Aurul către 10.000$ pe uncie

Prețul aurului poate ajunge la 10.000$ pe uncie în următorii ani! În timp ce scriu acest articol prețul aurului este de 1.860$ pe uncie. Dar prețul aurului se poate comporta în viitor așa cum prețul Bitcoin-ului a făcut-o în ultimii ani, având o creștere explozivă! Aurul la 10.000$ pe uncie este oare o afirmație deplasată sau realitate? Susțin această previziune cu următoarele argumente.

Gold Price

1. SUA și China manipuleză prețul aurului

De ce SUA și China manipulează prețul aurului? Pentru că China e cel mai mare creditor al SUA, iar guvernul SUA se împrumută de la China. China acumulează bogăție de peste 2 decenii datorită excedentului de balanță comercială. Deoarece chinezii au acumulat atât de mulți bani gheață și au nevoie de spații de investiție sigure, au crescut dramatic cererea pentru obligațiuni și titluri de stat americane. Prin urmare guvernul SUA se împrumută de la China. China deține obligațiuni americane de trilioane de dolari. Când Federal Reserve Bank tipărește bani, valoarea obligațiunilor scade. De aceea SUA și China manipulează prețul aurului menținându-l cât mai jos posibil pentru ca China să cumpere aur ieftin și să poată compensa o eventuală devalorizare a obligațiunilor americane cu o creștere a prețului aurului.

Dacă China începe să scape de obligațiunile americane, economia SUA intră în colaps. E în interesul SUA să lucreze cu China, să țină prețul aurului scăzut, China să cumpere aur ieftin și să compenseze pierderile de obligațiuni SUA.

În 2016, FMI a numit yuanul chinez valuta de rezervă pentru proiectele FMI. Acum, când China are destul aur, cele două țări vor lăsa inflația și prețul aurului să crească. Inflația distruge dolarul american. China va compensa pierderile din obligațiunile americane cu creșterea prețului aurului.

2. SUA mint în legatură cu rezerva de aur

O parte însemnată a aurului deținut de SUA este depozitat la Fort Knox. Fort Knox este o bază militară care în prezent este folosită pentru a depozita rezervele de aur ale SUA. Fort Knox nu se poate vizita din motive de securitate și nimeni din exterior nu știe exact cât aur se află acolo. Nu raportează când lingourile intră sau ies şi nu permit accesul oamenilor din afară. Daca faci o cautare pe internet, vei gasi ceva numere legate de aurul de la Fort Knox însă credibiltatea acestora poate fi contestată.

Un alt loc unde SUA depozitează rezerva de aur este chiar în Manhattan la Federal Reserve Bank. Nici aici nu se raportează când și cât aur iese și intra. Mai mult decât atât se pare că Sistemul Rezervelor Federale oferă spre împrumut aurul, în secret, pentru a suprima preţurile şi pentru a proteja valoarea dolarului. Și tot în secret, aurul este arendat pentru a manipula preţul aurului pe piaţă. Ca dovada stau evenimentele petrecute în 2013 și evocate mai jos.

La începutul anului 2013, Germania avea 300 de tone de aur depozitate în SUA la Federal Reserve Bank. Pe 16 ianuarie 2013, Germania a cerut repatrierea celor 300 de tone de aur însă Fedreal Reserve Bank le-a răspuns în mod șocant nemților că vor primi aurul abia în 2020! De ce o perioadă atât de lungă? Logistica de transport nu ar trebui să aibă nevoie de mai mult de câteva săptămâni. Acest lucru a născut următoarea suspiciune: SUA nu aveau la 16 ianuarie 2013 aurul german care probabil că era vândut, împrumutat, arendat sau chiar topit și transformat. În final, Germania a primit înapoi cele 300 de tone de aur în 2017, cu 3 ani mai devreme de termen, dar chiar și așa ne putem întreba dacă SUA mint în legatură cu rezerva de aur?

Dacă se adeverește că SUA mint în legatură cu rezerva de aur și că de fapt dețin mult mai puțin aur decât pretind, atunci prețul aurului se va duce în sus ca o rachetă!

3. Inflația

Inflația este necesară și este produsă din mai multe motive.

Inflația susține economia și profitabilitatea firmelor. Deflația sau scăderea prețurilor ar declanșa o mare criză pentru că lumea nu mai cheltuie bani așteptând ca prețurile să scadă.

Guvernele (în special Guvernul SUA și Federal Reserve Bank) doresc inflație pentru ca să plătească datoria națională cu bani din ce în ce mai ieftini și mai lipsiți de valoare. Din 1913 de la înființarea Federeal Reserve Bank, dolarul a pierdut peste 95% din putere. Toate valutele lumii au devenit “fake money”, amintesc despre asta într-un alt aricol:

https://alexnicolita.ro/2020/12/29/fake-money-se-apropie-sfarsitul-dolarului/

Inflația se produce prin tipărirea de bani. Dar tot prin tipărirea de bani s-a salvat economia lumii atât în 2008 în timpul crizei creditelor subprime cât și în 2020 în timpul crizei coronavirusului. Vezi detalii despre asta într-un alt articol:

https://alexnicolita.ro/2020/12/22/economia-coronavirusului-cine-pierde-si-cine-castiga/

Infație înseamnă prețuri în creștere pentru orice bunuri, inclusiv aur! În ianuarie 2001, uncia de aur costa 271$, în ianuarie 2008, uncia de aur era cotată la 860$ iar în ianuarie 2021 uncia de aur costă 1860$, o creștere de peste 6 ori (686%) în 20 de ani. Ca aurul să ajungă la 10.000 $ pe uncie, ar trebui să mai crească de 5 ori. A făcut-o de 6 ori în ultimii 20 de ani. Presupun că va crește de peste 5 ori în următorii 1-5 ani!

4. Asemănarea între Aur și Bitcoin

Aurul și criptomoneda Bitcoin se aseamănă din multe puncte de vedere ceea ce mă determină să cred că prețul aurului va evolua ca cel al Bitcoin-ului.

Aurul și Bitcoin-ul nu depind de o bancă centrală și de încrederea pe care lumea o are într-un guvern.

Aurul și Bitcoinul sunt finite. Așa cum cantitatea de aur existentă în lume este finită, numărul de Bitcoini este fixat la 21 de milioane.

Aurul și Bitcoinul nu pot de faliment!

În decemrie 2015, prețul unui Bitcon era de doar 415$. Acum când scriu acest articol este aproape 40.000$. A crescut de 100 de ori!

Aurul acum costă 1860$ pe uncie? Oare va fi greu să crească de 5 ori și sa ajungă la ținta prognozată de 10.000$ pe uncie?

5. Aurul este activ de refugiu

Iată 6 adevăruri care consider că vor susține prețul aurului pe termen lung:

– Aurul îşi păstrează puterea de cumpărare în timp – are o valoare perpetuă – protejează împotriva inflaţiei – acestea sunt trei explicaţii diferite ale aceleiaşi proprietăţi – aurul fiind finit şi tangibil are o valoarea mai sigură decât o bucată de hârtie.

– De 5000 de ani încoace, aurul şi argintul sunt singurele active care nu au dat faliment. Pentru că sunt active reale, fizice, cu valoare intrinsecă proprie, cei ce vând aur pe care îl deţin nu pot ajunge niciodată la „zero” cu valoarea personală.

– Cererea de aur este în continuă creştere – acest motiv este legat atât de cererea de aur ca şi investiţie, cât şi de cererea în creştere din India şi China, pe măsură ce economiile celor două ţări se dezvoltă.

– Resursele de aur sunt limitate – producţia este în scădere – pentru că resursele se împuţinează şi sunt tot mai greu de extras.

– Este considerat a fi activ „de refugiu in ultimă instanţă”, valoarea lor crescând pe timp de criză financiară, război, calamităţi naturale, atentate teroriste.

– Prețul aurului crește pe timp de inflație. Și așa cum am amintit la primul punct, salvarea economiei pe timp de criza se bazează pe tipărire de bani. Tipărirea de bani duce la devalorizarea dolarului. Dolarul valoreaza mai puțin dar prețul aurului crește.