“Taurii” au pus stăpânire pe Wall Street

Bull Market

Taurii” au pus stăpânire pe bursa americană în plină recesiune! Există anumite date care în mod logic nu se corelează. În timp ce rata șomajului în SUA a crescut de la 3% la 6% iar produsul intern brut s-a scufundat în 2020 cu 3% ducând economia în recesiune, indicii bursieri americani de pe Wall Street sunt la maximele istorice! Cum se poate să vedem un bull market în asemenea condiții? Indicii bursieri americani au câștigat peste 70% de la minimele din martie 2020 ceea ce demonstrează încă o dată că cei mai mulți bani se pot face pe timp de criză și recesiunile reprezintă de fapt oportunități!

În februarie 2020, chiar înainte de declararea pandemiei de coronavirus și introducerea lockdown-urilor, rata de șomaj în SUA era de 3,5%. În decembrie 2020 rata șomajului a fost de 6,7%, aproape dublă, după ce pe parcursul anului 2020 în luna aprilie a atins chiar 14,7%.

Produsul intern brut în SUA în 2019 a fost de 21,4 trilioane de $. Iar în 2020 a fost de 20,8 tirilioane de $. O scădere de aproape 3% în 2020 față de 2019.

Șomajul în creștere de la 3,5% la 6,7%, PIB-ul în scădere cu 3%: toate aceste date indică recesiune economică însă indicii bursieri de pe Wall Street sunt la maximele istorice!

Indicele S&P 500 care măsoară performanța medie a celor mai mari 500 de companii americane a închis în data de 21 ianuarie 2021 la valoarea de 3851 puncte. Maxim istoric!

Grafic S&P 500 ianuarie 2021

Iar indicele Nasdaq (US 100) care urmărește cele mai importante companii americane din sectorul tehnologiei (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google și altele) a închis în data de 21 ianuarie 2021 la valoarea de 13404 puncte. Maxim istoric!

Grafic US 100 ianuarie 2021

Cum pot fi bursele așa de sus când este criză? Pare ilogic însă o să argumentez mai departe de ce totuși este logic.

1. Dobânda de referință aproape de zero.

Ultima dobândă de referință publicată de Federal Reserve Bank în decembrie 2020 a fost în intervalul 0 – 0.25%. Dobândă de referință aproape de zero înseamnă credite ieftine. Companiile se finanțează prin împrumuturi de la bănci pentru a se extinde. Dacă creditele sunt ieftine, atunci companiile au acces mai ușor la bani pentru investiții, se pot extinde mai ușor și devin mai profitabile. Când o companie e profitabila, prețurile acțiunilor acesteia cresc!

2. Randamente mai bune ale acțiunilor în comparație cu obligațiunile.

Într-o economie cu rate de dobânda aproape de 0, dacă investești în obligatiuni guvernamentale sau titluri de stat, te poți aștepta la un randament foarte scăzut cu toate că riscul este aproape zero. Însă acțiunile reprezintă o opțiune mult mai bună pentru că câștigi atât din repartizarea proftiurilor companiilor prin dividende cât și din aprecierea prețurilor acțiunilor la bursă. Astfel banii zboară către acțiunile tranzacționate pe Wall Street iar alternativa mult mai puțin riscantă a obligațiunilor este lăsată în planul secund. Acțiunile se apreciază în acest fel ducând indicii bursieri către maxime!

3. Fondurile de pensii 401k.

Fondurile de pensii 401k americane sunt echivalentul pilonului 2 de pensii de la noi. Angajații cotizează către fondul 401k iar administratorii fondului se ocupă de investirea banilor pentru a maximiza randamentul fondului și a înmulți banii de pensie ai angajaților.

Ceea ce poate avea un impact semnficativ asupra burselor este că o parte din banii strânși în fondul 401k merg către Wall Street. În fiecare lună, peste 120 de milioane de angajați din SUA cotizează în total câteva miliarde de $ către fondurile 401k. În fiecare lună sute de milioane de $ merg către acțiunile de pe Wall Street. Când cererea de acțiuni e mare atunci prețul crește!

4. Bailouts

Planurile de salvare și stimulare economică prin injectarea masivă de bani noi tipăriți în economie (cunoscute în limba engleză sub numele de bailout) reprezintă o metodă de crea inflație și de a crește prețurile. În 2020, planurile de stimulare a economiei au însumat peste 4 trilioane de $ (20% din PIB-ul SUA). Când în economie apar brusc 4 trilioane de $ iar o mare parte din acești bani merge ca ajutor pentru marile companii, prețul acțiunilor acestora va crește pentru că există perspective bune de a face profit. În timp ce dolarul pierde din putere, aurul și indicii bursieri se apreciază!

5. Miza pe expansiunea economica

Chiar dacă 2020 a fost un an de recesiune, tehnologia s-a dezvoltat în continuare iar dezvoltarea tehnologiei aduce multe beneficii. Economia și populația cresc iar angajații devin mai productivi. Această mișcare economică ascendentă duce la creșterea profitabilității companiilor, lucru care duce la creșterea prețului acțiunilor!

6. Optimismul investitorilor

Chiar dacă economia a dus-o rău în 2020, se vede luminița de la capătul tunelului. Se întrevăd perspective de recuperare economică rapidă pe parcursul anului 2021 o dată cu rularea vaccinului anticovid și revenirea la normal.

Bursa de valori nu ține cont de ziua de azi, piața ține întotdeauna cont de ziua de mâine deci contează unde se îndreaptă economia; când totul pare groaznic pendulul pornește în direcția opusă, de fapt absolut toate piețele în scădere din istoria SUA au fost urmate de o piață în creștere.

Nu va fi iarnă tot timpul, “vara “vine întotdeauna și pe bursele de valor! După o perioadă de scadere poți fi sigur că urmează și creșteri accentuate la fel cum după iarnă sigur vine și vara.