolnavii de covid din regiunea Wuhan. China raportează doar câteva cazuri noi de cornavirus încă din aprilie 2020 (în timp ce țările din occident au cu zecile de mii), practic a scăpat de pandemie, și asta a fost posibil pentru că imediat ce se găsește un caz nou într-un anumit oras, acel oraș intra în carantină totală până când toți locuitorii acelui oraș sunt testați, și asta durează doar câteva zile.

Toate aspectele menționate mai sus implică disciplină și disciplina va propulsa China spre vârful economiei mondiale.