Accelerează venitul

Cum îți crești venitul? Cum poți accelera creșterea venitului? Acestea sunt două întrebări pe care și le pun cei mai mulți oameni. În acest articol o să dezvălui exclusiv din experiența persoanală ce a funcționat pentru mine în ultimii 14 ani, adică niște metode sigure și eficiente care pot fi replicate de absolut oricine.

Cum ar fi să ai o creștere a veniturilor între 10% și 50% în fiecare an? (o mică paranteză: dacă ai o creștere de 50% a veniturilor în fiecare an, în 10 ani obții o creștere totală de 5700%, adică de 57 de ori!). Sigur ți-am captat atenția deci să mergem mai departe, iar dacă citești până la capat, vei descoperi care este secretul pentru a-ți dubla veniturile făcând doar un singur lucru în plus!

Nu este relevant de la ce venituri am pornit în urmă cu 14 ani în ianuarie 2008 (data la care am intrat în câmpul muncii) și nici la ce venituri am ajuns în prezent, însă o să evidențiez creșterea procentuală relativă de la an la an, cât și creșterea procentuală față de primul an. În tabelul de mai jos am luat în calcul veniturile din toate sursele (investiții care produc venit cu caracter recurent), nu doar cele din salarii sau contracte de colaborare.

Dupa cum se observă în tabel, au fost doar 3 ani din cei 14 în care venitul a stagnat și niciun an în care venitul să scadă!

Deci iată ce a fost util în cazul meu pentru a-mi crește venitul cu peste 1300% adică de peste 13 ori în ultimii 14 ani:

1. Citește minim 24 de cărți pe an

Cum citești 24 de cărți pe an? E foarte simplu. Rezervă-ți 30 de minute pe zi pentru citit. De atât ai nevoie pentru a citi între 15 și 20 de pagini pe zi. Iar dacă nu ai 30 de minute pe zi, renunță la televizor pentru 30 de minute pe zi (da, televizorul, acest sistem modern de diminuare a veniturilor, înghețare a minții și manipulare în masă). Atenție, nu mă refer la beletristică, poezii, romane de dragoste sau orice altceva ce nu are cum să te facă mai bun! Dar ce ar trebui să citești?

Cele 24 de cărți citite anual ar trebui să fie din următoarele categorii:

– dezvoltare personală

– educație fianciara

– mindfulness, motivație

– leadership

– vânzări

– programare neuro-lingvistică

Aceștia sunt câțiva autori pe care îi recomand:

Robert Kiyosaki

Tony Robbins

Robin Sharma

Brian Tracy

John Maxwell

Napoleon Hill

Larry Winget

Alan Pease

Este incredibil cât de multe poți învăța de la acești autori care au ajuns deja pe culmile succesului. Este ca și cum ai avea acces permanent în mintea lor, și fii sigur că acești autori au inclus în cărțile lor cele mai valoroase cunoștințe pe care le-au acumulat de-a lungul timpului.

2. Cursuri de dezvoltare profesională

Suma de bani pe care o câștigi este o măsură a valorii pe care alții i-o atribuie contribuției tale. Cumpărătorul de pe piață determină cât valorăm. Clienții firmelor pentru care muncim sunt cei care stabilesc cât vor plăti ei pentru produsele și serviciile la producerea cărora contribuim. Acest fapt va decide suma de bani cu care vom fi plătiți. Suma de bani cu care ești plătit va fi direct proporțională cu cantitatea și calitatea contribuției tale, în comparație cu contribuțiile altora, combinată cu valoarea pe care alte persoane o atribuie contribuției tale. 

Obligatoriu participă la cusuri de dezvoltare profesională. Interesează-te dacă firma la care lucrezi pune la dispoziție astfel de cursuri. Dacă nu, caută pe cont propriu cursuri de dezvoltare profesională. Și mai mult decât atat, obține certificari sau calificări în urma acestor cursuri, care atestă expertiza ta în domeniul în care lucrezi. Este incredibil cât de mult impact pot avea aceste certificări asupra profilului tău de LinkedIn și asupra buzunarului tău.

Piața muncii nu este diferită de alte tipuri de piețe. Anumite talente sunt mai căutate decât altele. Cu cât este mai unic un anumit set de abilități, cu atât va fi mai bine recompensat. Abilitățile necesare de a întreba „Doriți și cartofi prăjiți la burger?” nu sunt rare. Foarte multe persoane pot să vândă mâncare la fast-food. Însă abilitățile rare sunt mult mai bine plătite. Iar tu poți salva bani și apoi să investești în educația ta pentru a dobândi abilități mai bine plătite.

Dacă tu renunți să cumperi un BMW și investești într-o educație bună, viitorul tău venit va fi mai mare.

3. Cursuri de dezvoltare personală și educație financiară

Urmează cursuri care nu sunt legate de domeniul în care activezi, dar care te ajută să te dezvolți. Pot fi cursuri de educație financiară, marketing, leadership, dezvoltare personală, mentorat în business. Dacă vrei să fii investitor la bursă și să înveți cum să-ți construiești un portofoliu de investiții atunci urmează un curs de investiții la bursă, dacă vrei să începi să investești în imobiliare atunci urmează un curs de investiții imobiliare.

Ce se întâmplă dacă respecți punctele 1, 2 și 3?

Răspuns: vei contribui la perfecționarea ta și la creșterea valorii tale. Sau mai bine zis, vei contribui la creșterea capitalului tău uman. Capitalul uman este suma tuturor aptitudinilor unei persoane: educație, inteligență, carismă, creativitate, experiența de muncă, capacitate antreprenorială. Este ceea ce ai dacă cineva îți ia toate activele: job-ul, banii, casa, ceea ce deții – și rămâi pe stradă doar cu hainele pe tine.

Dacă vrei să câștigi mai bine, trebuie să îți dezvolți constant aptitudinile pentru a crea mai multă valoare și a deveni mai bun. Dacă nu ai aptitudini de marketing, nu ai cunoștințe de afaceri, nu înțelegi matematica sau ingineria, nu știi să lucrezi pe computer, atunci nu ai cum să produci mai multă valoare. Iar angajatorul te va plăti conform valorii pe care o aduci și conform contribuției tale la profiturile firmei, în comparație cu valoarea altor angajați și a contribuției pe care aceștia o pot aduce pentru profitul firmei. Prin urmare venitul tău va fi mai mic.

Oamenii din această categorie a celor 80% de jos nu și-au îmbunătățit aptitudinele de zeci de ani. Au terminat școala și nu au mai citit nicio carte. În schimb, cei 20% aflați în frunte își îmbunătățesc mereu aptitudinile și își sporesc valoarea, așa că inegalitatea este autoimpusă. Fiecare persoană decide dacă să fie mai bună perfecționându-se continuu și lucrând asupra ei pentru a contribui mai mult la bunăstarea semenilor ei.

4. Economisește și investește

Cât să economisești? Minim 20% din venitul tău lunar! Dacă nu ai pus de o parte într-o lună minim 20% din venitul tău, acea luna este pierdută, iar banii respectivi nu se mai pot recupera niciodată! Apoi ce faci cu banii economisiți?

Îi parchezi într-un depozit bancar cu dobândă 2% pe an, in timp ce inflația actuală este de 10% pe an! Glumesc 😊

Începi să-ți cumperi mașini de lux, poșete Chanel și Vuitton, adidași Balenciaga, pantofi Louboutin, și te muți într-o locuință de lux pe care nu ți-o permiți! Iar glumesc 😊

Banii economisiți trebuie investiți în active generatoare de venit. Practic folosești banii economisiți pentru a produce alți bani. Un activ este ceva ce îți pune bani în buzunar. Dacă nu cunoști încă diferența dintre active și pasive poți consulta acest articol -> Active vs Pasive

Și tot aici aș vrea să adaug miracolul dobânzii compuse. Atunci când lași banii să se adune la o dobândă compusă pe o durată suficient de lungă, ei sporesc mai mult decât ți-ai putea închipui. Dacă ai un venit mediu și investești lunar 100 de euro de la vârsta de 21 de ani până la vârsta de 65 de ani, dobândind în acea perioadă o rată a dobânzii compuse de 10%, vei avea la vârsta pensionării o avere de 1.118.000 euro. Iar dacă investești lunar 300 euro la o rată a dobânzii de 10%, în 30 de ani vei avea 683.000 euro iar în 40 de ani vei avea aproape 2 milioane de euro!

5. Managementul timpului

Timpul tău este resursa ta cea mai importantă. Nu se poate recupera! Ai grijă de timpul tău în general, dar în special la locul de muncă.

Cât timp petreci în pauze (de țigară, de relaxare, de masă)? Cât timp pierzi pe social media? Cât timp îți trebuie să începi să lucrezi dimineața (cafea, povești cu colegii în jurul dozatorului de apă). Cât timp faci activități care îți plac și te distrag de la ce este cu adevărat important pentru tine și pentru compania la care lucrezi?

Mai direct, cât timp petreci frecând menta?

Majoritatea angajaților nu ar trebui să lucreze mai multe ore decât lucrează ca să își crească venitul cu 10-20%. Ar trebui doar să lucreze în acele ore!

6. Scrie-ți obiectivele pe hartie

Eu fac asta la începutul fiecărui an. Pe o foaie A4 trec în detaliu tot ce doresc să realizez în decursul anului. Obiectivele nu se rezumă doar la capitolul financiar. În fiecare an am obiective legate de sănatate, sport, viață echilibrată, familie, călătorii, dezvoltare personală. Faptul că îmi notez scopurile pe hârtie mă ajută să mă mențin concentrat pe ceea ce vreau să realizez și am observat că de când fac acest lucru am un procent mult mai mare al obiectivelor îndeplinite. Obiectivele trebuie însoțite de un termen limită și de asemenea trebuie făcuta o evaluare periodica a acestora.

Când notăm un scop, ne obligăm mintea să urmeze acel scop. Este destul de ușor să scăpăm din vedere un obiectiv pe care l-am gândit odată, dar apoi l-am uitat repede a doua zi. Dar este mult mai greu să facem acest lucru atunci când scopul este scris negru pe alb.

Și acum, pentru că ai ajuns aproape de final, așa cum am promis pentru că ai citit până aici…

Abilitatea care îți dublează venitul !!!

Pentru orice persoană există o anumită abilitate care dacă este dobândită poate duce la dublarea veniturilor. Da, ai citit bine, un singur skill nou pe care îl capeți îți dublează veniturile!

Exemple.

O limbă străină: daca ești instructor de fitness și nu cunoști limba engleză, daca ai învăța limba engleză ai putea să predai antrenamente online pentru clienți din alte țări care sunt dispuși să plăteasca cel puțin dublu.

Dacă ești profesor în orice domeniu, o limbă straină nouă te poate ajuta să concepi și să predai un curs către mai mulți cursanți din alte țări care vor plăti dublu pentru cursul tău.

Public speaking: dacă lucrezi în vânzări, ai avea mult mai multe rezultate dacă înveți public speaking și faci o prezentare către 100 de oameni simultan în loc să încerci vânzări unu la unu.

Marketing: daca ești tâmplar și ai un atelier de tâmplărie, ai putea să îți dublezi veniturile dacă înveți să-ți promovezi lucrările și atelierul prin intermediul internetului și pe social media.

Abilitate profesională: daca ești un game tester și ai salariu 3-400 euro și dacă ai învăța în plus baze de date și SQL la nivel elementar, ai putea să ajungi software tester junior pe 7-800 euro și ți-ai dublat venitul în acest fel.

Acum mai rămâne pentru tine doar să descoperi care este acea abilitate nouă care ar putea să-ți dubleze venitul și apoi să șlefuiești această abilitate.