Deprecierea leului față de Euro

Leul continuă deprecierea față de Euro. Cu toate că în ultimele săptămâni cursul Ron/Euro pare că  s-a stabilizat în jurul valorii de 4.94 ron/euro, în scurt timp vom vedea spargerea barierei de 5 ron / euro.

Evoluție curs Ron / Euro în ultimii 2 ani:

Ianuarie 2020 – 4.77 ron / euro

Ianurarie 2021 – 4.87 ron / euro

Ianuarie 2022 – 4.94 ron / euro

De ce cred că în curând cursul va depăși pragul de 5 Ron/Euro?

1. În ultimii ani a avut loc o depreciere continuă a monedei naționale iar asta înseamnă că importatorii au plătit din ce în ce mai mulți lei pentru produsele aduse din străinătate. Mai departe aceștia au mărit prețurile locale în lei pentru protejarea rentabilității. Inflația în creștere a descurajat investițiile străine, deoarce nimeni nu vrea să investească într-o monedă care își pierde din valoare. Practic, acest lucru a stimulat retragerile de capital ale investitorilor străini. Toate acestea au generat noi presiuni pe deprecierea monedei naționale.   

2. Diferențele privind ratele de inflație între România și zona Uniunii Europene alimentează depreceriea leului. Monedele țărilor cu inflație mare se vor deprecia față de cele unde inflația este mai scăzută, avand în vedere erodarea puterii de cumpărare. În decembrie 2021, România a avut o rată a inflației de 8,2% dar la nivelul Uniunii Europene rata inflației a fost de 5%. Ne putem aștepta la o depreciere a leului față de Euro cu 3,2%. Ideea de la care se pornește este că trebuie să existe o corelație între prețurile acelorași produse care fac obiectul comerțului dintre două țări. Legea poartă numele de paritatea puterii de cumpărare. Moneda unei zone cu inflație sub cea a României ar trebui să reprezine un semnal al aprecierii față de leu.

Când se va depăși pragul de 5 Ron/Euro?

După părerea mea, acest prag se va depăși în a două jumătate a anului 2022. Este posibil peste 12 luni să vedem chiar un curs de 5,11 Ron/Euro conform unor analiști.

Totuși, este posibilă o apreciere a leului?

Este posibilă o apereciere a leului însă șansele sunt destul de mici să se întâmple acest lucru. Depinde ce vor face băncile centrale cu politica monetară. O politică monetară mai restrictivă a BNR-ului va întări temporar leul. În ultimele 4 luni am văzut o creștere a dobânzii de referință (niveluri: 1,5% în octombrie; 1,75% în noiembirie; 2,00% în decembrie). Dacă BNR-ul va crește dobânda de referință într-un mod mai agresiv decât o va face Banca Central Europeană la nivel Euro, putem asista la o apreciere a leului față de euro, dar e cale lungă până acolo.